FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-02-08

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Jó mechanikai szilárdsági tulajdonságai alapján a durianfa alkalmas minden, közepes megterhelésnek kitett szerkezeti munkára. Termőterületein felhasználják a bútorgyártásban, továbbá padlót, rétegelt lemezt, de még facipőt is gyártanak belőle.

 

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az összefoglalóan durian néven emlegetett fák közül a durio-, coelostegia- és neesiafajok termőhelyükön szélesen elterjedtek. Borneón pl. 25 fajt határoztak meg, melyek részben használható haszonfát adnak. Ezek mind durian néven kerülnek kereskedelmi forgalomba, túlnyomó részük azonban csak a Durio nemzetség fajaiból kerül ki. Malajziában pungal (coelostegia griffithii) vagy bengang néven forgalmazzák. 

 

Előfordulás

A durianfa leggyakrabban a Maláj- félszigeten és Insulindén terem, és - bár nem sűrű és tiszta állományokban - de szinte mindenhol megtalálható az örökzöld mélyföldi erdőkben, különösen a nedves termőhelyeken. Állománysűrűsége átlagosan csupán 1%, és itt többnyire vadon terem. A többi termőhely esetében, mint pl. Elő- és Hátsó-Indiában már durian-kultúrákról lehet beszélni. 

A fa (növény) jellemzői

A durio zibethinus esetében egy közepes nagyságú örökzöld fáról van szó, átlagos törzsátmérője meghaladja a 80 cm-t. Egyes fajok, mint pl. a durio grandiflorus 20 m magasságukkal kicsinek számítanak, míg mások, így a coelostegie borneensis, a 45 m magasságot is elérik. A durio zibethinus a durionemzetség tipikus és legismertebb képviselője. A fa 30 m-es átlagos méretű, közepes magasságú gyökérfővel, a törzs 20 m-ig is ágmentes, és így hasznosítható lehet. A törzset egy többnyire sima, de részben hosszantilag barázdált, szürke, belül vöröses, mintegy 2 cm vastag kéreg borítja. Egyes fajoknak inkább barna-vörös kérge van.

A durianfák oly sok jellegzetességgel rendelkeznek, hogy minden botanikus azonnal hasznosítani tudja őket. Először is a virágzat erős,savanyútejre emlékeztető illata tűnik fel (a botanikai zibethinus/erős illatú/ melléknév erre utal). Ezt követik az alsó oldalon finoman pikkelyes, ezüstbarna fényű levelek, és tüskés, vastag héjú, ehető gyümölcsei. Az érett gyümölcsök illata a vadon élő állatokat is messziről odavonzza.

 

A fa (anyag) jellemzői

A meglehetősen széles, piszkosszürke vagy fehéres/rózsaszín, használhatatlan szijács jól elkülönül a barnavörös/narancsbarna geszttől, mely fény hatására többnyire sötétbarnára színeződik. Egyes kis növésű fajoknál a szijács olyan széles, hogy alig van geszt. A fa jellegzetes pézsmaillatot áraszt magából.

A különböző méretű, nem túl nagyszámú pórus felerészt egyesével, felerészt pedig radiális csoportokban, többnyire kettesével-hármasával rendeződik el. A pórusok kerek, illetve ovális alakúak és nincsenek eltömődve, zárványok előfordulnak. Átmérőjük a fakeresztmetszet tangenciális irányában 0,1-0,3 mm. Paratracheális raktározó szövet csak csekély mértékben van jelen; az apotracheális raktározó szövet közepes mértékű - ezek rövid szalagok formájában a bélsugarakkal együtt hálószerű alakzatot képeznek.
Egyes fajoknál kristályos zárványok láthatók a raktározósejtekben. A nagyszámú, heterogén, egy- és többsoros bélsugár - az utóbbi 8 sejt szélességet ér el - finom/közepesen finom és derékszögű sejtekből áll. Radiális metszetben részben fénylő tükröt képeznek. A lépcsős elrendeződésű rostok vékony vagy közepesen vastag falúak, nagy a lumenük. A textúra részben szabálytalan, részben egyenletes, de mindig elég durva. Csavart növés előfordul.

A durio zibethinus puha/közepesen kemény fájának átlagos légszáraz sűrűsége (u=15%) mintegy 690 kg/m3. Ennek megfelelően a friss rönkfa berakási sűrűségét 850 kg/m3 felett kell kalkulálni. Egyes fajok könnyebbek, mint pl. a neesia altissima 550 kg/m3, mások nehezebbek, pl. a durio graffithii 750 kg/m3 légszáraz sűrűségű.

 

 

Feldolgozás és felhasználás

A durian szilárdsági tulajdonságairól nem állnak rendelkezésre tudományosan megalapozott adatok. Néhány évvel ezelőtt Malajziába vizsgáltak néhány fajt ilyen vonatkozásban, de csak annyi ismeretes, hogy mechanikai szilárdsági tulajdonságai a vörös serayafákéihoz hasonlóak, azaz jónak nevezhetők. A durianfa nem tartós, kezelés nélkül az élettartama fajonként 1-8 év. Minden durianfát könnyű impregnálni. Nem rovarálló, különösen a lymexilida károsítások lehetnek jelentősek.  

Bár a fa viszonylag erősen zsugorodik, a szárítás nem okoz különösebb nehézségeket. Néhány esetben kissé vetemedik, máskor csekély mértékben szárítási repedések lépnek fel. Megmunkálni csak a teljesen száraz fát szabad. A durianfák kézzel és géppel is jól, könnyen feldolgozhatóak. Fáradság nélkül fűrészelhetők, gyaluláskor szép, sima felületet adnak, a felületkezelhetőségük is jó. A szegelt, csavarozott és enyvezett kötések könnyen kivitelezhetőek és jól tartanak. A hántolási kisérletek sikeresek voltak.

Jó mechanikai szilárdsági tulajdonságai alapján a fa alkalmas minden, közepes megterhelésnek kitett szerkezeti munkára. Termőterületein felhasználják a bútorgyártásban, továbbá padlót, rétegelt lemezt, de még facipőt is gyártanak belőle.

Kereskedelem (export-import)

A vörös meranti/seraya fához való hasonlósága miatt többnyire ezen a néven kínálják a helyi piacokon, és így időnként vegyesen bekerül az exportba is. Tisztán durianexport nem szerepel a statisztikákban.

A vörös merantival szemben a durian előnye, hogy könnyen és azonnal impregnálható, ami export esetén fontos szempont. Bár számos ültetvénye révén jelentős mennyiségben lehetne exportálni is, ezek a kultúrák elsősorban a gyümölcsszüretet szolgálják.   

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/01. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.