FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-08

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Ennek a nehéz, közepes keménységű fának jó szilárdsági tulajdonságai vannak. A moabi egy igazán rugalmas és mérsékelten jól hasítható fa, de ütés esetén törékeny. A légszárítás nagyon hosszadalmas, a műszárítást gondos, folyamatos vezérléssel kell végezni, mert fennáll a vetemedés és a repedés veszélye.

 

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A douka és makoré mellett a moabi, melyet gyakran njabi néven is forgalmaznak, a legismertebb képviselője az ügynevezett afrikai körtefa fajoknak. Ma már egységesen moabi vagy kameruni makoré a neve. Helyi nevei: djave nut vagy djave (Nigéria), dimpampi (Kongói Demokratikus Köztársaság), adjap (Kamerun), adza és orere (Gabon), adza (Közép-Kongó) és ayap (Egyenlítői-Guinea). Hasonló és közeli rokon, ám kereskedelmileg érdektelen fajként megemlítendő még a b.obovata.

 

Előfordulás

A moabi mindig egyesével terem Nyugat-Afrika trópusi, örökzöld, nedves erdeinek középső részében, Nigériától Cabindáig. Fő termőterületei Nigéria déli részén kezdődnek, majd Kamerunra, Gabonra - itt különösen a keleti országrészekre, ahol 0,14 m3/ha exportképes fával lehet számolni - és Kongóra koncentrálódnak. A moabifa egyaránt megterem száraz és nedves termőhelyeken is, azonban az elárasztott parti sávokat és folyópartokat kerüli. A Mayombe körzetben gyakran a b.obovalával él közösségben.

 

A fa (növény) jellemzői

A moabi, ugyanúgy, mint a makoré és douka, Nyugat-Afrika esőerdőinek legnagyobb fái közé tartozik. Többnyire jó formájú faj, magassága eléri az 50 m-t. Az egyenes, hengeres törzs nem ritkán 30 m-ig ágmentes és hasznosítható. A fának erősen kifejlett, ernyő alakú, sűrű lombozatú koronája van.

Tipikusak a csokros, lándzsa alakú levelek, melyek a nálunk honos vadgesztenyéére hasonlítanak. A törzsátmérő erősen ingadozó 70-200 cm között. A fiatal fáknak egyáltalán nincsenek gyökérfői, az idősebbeknél alul a törzsön kidudorodás jellegű megvastagodások képződnek. Az 5 cm vastag, barna-vöröses kéreg hosszában mélyen barázdált és az idősebb fákról vastag lemezekben válik le, miközben sűrű, fehéres latexnedv képződik. A bevágás színe vörös.

Bár a legnagyobb fákat a magas kitermelési ráfordítás és a szállítási nehézségek miatt nem vágják ki, egy normál méretű moabi haszonfa hozama átlagosan 10-18 m3, amit különböző hosszúságokban, 80 cm átmérő felett exportálnak.

 

A fa (anyag) jellemzői

A rózsaszín, fehér vagy sötétszürke, 4-6 cm vastag, használhatatlan szijács elég jól megkülönböztethető a sötétebb, mély rózsaszín/világos vörösesbarna geszttől. Ez utóbbi, különösen radiális metszetben fénylő, részben kissé markáns, szabálytalan futású, párhuzamos sávozást mutat.

Általánosságban véve a doukafára hasonlít, és többnyire világosabb, mint a ghánai és elefántcsontparti makoré, de ibolyaszín elszíneződések is mutatkozhatnak.

A nagyszámú, nyitott vagy gyakran telített pórus meglehetőst kisméretű és hármasával-négyesével radiális csoportokban van elrendeződve. Az évgyűrűk a pórusszegény zónákról és a rostsűrűsödésről ismerhetők fel tangenciális és haránt metszetben is. A számos, igen finom bélsugár csak mikroszkóp alatt látható. 

Általánosságban ez egy nagyon homogén, finom és egyenes rostú fa, csak esetenként fordul elő hullámos rostfutás. Nyerssűrűsége 0,83 g/cm3 körül van, a friss rönkfa berakási tömege 950-1000 kg. Átlagos térfogati zsugorodása 12,6% (tangenciális: 8,0%, húrirányú: 5,8%).

Feldolgozás és felhasználás

Ennek a nehéz, közepes keménységű fának jó szilárdsági tulajdonságai vannak. A moabi egy igazán rugalmas és mérsékelten jól hasítható fa, de ütés esetén törékeny. A légszárítás nagyon hosszadalmas, a műszárítást gondos, folyamatos vezérléssel kell végezni, mert fennáll a vetemedés és a repedés veszélye. Szárazon a fa ellenálló képessége jó. A rönk és a fűrészelt fa időjárásálló és tartós. A geszt, különösen, ha jól ki van szárítva, csak kevéssé érzékeny a rovarfertőzésekre, viszont a friss szijácsot gyakran támadja meg a platypotida, mely nemritkán 5-6 cm mélyre behatol a fába; alkalmanként bostrychida-, cerambycida- és ipidafertőzés is megfigyelhető, továbbá a friss szíjácsban különböző gombafajok is szívesen megtelepednek.

A fa megmunkálását sem a keménysége, sem az estenkénti szabálytalan rostfutás nem akadályozza. Csak a néha erősen kovasav zárványos faanyag nehezíti meg a munkát, hamar kiveszi a szerszámok élét vagy eltömíti a fűrészeket, keményfém fogazású fűrészszalagok használata ajánlott.

A moabi, ha nincs benne túl sok szilíciumzárvány, nehézségek nélkül fűrészelhető, gyalulható és csiszolható. Kis szalagfűrészek esetében a következő értékek bizonyultak kedvezőnek: 30-35 mm fogtávolság, 25-30 m/s vágási sebesség és 20-25 fok-os homlokszög. A keletkező fűrészpor lényegében ártalmatlan, de irritálja a nyálkahártyát, ezért ajánlatos elszívó berendezést használni. A késelés és hántolás sem okoz különösebb nehézségeket, de előtte alaposabb gőzölésre van szükség, mint a többi makoréfajnál. Helytelen gőzölés esetén kellemetlen elszíneződések léphetek fel. A késelést forró állapotban kell végezni.

A moabi - csakúgy, mint a makoré és douka - felületkezelhetősége kiváló, jó lakkozható és enyvezhető. A szegek és csavarok jól tartanak. Rovarállósága okán a moabi gesztje védőkezelés nélkül is egyaránt felhasználható a külső és belső építési munkákban, a hajó- és vagongyártástól kezdve a lépcsőkig, padlókig. 

Finom rostfutása miatt különösen alkalmas műbútorasztalos-ipari és esztergályozási felhasználásra, szobrok és játékok készítésére.

Luxusparkettaként szívesen fektetik le más színű fákkal együtt. A hajlítás ugyancsak kitart, kísérleti jelleggel már a székgyártásban is alkalmazásra került.

 

Kereskedelem (export-import)

A moabi fő exportőre Kamerun, egy időben Kongó is jelentősebb mennyiségeket szállított, de a faexport államosítása után ez jelentősen visszaesett. Általánosságban véve a kitermelt mennyiségek az összes származási országban relatíve alacsonyak. Ennek kapcsán megjegyzendő, hogy a bennszülöttek a gyümölcsből értékes főzőzsiradékot nyernek ki, a lakóterületek egy meghatározott körzetében vágási tilalom van rá érvényben.

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/01. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.