FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-18

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

A nyatoh ugyanabból a botanikai családból származik, mint a makorlé-(tieghemella)fák, gyakorlatilag azonban egy egész sor palaquiumfajból áll össze, melyekből Délkelet-Ázsiában több mint 200 van, de ezek közül csak néhánynak van haszonfaként érdemi jelentősége. Malajziában 13 változatot tartanak nyilván, a prototípus a p. hexandrum. Ebből kifolyólag nemcsak palaquimfajokat foglal magában ez a kereskedelmi név, hanem a sapotaceae család más nemzetségeit is, mint pl. a madhuca, ganua payena, mimusops és planchonella. A kereskedelmileg legfontosabb fajok a p. maingayi, p. rostratum. P. xantochymum és a payena maingayii. A palaquiumfajok esetében még különbséget kell tenni a tisztán nyatoh fák és a bitisfák között, melyek nehezebbek, és nem ezen a néven forgalmazzák, bár Sabahon és Sarawakon nyatoh batunak nevezik.

További hely elnevezések: tájföldi chic non és tabun dam, Burmában bitis (p. stellatum), Vietnamban chay stb. Miután csak Malajziában 13 változatot tartanak nyilván, a helyi elnevezések skálája még sokkal terjedelmesebb. A p.hexandrum, p. maingayi, p.microphyllum és a p.luziniense fajok csak a Fülöp- szigeteken találhatók meg, ezeket nato, ritkábban balam néven forgalmazzák. Sajnos gyakran összetévesztik a lauan/meranti/ seraya csoporttal.

Előfordulás

A palaquium nemzetség Délkelet-Ázsiában, főként az indo-maláj térségben, Indiától a Fülöp-szigetekig széles körűen elterjedt, néhány szigetcsoporton (Pl. Salamon-szigetek, Nyugat-Szamoa stb.) is előfordul. Legnagyobb termőterületeit ez ideig Szumátráról jelentették, de pontos állományfelmérés mindeddig nem történt. Nyugat-Iránon pl. 1% állománysűrűséget állapítottak meg, amely 1 fa/2 ha-nak felel meg. A fa főként a parti övezetekben, ill. sík vidékeken terem, 1200 m magasságig. Az alacsonyabb fekvésű, tőzeges, lombhullató erdőket kedveli Észak-Borneón.

 

Fa(növény)leírás

Ez az esőben zöld, szárazon kopár fa 23-36 m magasságúra nő, vagyis közepes méretű fa, mely a legfelsőbb szinteket nem éri el. Egyenes törzse mintegy 20 m magasságig ágmentes, mellmagasságban a törzsátmérő 60-100 cm. A sima, szürkésbarna kéreg latextartalmú. Középmagas gyökérfői vannak.

Fa(anyag)leírás

A szijács szürke/rózsaszín sárgásszürke színezetű, átlagos vastagsága 5-10 cm között váltakozik, így hántolásnál mintegy 50% szijácsfurnérral lehet számolni. A rózsaszín-barna geszt jól elkülönül, és később vörösbarnára, ill. ibolyabarnára sötétedik be, gyakran sávozott erezettség is előfordul. A sabah fafajoknak gyakran színes a struktúrája. A közepes nagyságú tracheák előfordulási sűrűsége változó, jellemzően radiális csoportokba (2-8) vannak rendeződve. A tracheák tömörek (fásak) és hosszanti metszetben jól kivehető, némileg sötétebb tartalmú pórusbarázdákat jelenítenek meg. A raktározó sejtek többnyire apotracheális, keskeny, szoros szalagokba vannak rendeződve, tangenciális metszetben sötét, élesen recézett erezetet képeznek. A nagyon finom, 0,05 mm-t sem elérő bélsugarak csak lupéval láthatók. Az évgyűrűk az eltérő pórusnagyság és szalagtömörség által különülnek el. Friss állapotban kellemetlen, savanyú/kesernyés szaga van a fának. A nyatoh közepesen nehéz fa, légszáraz súlya 580 és 720 kg/m3 között mozog (átlag 670 kg/m3), zsugorodása - frissről légszárazra - közepes (sugárirányban 2,5%, húrirányban 4,5%). A nehezebb bitisfajok légszáraz sűrűsége 890-1050 kg/m3.

 

Feldolgozás és felhasználás

A többnyire egyenes rostú, közepesen finom fa némiképp haonlít a vörös merantira és a guarea/bosse-ra. Összességében hibamentes fa, a szijácsa - ha a rönkök hosszabb ideig fekszenek az erdőben - hajlamos a féregfertőződésre (lyctida, bostrichida).

Megmunkálása nem okoz alapvető nehézségeket, a szerszámok tartóssága a szilíciumzárványok előfordulásától függ. Egyes fajok, mint pl. a palaquium rostratu, mely mindig szilíciummentes, könnyen fűrészelhetők, ezzel szemben a palaquium maingayi viszonylag nehezen fűrészelhető. Szegelésnél hajlamos a repedésre. Radiális felületen a rostok hajlamosak néha a kiszakadásra, de általában sima felületet ad. Technológiailag messzemenően a könnyebb makoréhoz hasonlítható. A fűrészáru elég lassan, de jól szárad, zsugorodása a könnyű vörös merantiéhoz hasonlítható. A hántolt furnér is gyorsan, repedés és vetemedés nélkül szárad. Jól enyvezhető.

A nyatoh a trópusokon nem bizonyult tartós és időjárásálló fának, impregnálni is nehéz. Könnyebb fajai jól használhatók bútorfának, belső berendezésekhez, rétegelt lemezt is sikeresen gyártottak belőle.

Export- és importgazdaság

Exportja mindeddig csekély és rendszertelen. Elsősorban angol importőrök vásárolják 75 mm/30 cm/4,5 m méretű fűrészáruként. A rönkfaimportot illetően nincs még kielégítő tapasztalat, a rönkök a végeknél gyorsan behasadnak.

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/01. számában

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.