Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
Biztonság és ár

A legtöbb cég 6 hónap - 1 év garanciát ad a mobil fűrészgéphez. Fontos tényező, hogy GS vizsgája van-e, mert ez előírás az Európai Unióban.
A gyártási költség az alapfelszereléstől függ, a legolcsóbb szalagfűrész 18.000 € -ba kerül, az összes kiegészítő felszerelésekkel együtt 35.000 €. A legolcsóbb körfűrész körülbelül 18.000 €, felszerelésekkel együtt 40.000 €, de a teljes hidraulikával felszerelt és számítógép által vezérelt típusok 50.000-90.000 € között ingadoznak.
A szalag- és körfűrészgépek ár-összehasonlítása csak akkor lehetséges, ha azonos gépfelszereltségből indulunk ki és beszámítjuk a teljesítményt, valamint az üzemeltetési költségeket. Prof. Dr. J. Eckl vezetésével végzett kutatások eredményeit mutatja a 16. ábra, amelyen egy mobil szalag- ill. körfűrészgép m3-kénti összköltségének különbségét láthatjuk az évi teljesítmény függvényében. A nyereségküszöb értékére 38 €/ m3 -t kaptak. Vizsgálataik szerint a szalagfűrész csekély fix költségei miatt gyorsabban éri el a nyereségküszöböt: évi 780 m3 -nél, a körfűrész csak évi 830 m3 felfűrészelése után hoz nyereséget. Mindenesetre kisebb változó költségei miatt a körfűrész évi 1660 m3-től előnyösebb, mint a lassabban dolgozó szalagfűrész.

16. ábra Szalag- ill. körfűrészgép m3-kénti összköltsége az évi teljesítmény függvényében

 


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.