FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-05-30

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Kosipo (entandrophragma candollei, Harms, Meliaceae család) / A nemzetközi fakereskedelemben leginkább használatos kosipo mellett a kameruni származékok neve többnyire atom-assie, Nigériában omu vagy nehéz sapele és süllyedő sapele. Ez utóbbi neveket azért kapta, mert a friss rönkök a sapellihez (e. cylindricum) képest nehezebbek, hamar elsüllyednek, illetve alig úsztathatók. További helyi nevek: lifuko (Angola), impompo és lifaki (Kongói Demokratikus Köztársaság), boubousson rouge (Elefántcsontpart), penkwa/ akowaa (Ghána), klatie (Kamerun), mpembe és esaka (Kongó).

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Előfordulás

A kosipo egy nem túl gyakori entandrophragmafaj, fő termőterületei Elefántcsontpart, Közép-Nigéria és Kamerun. Egyesével, elszórtan az egész guineai partvidéken, egészen Ugandáig megtalálható. A félárnyékban élő, lassú növésű kosipo a nedves szavannák szárazabb termőhelyeit kedveli.

 

Fa(növény)leírás

Mint minden entandrophragmafaj, ez is nagy, jó növésű fa, magassága 40-50 m. Külső megjelenésében a kosipo annyira hasonlít a sapelli és sipo fákra, hogy még a tapasztalt afrikai szakértők sem mindig tudják tévedés nélkül megkülönböztetni. A felfelé hosszan ágmentes, igen egyenes és hengeres törzsek átmérője gyakran a 2 m-t is eléri, a hasznosítható hossz nem ritkán 25 m. A gyökérfők, különösen az erősebb fáknál, messze a talajszint fölé nyúlnak. A fának vastag, némiképp rostos, pikkelyes, szürkés kérge van, bevágásnál többnyire vöröses, gumiszerű folyadékot választ ki. A kéreg jobban hasonlít a sapellire, mint a sipóra.

Fa(anyag)leírás

Első ránézésre a fa hasonlít a sipo és sapelli/aboudikrou fajokra, azonban közelebbről megvizsgálva, szabad szemmel és mikroszkóp alatt is jól megkülönböztethető.

Az általában véve teltebb, mélyebb színe mellett az is segít az osztályozásban, hogy ennél a fánál hiányzik a sapelli tipikus, cédrusjellegű illata. A kosipofának a felülete is sokkal érdesebb.

A 2-5 cm vastag, szürke-sárga szijács élesen elválik a sötétvörös-barna geszttől, napvilágon még tovább sötétedik és gyakran ibolyabarna lesz.

A durva, szabályosan elosztott vagy radiális csoportokba rendeződött pórusok száma nem túl nagy, részben sötét, gyantás ingredienseket tartalmaznak. Az évgyűrűk csak gyengén felismerhetők. A pórusbarázdák durvábbak és ezért jobban Egzóta fa alapanyagok: Kosipoláthatók, mint más entandophragmafajok esetében, gazdagon körül vannak véve parenchymás raktározószövettel, mely a tracheákat egymással összekötő, tangenciális szalagokat képez. Ezek radiális metszetben finom vonalaknak látszanak, egymástól 1-2 mm távolságban, tangenciális metszetben határozott erezetként ismerhetők fel. A számos, heterogén bélsugár mérsékelten vastag, nagyító nélkül nehezen látható, a fa sötét színe miatt nem markáns a megjelenésük, bár adott körülmények között határozott tükröt képeznek. Ugyanolyan színűek, mint a parenchymaszalagok, ezért a fának hálós kinézete van. Összességében a kosipofa egyenes rostú. A nemritkán előforduló csavart növés dekoratív sávozást hoz létre.

Ez egy közepesen kemény és nehéz fa, a struktúrája eléggé durva. Átlagos térfogatzsugorodása 12% (húr=6,0%, sugár= 4,3%). Sűrűsége 690 kg/m3 (u=12%) körül ingadozik. A friss rönkfa berakási tömege 950 kg/m3 felett van.

Feldolgozás és felhasználás

A kosipo eléggé rugalmas, könnyen hasítható, harántirányú húzószilárdsága közepes.

Műszárítását igen figyelmesen kell vezérelni, utána feszültségkiegyenlítés szükséges a vetemedések és a deformációk elkerülésére. Míg a frissen kivágott fa csak mérsékelten időjárás- és rovarálló - vegyszeres kezelésre nincs szükség -, a száraz fa teljesen immunis a legtöbb fakárosítóval szemben, és kiemelten tartósnak számít. Keményfém lapkás szerszámokkal a kosipo gépileg és kézileg is jól megmunkálható, a szilikátzárványok miatt a fűrészek élét hamar kiveszi. Jól fúrható, gyalulható, esztergálható és csiszolható, marásnál azonban a homlokfelületen hajlamos a szilánkosodásra a szegélynél. Jól csavarozható, szegelhető és enyvezhető, a kötések jól tartanak. Miután a struktúrája durvább, mint az összes többi entandrophragmafajé, kevésbé alkalmas polírozásra és lakkozásra, a pórusok gyantatartalma hátrányos. Külső felhasználásnál a kosipo felületkezelésére alkid- vagy epoxigyanta-alapú lakkok, lazúr- és fedőfestékek ajánlottak. Figyelni kell az optimális nedvességtartalomra (12-14%), célszerű pórustöltést végezni.

A kosipo egyaránt alkalmas belső és külső felhasználásra; parkettaként, lépcsőként és korlátként már jól bevált. Kedvelt a műbútorasztalos-iparban, lágy, sötét tónusa és gyakran érdekes rajzolata miatt az ajtó- és bútorgyártásban pedig mint késfurnér használatos.

 

Szilárdsági tulajdonságok (N/mm2)

E-modul (E) 11 800; Hajlítószilárdság 102; Nyomószilárdság 57

 

Export- és importgazdaság

A rönkfa fő exportőrei a '70-es években Ghána és Elefántcsontpart voltak, később Libéria is csatlakozott. Ghánában ma már kiviteli tilalom van a rönkfára. A fűrészárut csak kis mennyiségekben importálta Anglia, Franciaország és Németország. A különösen nagyméretű furnérrönkök fő vevői Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Németország voltak. Ezzel együtt még manapság is előfordul, hogy a sapelliszállítmányokban kosiporönkök is találhatók.

A kosipo rönkfát nehéz súlya miatt nemigen lehet úsztatni, ezért kitermelése a többi trópusi fához viszonyítva gyakran költségesebb.

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/06. számában

 

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.