FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-04-19

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

A fekete cseresznye (Prunus serotina) az USA-ban a legkedveltebb fák közé tartozik a bútorgyártásban, tetszetős, dekoratív, selymes-szaténosan fénylő kinézete miatt. A tömör felület igen jó felületkezelést tesz lehetővé.

 

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az Egyesült Államokban a szabványos, fő megnevezése fekete cseresznye, emellett másodsorban az amerikai cseresznye is elfogadott. Ezen felül az amerikai szakirodalomban gyakran megtalálható a prunus eximia mint botanikai szinonima. A kereskedelemben az USA-ban kabinet (szekrény, vitrin) cseresznyének, Mexikóban capulinak is nevezik. Németül késői májusfa, zelnicemeggy, vagy amerikai vadcseresznye, a francia neve mériser d'amerique.

 

Előfordulás

Ebben a vonatkozásban különbséget kell tenni a kanadai és az amerikai származékok között, melyek a kanadai-amerikai határövezetben részben átfedik egymást. Kanada: az itteni feketecseresznye-előfordulások Kanada lombhullató erdőrégióiban vannak, a Nagy-Tavak déli részén (Lawrence, és főként Acadia). USA: a kanadai származékok a középső, déli és Appalach vidékeken mindenütt megtalálhatók, a partvidéktől kezdve egészen Texasig.

A fának nincs különösebb talajigénye, leginkább a gazdag, hordalékos talajokat kedveli, a fehér kőris, hárs, sárga nyír, fehér tölgy, hickori és délen a tulipánfa közösségében. Az USA-ban a sík, homokos területeken is megterem, ahol az óceáni hatás érvényesül. Egyesével előfordul még Mexikó magasabb fekvésű részein is.  

 

A fa (növény) jellemzői

Optimális növekedési feltételek mellett ez a cseresznyefa 30 m magasságot és 120 cm átmérőt is elérhet. Ez azonban csak egyedi törzsekre vonatkozik, az átlagos méretek jelentősen alacsonyabbak. A magasság általában max. 20 m, de gyakran csak 6-10 m, az átmérő 40-50 cm. Európában már régóta telepítik aljnövénynek jó árnyék- és fénytűrő képessége miatt, és mert még évekkel a kiirtás után is újra kihajt, és még egységesebb, többtörzsű cserjék alakulnak ki belőle.

A fekete cseresznye gyors növésű fa, a hasznosítható törzs meglehetőst ágmentes, de gyakoriak a törzsgörbületek. Feltűnő fénylő, sötétzöld lombozata és szép, fehér virágzata.

A törzset sima, szürkepettyes kéreg borítja. Csak az idősebb fáknál jelennek meg hálós repedések. Színe sötétvörös barna, a Golf-öböl partközelében inkább világosszürke vagy majdnem fehér. Vastagsága a kortól függően majdnem 3 cm-t is elér. A kéregnek keserű illata van, a leveleké hasonló.

A fa (anyag) jellemzői

A 2-4 cm vastag szijács átlagosan mintegy tíz évgyűrűt foglal magába, önmagában véve keskenynek számít, színe fakóbarnás-sárgásfehér. Világos sárgászöld színével a geszt ettől észrevehetően elkülönül, gyakran enyhe rózsaszín, barna beütéssel, mely rendszerint bebarnul, és majdnem a mahagónihoz hasonló színű lesz. A korai pásztában az évgyűrűk a számos, kicsitől közepes nagyságú pórusról ismerhetők fel, szemben a késői pászta sokkal finomabb pórusaival. A pórusszerkezet összességében finomnak nevezhető, ez magyarázza a tömör struktúrát. 

Az európai és az amerikai cseresznye fája között elvileg nincsenek alapvető anatómiai, illetve mikroszkopikus különbségek, még ha az amerikai származékok rendszerint sötétebbek is, ezzel együtt a színváltozatok, ingadozások ott gyakoribbak. Az amerikai nem olyan sima, és a felületeknek gyakran matt, felhős fénye van. A keskeny gumierek is gyakoribbak, mint az európainál, furnérként történő feldolgozásnál ez zavaró lehet.     

A homogén bélsugarak közepesen finomak és szabad szemmel alig észrevehetők, ez a finom raktározószövetre is igaz. A szoros csíkozottság és sötét erezet a korai pászta által jön létre.

A rostfutás majdnem egyenes, a fának finoman strukturált, egységes textúrája van. Meglehetőst kemény, még ha azt is mondják, hogy a kor előrehaladtával puhábbá válik. Frissen a fának kellemes, aromás illata van, ám később elillan. Az átlagosan 0,58 g/cm3 abszolút száraz sűrűsége valamivel magasabb, mint az európai cseresznyéé (0,52-0,56 g/cm3). A friss rönkfa berakási sűrűsége 750-800 kg/m3.

Feldolgozás és felhasználás

A fekete cseresznye az USA-ban a legkedveltebb fák közé tartozik a bútorgyártásban, tetszetős, dekoratív, selymes-szaténosan fénylő kinézete miatt. A tömör felület igen jó felületkezelést tesz lehetővé. A fekete cseresznye sokoldalúan hasznosítható olyan fák kiváltására, mint pl. a mahagóni vagy a dió. A fa igen egyenes rostú, ezáltal nehezebb megmunkálásra, pl. esztergálásra is nagyon alkalmas. Időtállósága rendkívül kedvező, zsugorodási anizotrópiája csekély. Könnyen és különösebb hibák nélkül szárad. Ennek a közepesen kemény fának magas a nyomószilárdsága, a hajlítószilárdsága ezzel szemben alacsony.   

 

Az enyvezést is beleértve, minden kötése jól tart, de azért szegelésnél ajánlott az előfúrás, mert hajlamos a hasadásra. Megmunkálása egyik munkafolyamatban sem okoz alapvető nehézségeket. Felületkezelésnél lakkok helyett mattírozók használata ajánlott, hogy a világos cseresznyefa ne sötétedjen túlzottan be. Egyébként is a pácolás is ajánlott. Az amerikai cseresznye nagyon jól polírozható.

 

Felhasználási lehetőségei furnérként és tömörfaként is igen sokoldalúak, különösen a bútorgyártásban. Az amerikai cseresznyét dísztárgyak készítésére, esztergályos munkákhoz, fafaragásokhoz, stb. is használják.
Hátránya és hibája, hogy termőhelytől függően gyakori gumiér-előfordulásra kell számítani, valamint hogy a furnérkép adott körülmények között nem mindig tiszta, inkább felhős és enyhén beszürkült.

Kereskedelem (export-import)

Az importban az az előnye az európai cseresznyével szemben, hogy - akár rönk, akár fűrészáru formájában - nagyobb méretekben lehet hozzájutni.

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/05. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.