Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
Forestor mobil szalagfűrészgép

A Forestor cég által kifejlesztett mobil szalagfűrészek tervezéséhez a feltalálók összes tudásukat, tapasztalatukat éveken át sok országban gyűjtötték. A fűrészgépeket úgy tervezték, hogy a különféle feladatoknak meg tudjanak felelni, ezért fejlesztettek ki többféle típust, melyek közül bemutatjuk a Tom Sawyer-t, a Jacko és a horizontal 150 típust.

A "TOM SAWYER" vízszintes rönkvágó szalagfűrészgép

A "TOM SAWYER" magas szintű, professzionális gép, megerősített 100 mm-es szélességűfűrészszalaggal. A fűrészszalagvezető tárcsa 900 mm átmérőjű. A motor elegendő erőtartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy gyors és pontos vágásokat lehetővé tegyen. A különösen szűk vágásrés kevés anyagveszteséget (fűrészport) tesz lehetővé. A közvetlen áteresztőnyílásban 810 mm-es rönkátmérőig tud vágni.
Kivitelezés: hidraulikus megfogás, forgatás, a rönkök beállítása és rögzítése.
Automatikus deszka, padló, gerenda elszedés. Elektromos fék (csak elektromotornál).
A fej két szánon van megvezetve (23. ábra), de hasonló konzolszerűmegoldást alkalmaztak, mint a Wood-Mizer gépnél.

23. ábra Tom Sawyer mobil szalagfűrészgép

A tárcsa átmérője 900 mm, a szalag szélessége 100 mm, vas-tagsága 1 mm. A gép 10 perc alatt szállítás után üzembe helyezhető, és hasonlóan a Serrákoz és a Resch géphez két ten-gelyes, ráfutófékkel, vonóhoroggal van felszerelve. A felvágható legnagyobb átmérő 810 mm. A Tom Sawyernél egy ügyes megoldást alkalmaztak a gyártók, a vágófej szállításkor 90°-kal elforgatható az asztal fölé (24. ábra).
Ilyenkor méretei 6,65 hosszú, 2,32 m széles és 2,89 m magas, munka közben hossza 9,75 m, szélessége pedig 3,2 m.
A gépet hidraulikus berendezésekkel is gyártják. 2 hidraulikus emelőkar emeli a rönköt az asztal síkjába, és görgeti a felvágás helyére. A szerkezet 25 kW-os diesel motorral és 22 kW-os elektromotor-ral gyártják. A gép tömege 2850 kg. A Forestor cég újítása az önműködő lerakodó berendezés (25. ábra).

24. ábra Vágófej elforgatása szállításra

25. ábra A fűrészáru eltávolítása

Az előtolás maximum 45 m/min fokozatmentesen állíttató. A lap feszítését hidraulika végzi, egy skála jelzi a pontos beállítást.

A "TOM SAWYER" vízszintes rönkvágó szalagfűrészgép műszaki adatai:

átmérő 810 mm tárcsaátmérő 900 mm
Hossz 6 m tárcsaszélesség 90 mm
Előtolás 45 m/min szerszámsebesség 30 m/sec
Lapszélesség 100 mm dieselmotor teljesítménye 25 kW
Vastagság 1 m elektromotor teljesítménye 22 kW
Fűrészlaphossz 6,0 m súly 2850 kg

Ez a géptípus alkalmas arra, hogy gépsorba szereljék, mint komponenst, valamint egyedülálló gépként is termel kész fűrészárut.
Figyelemre méltóan kedvező a gép méltányos ára és teljesítményszükséglete

JACKO vízszintes rönkvágó szalagfűrészgép

A Forestor cég által gyártott másik mobil szalagfűrészgép a Jacko. A gép szerkezetileg hasonló a német Serra géphez. Itt is a vágófejet két sínen vezetik. A rönköt két hidraulikus emelőkar emeli az asztal síkjába, és görgeti a felvágás helyére. A gép vezérlése, mint a fej emelése, süllyesztése az előre és hátravitele a homlokzati oldalon levő pultról irányítható. A vágható rönk hosszától függően egy vagy kéttengellyes kivitelben készül. A gép hajtása benzin, diesel, turbódiesel és elektromotorral történik. A 26. ábrán Forestor Jacko mobil szalagfűrészgép látható.

26. ábra JACKO típusú vízszintes rönkvágó szalagfűrészgép

Erős tartókarokat használnak, hogy felemeljék a földről a rönköt és átgurítsák a rönktartó gerendákra. Amikor a szögletes és tüskés karok egy adott magasságnál alacsonyabb pozícióba kerülnek a mozgó tüske alacsony magassága automatikusan kiválasztódik.

