FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-06-26

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

A mersawát bútorkészítésre, beltéri asztalosmunkákhoz, padlóburkolatok, hajók deszkaburkolatának készítésére, furnér és rétegelt lemez gyártására használják.

Mersawa (anisoptera curtisii, a. laevis, a. marginata és még négy további faj, dipterocarpaceae család) Indonéziában és Malajziában mersawa néven forgalmazzák; Thaiföldön más fajokkal együtt krabak, pik és kabal, esetenként afu és dagang a neve, a Fülöp-szigeteken palosapis, Vietnamban ven ven, Burmában kaunghmu és kaban, Indiában kaunghmu. Miután a mersawa elsősorban az anisoptera laevis fajtól származik, a krabak pedig többnyire egyéb thaiföldi fajoktól, különbséget kell tenni köztük.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Előfordulás

Az anisoptera nemzetség előfordulása Délkelet-Ázsiában Hátsó-Indiától a Szunda-szigetekig terjed, Dél-Burmában és az egész maláj régióban Új-Guineáig, 1000 m magasságig megtalálható. Eddig minimum 15 fajt határoztak meg, ebből 7-8 malajziai, ahol mersawa a neve, és ezért a krabaktól elkülönítve forgalmazzák.

Az a. laevis syn a. glabra Ridl. faj, mely Malajzián kívül máshol nem található meg, az ország legismertebb fafaja. Kisebb hegyek és dombok lejtőin nő 600 m ma- gasságig. Az a. curtisii szélesen elterjedt a dombos vidékeken. Az a. marginata a partvidék fafaja, előfordulása azonban nem túl sűrű. Az a.scaphula syn. a. glabra Kurz és az a. oblonga csak az északi félszigeten nőnek. Az a. costata és az a. megistocarpa viszonylag ritka.

 

 

Fa(növény) jellemzői

A 30 m magasságot is elérő, hengeres, egyenes fák méretei minden faj esetében jók, az átlagos átmérő 90 cm; az a. laevis vagy az a. scaphula esetében akár a 180 cm-t is elérheti.

 

Fa(anyag) jellemzői

A frissen bevágott geszt színe világossárga vagy sárgabarna, néha határozott rózsaszín tónussal, de ez gyorsan besötétedik. A mintegy 2-7 cm széles szijács világossárga, és a frissen bevágott fánál nem mindig különböztethető meg határozottan a geszttől. Hajlamos a szijácsfoltosodásra.

A fa általánosságban sima, egyszerű, csak ritkán fordul elő enyhe sávozódás. A textúrája mérsékelten durva és nagyon egységes. A rostfutás enyhén, mérsékelten töredezett. Az évgyűrűk nem ismerhetők fel határozottan. A kerek-ovális tracheák közepesen-mérsékelten nagyok, egyesével helyezkednek el, telítettek, az áttörések egyszerűek. A heterogén bélsugarak két méretben különböztethetők meg: a nagyon finom, csak nagyítóval látható fajtából kevesebb található, mint a szélesebb, a homlokfelületen szabad szemmel is azonnal felismerhető bélsugarakból. Mindegyik fajnál vertikális gyantajáratok kötődnek a tangenciális szalagokhoz.

A Malajziában előforduló, különböző anisopterafajok nem hozhatók elkülöní- tetten kereskedelmi forgalomba, mikro- szkóp alatt azonban a struktúra alapján 3 csoportba sorolhatók - a parenchyma és a sejtközi járatok teszik lehetővé a megkülönböztetést.

Az első csoportban, ahová az a. laevis és az a. scaphula tartozik, a parenchyma bőségesen, szorosan összezárt, metatracheális zárványokként van jelen. A bélsugarak között található, nem képez határozottan felismerhető, tracheákhoz kapcsolódó vonalakat. A sejtközi járatok ebben a csoportban ritkák.

A második csoportban, ahova az a. costata, az a. marginalis és az a. oblonga tartoznak, a parenchyma nagysága közepes, vazicentrikus és rendezetlen. Zárványokat képez a bélsugarak között, de kevésbé szabályosan és megkülönböztethetően, mint az előző csoportban. Sejtközi járatok jelentős számban vannak. Az a. costata tracheája különösen kis átmérőjű.

A harmadik csoport - az a. curtisii és az a. megistocarpa - parenchyma-előfordulása gyér, ill. közepes, főként vazicentrikus, esetenként szárny alakú a felépítése. A sejtközi járatok száma közepes. Ezeken túlmenően az első csoportban az a. laevis és az a. scaphula a sejtközi járatok mérete alapján is megkülönböztethetők, melyek az a. laevis esetében pórusnagyságúak, az a. scaphula esetében csak fél pórus nagyságúak.

A bélsugarak minden faj esetében szilikátrészecskéket tartalmaznak, kristályok egyáltalán nincsenek. A harmadik csoportban több a SiO2, mint a másodikban. Ezek tehát nagyon homogén fák, közepesen durva struktúrával, színük egységesen világos sárgabarna. A shorea richetia (sárga meranti) alnemzetséghez hasonlóak.

A mersawa egy könnyű, ill. közepesen nehéz fa. Átlagos légszáraz sűrűsége 530-740 kg/m3. A legfontosabb (a. laevis) mersawafák légszáraz sűrűsége 610-640 kg/m3.

Feldolgozás és felhasználás

A nagy, kerek mersawarönkök gyakran üreges belűek. Általánosságban véve ez a fa figyelemre méltóan hibamentes. A bolyhos bél nem gyakori, de előfordulhat. Rovarjáratok a gesztben ritkán fordulnak elő, a szijács azonban hajlamos a rovarfertőzésekre, ha a rönk hosszabb ideig áll vegyszeres védőkezelés nélkül a döntés helyén. A szijács könnyen be is kékül. A mersawát bútorkészítésre, beltéri asztalosmunkákhoz, padlóburkolatok, hajók deszkaburkolatának készítésére, furnér és rétegelt lemez gyártására használják.

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/08. számában.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.