Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
A mobil fűrészgépek használata

üzemen belüli alkalmazására a kis üzemek a legalkalmasabbak, amelyek elavult gépekkel és technológiával dolgoznak, most egy olyan géppel cserélhetők le, amelyek korszerűbbek mind az anyagmozgatás, mind a felfűrészelés szempontjából. Könnyen változtatható a helye, a gép nem igényel külön alapozást, helyigénye viszonylag kicsi. Nagy üzemeknél a rönkelőkészítés műveleteinél alkalmazzák pl. tőtertepeszek levágására.
üzemen kívüli alkalmazáskor a fűrész megy a fához, vagyis a kitermelés helyszínéhez. A helyszíni fűrészelést végezheti bérfűrészelést végző vállalkozó vagy az erdőtulajdonos. Annak ellenére, hogy ezeknél a fűrészgépeknél gyors és egyszerűa helyváltoztatás lehetősége, az a tendencia alakult ki, hogy a mobil fűrészgépnek legyen egy fix helye is (5.ábra).

5. ábra Mobil fűrészgépeknél alkalmazott elhelyezés

Bérfűrészelést vállalók számára különösen a teljesítmény kerül előtérbe, mivel a fizetés a felfűrészelt mennyiség alapján történik. Ilyen esetben a fűrészgép tulajdonos szállítja és működteti a fűrészt, a megrendelő alkalmazza a segítőt vagy segítőket a rönk behelyezéséhez és a fűrészáru elszedéséhez. A vállalkozó meghatározott fizetésért dolgozik, melynek kiszámítása fafajonként és méretenként változik. Szélezetlen deszka és palló termelése a legolcsóbb, a szélezett termékek fűrészelése drágább, valamint a léc termelése a legdrágább, mivel ehhez kell a legtöbbet vágni.
Erdőtulajdonosoknak is előnyösebb fűrészáruként értékesíteni fájukat, vagyis saját rönkjüket maguk fűrészelik fel, erre a célra kiválóan alkalmasak a mobil fűrészgépek.
Több lábon állásra ajánlható még, olyan pl. mezőgazdasági vállalkozónak, aki a téli időszakban vagy amikor a földeken nem lehet dolgozni vagy pl. esős időben szeretné megoldani munkalehetőségét.

 


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.