27. ábra A rönk forgatása és vízszintbe hozása

A prizma vagy rönk könnyen megfordítható a fogakkal rendelhető, erős kar segítségével.
A fűrészelt prizmák a végén (össze) egybe rakhatók és összeszoríthatók (a vaskapcsokkal, vaskarokkal) és méretes fűrészárura visszavághatók. Bármelyik vége a rönknek megemelhető a legjobb kihozatal elérésére. A fűrészelés és a rönkmozgató irányítok (karok) az utánfutó (pótkocsi) elején vannak, ahol a kezelő biztonságosan távol van a mozgó alapgéptől, a vezérgéptől, a fő fűrészelő gépegységtől és a rönkmozgató műveletektől. 4 db szögletes kar hidraulikusan függőleges pozícióba emelkedik a rönk tartására. A karok ugyancsak felemelhetők különböző közbeeső magasságra, amikor rönkbefogó tüskeként működnek, de lesüllyeszthetők, amikor már nincs rájuk szükség.

28. ábra A szögletes karok szükség szerint felemelhetők, vagy süllyeszthetők

JACKO típusú vízszintes rönkvágó szalagfűrészgép műszaki adatai:

Tárcsa átmérője 550 mm
szélessége 25 mm
Fűrészlap hossza 4445 mm
szélessége 38 mm
vastagsága 0.89 - 1.07 mm
Vágható hossz 6 m
átmérő 915 mm
Előtolás 0 - 30 m/min
Meghajtás benzin 18.5 kW
elektromotor 18.5 kW
diesel 24.5 kW
turbo - diesel 31.0 kw
Tömeg 1620 kg
Hossz 8.03 m
Szélesség munkaközben 2.70 m
szállítás közben 2.06 m
Magasság munkaközben 2.57 m
szállítás közben 2.28 m

Forestor-150 vízszintes rönkvágó szalagfűrész

Rönk kapacitás:
A Forestor-150 1,5 m rönkátmérőig tud fűrészelni. Két vagy több egymásmellé helyezett rönk is feldolgozható, feltéve ha az együttes méretük nem haladja meg a maximálisan engedélyezettet. A vágható rönk hosszát egyedül a pályahossz korlátozza.
Alacsony üzembe állítási költség
Lévén, hogy nincs szükség bonyolult alapozásra, vagy aknára az üzembe-állítási költség nagyrészt kiküszöbölhető. Egyedül a sínpályához szükséges egy sík betonblokk melyre a pályát és a talpfákat fektetik. Szükséges esetben a pálya fa talpfákra is fektethető.

