FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-07-11

Egzóta fa alapanyagok - Muhugu

Az angolul ezüst tölgy, szuahéli nyelven muhuhu néven is ismert Brachylaena huillensis a hosszan tartó, túlzott kitermelés következményeként Kelet-Afrika kihalás által veszélyeztetett fafajai közé tartozik. Nagyon kemény, jó illatú és tartós fája igen kedvelt. Kedvező körülmények között 30 m feletti magasságú, gyakran görbe törzsű fává fejlődik, szegényebb és száraz talajokon bokorformájú marad. Kelet-Afrikában ez az egyetlen fészekvirágzatú fafaj, melynek fáját hasznosítják. A huillensis fajmegnevezést az angolai Huilla helységről kapta.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

Előfordulás

A b. huillensis-en kívül még 7 további brachylaena faj fordul elő többnyire bokor alakban Madagaszkáron és egyes kelet-afrikai régiókban.

A b. huillensis fő elterjedési területei: a központi fennsík fél-örökzöld trópusi száraz erdői, Kenya száraz parti öve, valamint Észak-Tanzánia erdői.

Természetes termőterülete délen Transvaal-ig, északon Etiópiáig terjed.
A kelet-afrikai part mentén a faj megtalálható a Maluganji-erdőrezervátumban, a Cynometra-száraz erdőkben, valamint a Witu-erdőkben egészen Szomália határáig, Tanzániában Umba, Bomba és Mafi környékén él. Kenyáben a b. huillensis Nairobi és Nyeri körül található meg 2000 m magasságig. A faj méretei ezekben az erdőkben a legnagyobbak (magasság 35 m, törzsátmérő 85 cm).

Ettől a központtól délebbre a b. huillensis elterjedése többnyire csekélyebb, és gyakran csak bokor formában nő. A faj Afrika nyugati partján Angolában található meg. Ezeken a vidékeken a b. huillensis mélyalapú, vörös laterit talajokat igényel, min. 1500 mm éves csapadékkal. Bár a faj jól tűri az alacsony hőmérsékleteket, fagyállónak nem nevezhető. Mindenhol, ahol nagyobb számban fordul elő, nagyon erőteljes a túlzott kitermelése, különösen a partvidék közelében. A legutóbbi felmérések szerit teljes alsóbb átmérőcsoportok szűntek meg a túlzott kitermelés miatt.

A fa (növény) jellemzői

Az "ezüst tölgy" egy közepes nagyságú, lassú növésű, lombhullató fa, magassága a jobb termőhelyeken 30-35 m, törzsátmérője 60-85 cm. A szürke, hosszában barázdált kéreggel borított törzs többnyire görbe, keresztmetszetben csillag formájú. A frissen vágott felületek világos barnáról igen gyorsan piszkos szürkére színeződnek. A fiatal ágak ezüstösen szürkebarna kérgét sűrű, fehér szőrök fedik. Az ovális-szélesen lándzsás levelek széle fogazott. A levelek felső oldala fénylő zöld, az alsó oldalt sűrű fehér szőrzet borítja.

A kétlaki hím- és nőnemű virágok fejformájú virágzatokat alkotnak. A nőnemű virágok nagyobbak, mint a hímneműek. Virágrügyek szinte egész évben nőnek, de az igazi virágzás  ideje egybeesik az esős időszakkal, és a csapadék mennyiségétől függ, hogy a virágrügyek kinyílnak vagy lehullnak. A b. huillensis virágai szagtalanok, beporzásuk rovarok által történik. A virágzás és termésérés közötti idő csupán kb. 6 hét. A faj normál esetben évente kétszer hoz gyümölcsöt. A csak 5 mm nagyságú gyümölcs egy száraz kaszattermés, a végén szőrkoszorú (pappus) van, mely repülőszervként működik.

Száraz állapotban a barna-zöldes barna geszt jól elkülönül a keskeny, sárgás-szürkés fehér szijácstól. A frissen bevágott fánál csak csekély színkülönbség van a geszt és a szijács között.

A b. huillensis-nek jól látható évgyűrűi vannak, tömör és kemény. A geszt nyerssűrűsége 0,885-0,918g/cm3, más szerzők szerint 0,81-1,00g/cm3. Szaga egy kissé hasonló a szantálfáéhoz, jól csiszolható és polírozható. Tapasztalatok szerint jól szárítható, az időnként szabálytalan rostfutás miatt azonban nehezen fűrészelhető és hasítható. Közepesen hajlamos a vetemedésre. A farostok futása gyakran szabálytalan, a tracheák csoportokban, néha keskeny szalagokban egyesülnek. A fa pora bőrgyulladást (dermatitis) okozhat.

Szaporítás és termesztés

Az érés beálltakor a gyümölcsök igen rövid időn belül lehullnak, különösen a záporok után. Szüretelni a talajról összegyűjtve, vagy az ágak megrázásával lehet. A nagyobb szennyeződések eltávolítása után célszerű a magvakat széltől védett, árnyékos helyen lassan megszárítani. Megfigyelések szerint az érett gyümölcsök 90%-ában rovarok élnek (főként trupanea albicans). A vetőmag előkezelés nélkül csírázik, vetéskor nedves homokkal kell keverni, hogy a szél ne fújhassa el. A kicsírázás időtartama 7-10 nap, a rovarfertőzések miatt a csírázási hányad kb. 7%. Bár a brachylaena-fák értékét már korán felismerték, a fajt a mai napig nem integrálták be a tervszerű erdőművelésbe. A harmincas években Kenyában és Észak-Tanzániában próbaképpen telepítettek néhány állományt, többnyire más fajokkal vegyesen. Az első kiértékelések nyilvánvalóvá tették, hogy a faj a fennsík körülményei között csak lassan nő, az éves átmérő növekedés 0,13-0,44 cm.

Kb. 60 éves, mesterségesen telepített tiszta állományokban az átlagos törzsátmérő 24cm volt. A jobb törzsformák a tiszta állományokban keletkeznek. Együtt telepíthető a croton megalocarpus, juniperus procera és olea fajokkal, viszont több eukaliptusz fajjal nem, mert azok gyorsan túlnövik és elnyomják.

Felhasználás

A muhugu kereskedelmi néven ismert b. huillensis igen értékes haszonfa. A mutatós, világosbarna, hullámosan erezett geszt kemény és talajban valamint tengervízben is tartós (gomba-, rovar-, termesz és fúrókagyló álló), törésállósága nem nagy. Termeszállósága okán gyakran használják fafaragványok és iparművészeti tárgyak készítésére is. A fából kivont olajat a szantálolaj helyettesítésére használták. Végezetül a brachylaena igen jó, magas kalóriaértékű tűzifa, már a régi Nairobiban is használták ilyen célra.

Sajátosságok

Kenya természetes erdeiben a fa kitermelése csak egyedi törzsenként, a Fafaragók Egyesülete engedélyével lehetséges, bár az illegális vágások miatt ennek az óvintézkedésnek nincs átfogó hatása.

  

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Durian

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete cseresznye

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Füge/Ficus

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Gmelina

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Moabi

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

Egzóta fa alapanyagok - Vajdió

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2012/07. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.