FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-04-25

Egzóta fa alapanyagok - Nyugati ostorfa

Fő felhasználási területei: bútorok, panelek, padlók, járművek, ostor- és szerszámnyelek. Jó késfurnér állítható elő belőle. A világos kőrishez hasonlóan sporteszközökhöz is használható. A szegezett, csavarozott és enyvezett kötések jól tartanak.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Észak-Amerikában Mississippi- vagy közönséges ostorfának is nevezik, további amerikai angol neve a korallszilfa, illetve a puha szilfa. Európában a celtis occidentalison kívül a legismertebb, és részbe telepített celtisfaj a c. australis. Németországban általában amerikai ostorfa a neve a botanikus kertekben, vagy az arborétumokban. A "celtis" név jelentése ostor (a fából nagyon jó ostornyél készíthető). Az USA-ban is gyakran két celtisfajt neveznek közös néven ostorfának, a másik a c. laevigata Willd, ez utóbbit cukor ostorfának is nevezik.

 

Előfordulás

A földünkön élő, a variánsokat is beleszámítva hetven celtisfajból mintegy hét található meg fa vagy bokor formájában Észak-Amerika keleti, illetve középső részének mérsékelt klímájú övezetein. Szórványosan délen is előfordulnak, ezek közül azonban csak kettőnek van iparilag hasznosítható faként kereskedelmi jelentősége. Ezek a fák a jól lecsapolt, agyagos, hordalékos talajokat kedvelik, és kifejezetten szélállók.

A legtöbb faj azonban Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi vegetációjához tartozik.  Kanadában még két variáns nő, a celtis occidentalis var.pumila (Pursh), Gray és a celtis occidentalis var.canin, mely az USA-ban is megtalálható. A celtis occidentalis és a c.laevigata az USA keleti részén szélesen elterjedt. Nyugat- és Közép-Afrikában is nő néhány kereskedelmileg érdekes trópusi celtisfaj. 

A fa (növény) jellemzői

Bár ez a lombhullató, fagytűrő fa a szilcsaládhoz tartozik, a szilfával ellentétben a levelének nem egy, hanem három főere van. A közepes nagyságú, dudoros törzsű fa magassága Észak-Amerikában mintegy 20 m, ritkán a 30 m-t is eléri, törzsátmérője 30-60, ritkán 90 cm. Leggyorsabb növekedési periódusa 20 és 40 éves kora között van. A 2,5-4 cm vastag, sima, szürkebarna kéreg érdes, és az egész törzsön parafacsomók mutatkoznak rajta. Éréskor a fának 8-9 mm vastag gyümölcsei vannak, melyek először narancs-, majd később sötét bíborszínűek, forradásos kőmagjuk van.

Az ostorfának nagy a betegségekkel szembeni ellenálló képessége, ezért a veszélyeztetett szilfa pótlója lehetne, hiszen külsőleg nagyon hasonlít a szilre; rozsdagomba betegség (aecidium) következtében azonban hajlamos a boszorkányseprő-képzésre.

Faanyag jellemzői

A geszt színe fakó sárgászöld és sárga-szürkebarna között erősen változó, sárga sávozása van. Negyedes bevágás esetén némileg hasonlít a szil fájára. A nagyon széles, kékülésre hajlamos szijács világosabb, gyakran zöldessárga színe által kiemelkedik, de nem határolódik el nagyon élesen. A fa körpórusa anatómiai felépítésében is hasonló a szilhez. Az egyező durva növés oka az, hogy az évgyűrűkben kör alakban elrendeződött pórusok a korai pásztában nagyobb méretűek. Ezzel szemben a tangenciálisan hullámos futású késői pászta zónák kifejezetten finomak.  A késői pásztában mikroszkopikusan csak kis kiterjedésű tracheák, tracheidák, rostok és parenchymasejtek láthatók. A korai pászt zónáiban csak kezdetben mutatkoznak nagyobb tracheák, melyek pórusgyűrűkké egyesülnek. A tracheáknak egyszerű áttörései vannak.

Homlokmetszetben a világos, széles, többnyire többrétegű, heterogén bélsugarak már szabad szemmel is felismerhetők. A nagyság kétféle bélsugársejttől függ. Egyesek radiálisan hosszan elhúzódva jelennek meg, mások ugyanígy röviden, úgy, hogy a hosszúságukat a magasság többszörösen meghaladja. Parenchymasejtek bőségesen vannak; alakjuk meglehetősét egyhangú és túlnyomórészt a tracheákon fekszenek, a késői pásztában a tracheaszalagokat szegélyezik.    

A sűrű növésű fastruktúra esetenként egyenes rostú, van, hogy kifejezetten szabálytalan, illetve szálkásodó, a felülete azonban finom és egységes textúrájú. Ez utóbbi különösen a késői pásztában jut kifejezésre, ahol a parenchyma által kísért kis pórusok selymes, erezettvágási felületet adnak. A légszáraz sűrűség 0,59-0,64 g/cm3. A friss rönkfa döntési sűrűsége 750-800 kg/m3. A fűrészáru zsugorodási mértéke átlagosan 7,1%, állóképessége a kielégítőtől a jóig terjed. A celtisfa nem nagyon tartós, a szijács is gyorsan bekékül.

 

Feldolgozás és felhasználás

Ez a tömör és ezáltal középnehéz, mérsékelten kemény és meglehetőst szilárd fa kifejezetten szívós, E-modulusza 10 300 N/mm2, jó a törő-ütő szilárdsága. A növekedési struktúrának megfelelően változóan jó a gépi megmunkálhatósága, szárítása nem okoz nehézségeket.  A szegezett, csavarozott és enyvezett kötések jól tartanak.

Fő felhasználási területei: bútorok, panelek, padlók, járművek, ostor- és szerszámnyelek. Jó késfurnér állítható elő belőle. A világos kőrishez hasonlóan sporteszközökhöz is használható.

 

Export-import

Ennek a fának Észak-Amerikában nagy az elterjedési területe, de a mennyiségileg említésre méltó zárt állományok hiányában és a részben gyenge méretek miatt kereskedelmileg eddig csak kis mértékben hasznosították.

 

 

Írások exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Amerikai hárs

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Gyapotfa

Egzóta fa alapanyagok - Kanazo

Egzóta fa alapanyagok - Karibi fenyő

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Muhugu

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Ovengkol

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

Egzóta fa alapanyagok - Wengé

 

20 éves a Zol-Gém Kft. (2013-09-18)

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

Az írás megjelent a Magyar Asztalos 2013/04. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.