29. ábra Forestor-150 rönkvágó szalagfűrészgép

Nagy teljesítményűgép:
A zártszelvényűszerkezet adja a legnagyobb szilárdságot, ellenálló képességet és legnagyobb rezgésállóságot az önsúlyhoz viszonyítva.
Könnyűkarbantarthatóság:
A Forestor-150-et úgy tervezték, hogy a legkevesebb karbantartást keljen rajta elvégezni. Az összes csapágy tömített a fűrésztárcsán lévők kivételével.
Diesel, benzin, vagy villamos áram:
Választhat a három energiaforrás közül. Ideiglenes helyen, ahol nem gond az energiaellátás a villamos motor a legcélszerűbb. Ha nem akar függeni külső energia forrástól akkor legjobb dieselmotort választani. Az alap dieselmotor egy négyhengeres léghűtéses gép.
Gépi meghajtású vágásmélység szabályozó:
A diesel-meghajtású gépeken a fűrészszalag emelése és süllyesztése egy pontos sebességváltón keresztül, egy nagysebességűcsavarorsós emelővel van megoldva. Ugyanezt a villamos meghajtású gépeken egy kétsebességű, megfordítható forgásirányú, elektromos fékezésűmotorral oldották meg. Egy korrózióálló acél burkolat nyújt tökéletes védelmet a csavarorsó számára. A pontos vágási mélységet egy digitális számláló mutatja.
Tartószerkezet: Egy precíziós, krómozott "ground" acélból készült a megfelelő keménység, tartósság és korrózióállóság elérése érdekében. Törlő filceket helyeznek el rajta a nedvesség távoltartása miatt. A függőleges támasztóoszlopok között hagyott széles térköz és a pontos illesztések mind hozzájárulnak a Forestor-150 nagyobb stabilitásához.
Hidraulikus előtolás:
A Forestor-150-et mind az előre, mind a hátra mozgáshoz hidraulikus meghajtással látták el, melynek sebessége változtatható. Ez fokozatmentesen változtatható 0 és 30 m/min sebességhatárok között. A maximális sebesség külön kérésre egyéni igényeknek megfelelően változtatható. A hidraulikus előtolóműteljesen igénytelen és a hathavonkénti olajcserétől eltekintve nem szükséges karbantartani. Az előtolás még nagyon kis sebességnél is egyenletes.
Pontosan változtatható előtolási sebesség:
Az előtoló karral az előtolási sebesség pontosan szabályozható a minimum és a maximum értékei között. Minél jobban tolják előre a kart a semleges helyzetből annál gyorsabban mozog a gép is előre, és minél jobban húzzák hátra a kart annál gyorsabb a visszamozgás. A kart elengedve automatikusan a semleges helyzetbe áll vissza és a gép megáll.
A fűrészszalag tárcsa:
Az alaptárcsa átmérője 1000 mm-es 105-ös szélességgel, ehhez 120-as 1,1 mm vastag fűrészszalag tartozik. El lehet látni a Forestor-150-et 1200x140-es tárcsával, hozzá 150x1,2-es szalaggal. 1 m vagy a fölötti rönkátmérő, vagy nagyon kemény faanyagnál a nagyobb tárcsát, szélesebb fűrészszalaggal ajánlják. A tárcsák jó minőségűöntöttvasból készülnek és szilárdságilag méretezettek. Teljes felületükön meg vannak munkálva és mind statikailag, mind dinamikailag kiegyensúlyozottak.
Burkolat: A szalag és tárcsa burkolata nyitható, így könnyen és gyorsan hozzá lehet férni a fűrészszalaghoz. A Forestor-150 munkavédelmi berendezései teljes mértékben megfelelnek a jelenlegi előírásoknak.
Szalagvezetők: Az egyik fix, a másik a kezelőpultról közvetlenül állítható. Mindkettő "súrlódásmentes" vezetőelemmel van ellátva.
Szalagsebesség:
Az alaptárcsa 35 m/s szalagsebességet ad, de alkalmazható 30, vagy 25 m/s sebességet adó tárcsa is.
Szalagfeszítés:
A precíz feszítő mechanizmus egy manométert is magában foglal, mely a mindenkori feszítést mutatja. A feszítés vagy a lazítás könnyen elvégezhető.
Szalagkenés:
A kenőanyag a tárcsánál egy filcpárnán keresztül kerül a szalagra.
Sínpálya tisztítók:
Tartós síntisztító papucsok vannak mindkét kerékdoboz végeire szerelve, hogy tisztán tartsák a sínt. Ez segít biztosítani a pontos vágási felületet.
Könnyűszállíthatóság:
Bár ez egy nagyteljesítményűgép, a Forestor-150 könnyen, szétszedés nélkül áthelyezhető egy 3000 kg teherbírású targoncával. Hosszabb távolságra hagyományos, platós teherautóval szállítható.
Sínkerekek: Jó minőségűöntöttvasból készülnek, nagy térközökkel elhelyezve a hosszú kerékdobozban, hogy így biztosítsák a legjobb stabilitást. Ez az egyik jellegzetessége a Forestor-150-nek.
Alap rönkmegfogás:
A kovácsoltvas rönkmegfogó tüskék gyors, mechanikus megfogást biztosítanak melyek magassága állítható. A megfogó tüskék kétféle behatolási mélységet tudnak.
Pneumatikus megfogás:
Teljesen automatizált pneumatikus rönkmegfogás is kérhető a mechanikus helyett.
Pálya: Az alap pályahossz 8,2 m. A szükséges működési helyigényt figyelembe véve ez kb. 5 m-es rönk felfűrészelését teszi lehetővé. Gyakorlatilag azonban még a maximum 6 m-es rönk is feldolgozható.

30. ábra A gép kiszolgálása daruval és fűrészpor elszívásának lehetősége

Forestor-150 típusú rönkvágó szalagfűrészgép műszaki adatai:

Megnevezés
Tárcsa átmérő 1000 mm
Tárcsa átmérő 1200 mm
Maximális rönkátmérő
1,5 m
1,5 m
Maximális vágásmélység
440 mm
540 mm
Max. fűrészszalag magasság
1360 mm
1360 mm
Teljes szélesség
3740 mm
4120 mm
Teljes hosszúság
2160 mm
2160 mm
Teljes magasság
3210 mm
3310 mm
Tárcsák tengelytávolsága
1600 mm
1600 mm
Tárcsa szélessége
105 mm
140 mm
Fűrészszalag szélesség
120 mm
150 mm
Fűrészszalag vastagság
1,1 mm
1,2 mm

 


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.