FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-04-26

Egzóta fa alapanyagok - Fügefa (Ficus ssp.)

Jól tudott, hogy a ficus religiosa a buddhisták, a ficus benghalensis pedig a hinduk szent fája. Kevésbé ismert, hogy az f.altissima az egész Xishungbanna tartományban a dai népcsoport szent fája.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A ficus altissima a Délkelet-Ázsiában honos fojtófügékhez tartozik, melyek sűrű növésű gyökereikkel a gazdafát körbefonják, és végül el is pusztítják. Mint sok ficusfajnak, az f. altissimának is bonyolult porzási mechanizmusa van, mely egy speciális darázsfaj közreműködésével jön létre. Nagy mennyiségű, kicsiny gyümölcsöket terem, mellyel számos állat szívesen táplálkozik. A fajnak gazdasági jelentősége nincs, de több törzs szent faként tiszteli. További kereskedelmi és helyi elnevezése: ara jelateh (Malajzia), gao rong, da rong shu, da qing shu (Kína), nyaung (Burma) bur (Assam), mai lung, guo lung (Dai).

Előfordulás

A trópusokon elterjedt ficusnemzetségbe kb. 750 faj tartozik, az f. altissimának igen kiterjedt termőterülete van: Dél-Kína, Vietnam, Laosz, Taiföld, Malajzia, Assam, az Andamán-szigetek és a Fülöp-szigetek. Általánosságban a f.altissima 100 és 2000 m közötti magasságban található meg.

A fa (növény) jellemzői

A faj egy örökzöld fojtófügévé fejlődik ki, életét epifita módon más fák ágain, üregeiben vagy tuskókon kezdi. Lassan fejlődik és arra törekszik, hogy léggyökerekkel kapcsolódjon a talajhoz. Ha ez sikerül, akkor ettől kezdve félepifita növényként a talajból táplálkozik és bujára fejlődik. Ahogy a léggyökerek elágaznak, elterjednek és "törzzsé" fejlődnek, a fojtófüge megfojtja a gazdafát és végül szabadon álló faként él tovább.
A "törzs" a fő támasztógyökerekből áll, melyek többnyire kis magasságban, erős ágakká válnak szét. Normális esetben a ficus altissima magasságra nem nő. Csak akkor nevel tipikusan sokágú koronájú, 5-12 m magas törzset, ha a magvai talajközelben, élettelen fán csíráznak ki. A faj léggyökereket tud a talajra engedni, melyek támasztógyökérré fejlődnek, és a szomszéd fákat fojtják meg. Az idősebb fák koronája igen jelentős átmérőjű, egy kisebb erdő benyomását keltik.

A kéreg világosszürke, sima, durva rostú, sérülés esetén - ugyanúgy, mint a többi növényrész  - fehér tejnedvet bocsát ki.

A fa könnyű, puha és durva rostú; a szijács és a geszt között nincs színkülönbség.

A váltakozó állású, ép szélű, csupasz levelek hossz 8-21 cm, szélessége 5-12 cm. Tojás alakúak, viszonylag vastagok és kemények, kicsiny csöpögtetőcsúcsuk van. A levél felső oldala fénylő sötétzöld, az alsó oldal világoszöld. 5-8 levélérpár képződik, a tőnél lévő pár igen hosszú. A levélkocsány hossza 2-5 cm. A csúcsban összefutó végrügyek 2-3 cm hosszúak, zöld-barnás színűek, bőrszerű, szőrös belső maghéjuk van. A fügék párosával vannak az ágcsúcsokon a levélhónaljakban, átmérőjük 1,7-2,8 cm, éretten sárga-narancssárga színűek.

A porzás biológiája

A  ficusnemzetség porzásbiológiája érdekes és komplex példa a fák és rovarok - gubacsdarazsak - ko-evolúciójának. Minden ficusfajhoz egy meghatározott gubacsdarázsfaj tartozik; az f.altissima beporzója az eupristina altissima. Ennek következtében a beporzója életterén kívül nevelt fügének nem lesznek magvai.

Ökológia

A ficus altissima leginkább irtásokon, világosabb termőhelyeken, nyílt terepen található meg. Ez a faj gyakran telepszik meg helykúpokon és sziklaalakzatokon, elsősorban hasadékos mészkövön. A makkocskák elterjesztése madarak és kisemlősök által történik, igen hatékonyan. A primér erdőkben és kevéssé megbolygatott termőhelyeken ritkább az előfordulása, mint a megzavartakon. Érintetlen erdőben, különösen a zárt lombkoronájúakban, a zsenge epifita aránytalanul nehezebben tud fejlődni és gyökereivel a talajt elérni. Erősebb elterjedését számos magrabló rovarfaj is gátolja.

Az f.altissima indifferens a talaj és gazdafa tekintetében, előfordulás sokkal inkább helyfüggő, oda koncentrálódik, ahol gyakoriak a magvakat terjesztő madarak és kisemlősök. Ezek mindenekelőtt csonkolt, üreges, településközeli fák.

A fojtófüge és a fügegubacsdarazsak szimbiózia révén a gyümölcsök egész évben érnek. A tömeges és folyamatos gyümölcstermés által az f.altissima fontos táplálékforrás a madaraktól kezdve a kisemlősökön át egészen a főemlősökig. Más kulcsfajokkal együtt a  fügefák meghatározóak a mindenkori trópusi ökoszisztémákban, miután sok állat számára életfontosságú jelentőséggel bírnak. Úgy is tekinthető, hogy elterjedési területen az f.altissima "alappillér faj" szerepét tölti be.

Az f.altissima legmagasabb életkoráról nem lehet pontos kijelentéseket tenni. Más fügefajok adataiból kiindulva ez 200-300 évre becsülhető.
A faj elterjedési területén az éves csapadékmennyiség 1200-2500 mm.A levegő éves középhőmérséklete 21-27 °C,  a legmelegebb és a leghidegebb havi középhőmérséklet 35 °C, illetve 10 °C. Kifejezetten száraz időben a leveleit elhullatja.

 

Felhasználás

Az f.altissimát kereskedelmileg nem hasznosítják. A fa nem tartós, és sem a gyümölcsei, sem a hajtásai nem ehetők. Lehetséges mellékfelhasználásként a háncs papírgyártásban való használatát, illetve a vékony léggyökerekből való kötélkészítést említik. Ezen túl az f.altissima a lakktetű (kerria lacca) gazdafája.
Délkelet-Kína néhány etnikai kisebbsége a fát gyógynövénynek tekinti.

Léggyökereiből lázcsökkentő, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, valamint vérkeringést serkentő gyógyszereket állítanak elő. A Xishungbannában  élő daik elsősorban húgyhólyaggyulladásra használják.

A faj egyébként parkok arculatának része, templomok és pagodák díszfája.

 

Sajátosságok

Jól tudott, hogy a ficus religiosa a buddhisták, a ficus benghalensis pedig a hinduk szent fája. Kevésbé ismert, hogy az f.altissima az egész Xishungbanna tartományban a dai népcsoport szent fája. Egyéb fügefajok is kivágásvédettek  (pl. ficus microcarpa és f.benjamina) és néhány esetben szintén szentnek számítanak.

Brovn említi, hogy az f.altissima az Andamán-szigeteken is szent fa.
A szent fák az embereknek az erdőhöz való szociokulturális viszonyának a jelzői; ökológiai funkcióikon túl hatalmas szerepük van abban, hogy az emberek megértsék azt az erdőt, amelyben és amelyből élnek.   

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/06. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.