Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
Teljesítmény

Nagyon fontos kritérium a mobil fűrészgépeknél az átlagos teljesítmény. Ezt óránkénti köbméterben mérik. Ehhez azonban csak részben hagyatkozhatunk a gyártó cég adataira, mert a teljesítményt több tényező is befolyásolja, melyeket különbözőképpen értékelhetünk. Fontos tényező a gépkihasználás és a hulladék aránya.
A teljesítmény a fafajtól, a rönk átmérőjétől és a terméktől is függ, hiszen gerenda fűrészelésével nagyobb teljesítmény érhető el, mint deszka vagy pallótermeléssel.
Fontos, hogy hogyan erősítik a rönköt a fűrészgépre, ha kézzel, fogókkal vagy kampóval, akkor ajánlatosabb kis átmérőjűrönköt vágni, mert a kezelés gyorsabb, mint a hidraulikus rögzítő berendezésekkel.
A rönk hossza is befolyásolja a teljesítményt, mely optimális esetben 5-7 m. Hidraulikus törzsemelő, központosító és előtoló szerkezettel nem rendelkező fűrészek esetében a segítők száma egyenes arányban növeli a teljesítményt.
Meghatározó lehet a fűrészszalag vagy korong típusa, a fogak terpesztése vagy duzzasztása is. A gyakori fűrészcsere illetve élezés időigényes. A szalagfűrész vékony lapjával 2,5 mm vastag fűrészrést eredményez, a körfűrészek többségének 4 mm vastag a korongja, ami vastagabb fűrészrést ad (15.ábra).

15. ábra A vágásrés mérete és a keletkezett fűrészpor mennyisége a szalagfűrészes (baloldali kép) és körfűrészes (jobboldali kép) technológiánál

A gyártó cégek adatai szerint a szalagfűrészgépek teljesítménye 0,5-2 m3/h között változnak. A körfűrészgépek teljesítménye alapvetően magasabb 5-15 m3/h, kedvező körülmények között 20m3/óra is lehet.

 

 


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.