Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
Kronos rönkvágó körfűrészgép

A Kronosz fűrészgép a Finn Oy Wikar AB cég terméke. 1914 - ben alapították a céget mezőgazdasági gépek gyártására, 27 éve gyártanak erdészeti gépeket is. így kellő tapasztalattal és hozzáértéssel tervezték és gyártották le első mobil körfűrészgépüket 1985 - ben. Európai és amerikai kontinensen egyaránt forgalmazzák gépeiket. 1993 -ban Németországban 36 gép üzemelt, de már ekkor is néhány gép Kelet - Európában is fellelhető volt.

Ezeket a gépeket kisebb átmérőjűrönkök felvágására használjuk, a 900 - 1000 mm-es fűrészkorong átmérővel, csak maximum 320 - 370 mm-es átmérőjűrönköt vághatunk fel, ennek megfelelően az asztalszélesség 600 mm. Csak különleges felvágási technikával lehet 370 mm feletti átmérőjűrönköt 520-530 mm - ig felvágni. Felvágható rönkhossz maximálisan 7,5 m-es, ekkor a két keretszegmenst elől hátul feltettük, ez körülményes és csak 1500 mm-el növeli a felvágható rönkhosszt A vágási szélesség beállítása egy cserélhető fogasléc felett történik, amelybe egy rugós tartórész van beledolgozva. A beállítást kézi emlővel tisztán mechanikus úton végezhetjük. Fogasléc egy sarokvas, melynek két karján van a méretbeállító. A méretbeállítás távolsága tetszőleges, sajnos a finn szabvány nem felel meg a hazai előírásoknak, így a skálát le kell cserélni. Az előtoló asztal egyenletes futását a keret hosszára merőlegesen, a keretbe csapágyazott görgős tengelyek biztosítják. Az asztal előtolása hidraulikus meghajtású motoron keresztül fogaskerék és fél colos 9 méter hosszú lánc segítségével történik. A lánc megfelelő futását láncfeszítő biztosítja. A rönkemelés, rönkmegfogás szintén hidraulikus. Rönkmegfogás kalapácsszerűszorító karmakkal történik. Az egyenletes és stabil előtolást a fűrész korong előtt elhelyezkedő behúzó hengerek biztosítják. A gép 80 km/h sebességgel vontatható a vonóhorog segítségével. Szállítási hossza 8600 mm, szállítási szélesség 1500 mm, 1800 mm -es magasság mellett. Tömege 1750 kg.

A Kronosz lényeges tényezője a működtetés teljesítményigénye, mely vontatóval, elektro-, vagy dízelmotorral történik. Mível a Kronosz fűrészgépet csak megfelelő erősségűvontatóval lehet szállítani, érthető, hogy ezt használják leggyakrabban a gép működtetéséhez is. Ehhez azonban néhány szempontot figyelembe kell venni, pl. vontató teljesítményének legalább 40 kW -nak kell lenni. Ez első pillanatra soknak tűnik, mégis ez szükséges a csaptengely energiaigényének, a vágósebességnek és hidraulikus teljesítménynek megfelelően, ez utóbbi nem eshet 30 l/perc alá.

állandó fordulatszámot kell a meghajtásnak a fűrészlap számára biztosítania. Ha túl kis fordulatszámmal dolgozunk, hosszabb rönköknél csökkenhet a fordulatszám, ami a fűrészkorong félrefutásához, melegedéséhez vezethet, ami a felületminőséget jelentősen rontja. így alapvetően érvényes, hogy nagyobb teljesítményűmeghajtó pozitívan hat a vágás teljesítményére és minőségére. Például egy 55 kW-os teljesítményűvontató meghajtó fordulatszáma és teljesítménye nagyobb vágásterhelés mellet sem csökken, és 3/4 gázzal biztosítható a megfelelő olajszükséglet a hidraulikához, ami kisebb fogyasztás miatt előnyös. Ha körfűrészt elektromotor hajtja meg, akkor a gép működése áramforrástól függ. Még nagy hátránya, hogy nem változtatható a fordulatszám, pedig a fafajokhoz állított fordulatszám jobb vágási minőséget eredményez. Pl.: tölgyfához alacsonyabb vágási fordulatszám szükséges, mint fenyőfához. Fűrész felállítása 20-60 percet, lebontása kb. 15 percet igényel. Felállításnál a három részre osztott keret összekapcsolása után a rajtuk elhelyezkedő hat pár támaszláb felállítását végezzük el egy vízszintező segítségével nem túl puha talajra. Lábak alá minden esetben tegyünk alátéteket, melyek hosszába lefektetett fa széldeszkák is lehetnek (min. 80 cm hosszú). A felállítás után a gép csak a támaszlábakon állhat, ezzel megakadályozzuk a gép fűrészelés közbeni belengését.

Megfelelő minőségűpontos vágás szempontjából a stabil vízszintes beállítás elengedhetetlen.

A rönköket kétféle módon helyezhetjük az asztalra. Első és egyben a leggyakrabban alkalmazott módszer, amikor a gép oldalán lévő törzsemelővel végzik az emelést. Ekkor nem kell kézzel gurítani a törzset, a kezelő a vontató túloldalán van, viszont a rönkemelő és az elszedő miatt több helyre van szükség. A másik módszernél a fatörzset fűrészasztal magasságú kereszt rudakra helyezzük az első rakodóval. Ezek a kereszt rudak a fűrészelő szemben lévő oldalán vannak és a fát az asztalra gurítják. A fűrészelő magához húzza a törzset, így tudja a legnagyobb erőt kifejteni és a guruló mozgást legjobban kontrolálni. Nagyon fontos a vészleállító bekapcsolása, amely egy kötél segítségével működik: ez összeköti a vontató kikapcsoló emelőjét a fűrészszalag védőjével. A fűrészelőnek azonnal és veszélytelenül el kell érnie a védőt, hogy a fűrészszalag esetleges beragadása (különösen kemény, vagy csavarodott rönknél fordul elő) esetében ki tudja kapcsolni. A fűrészrész, a kezelőemelő, a nyomóhenger és a mechanikus szélesség beállító a fűrész közepén helyezkedik el. Az emelő az asztal előretolását és a nyomóhenger állását irányítja. A fűrészkorong alatt egy tartóra porelszívót szereltek. A fűrészkorong után egy hasítóék van felszerelve, mely szabadan tartja a vágást, és védi a fűrészkorongot a vágás után illetve a visszatoláskor az asztalon maradt fától. A fűrészkorong elöl és hátul az asztal alatt lapvezérlőn fut, persze ezek nem érintkeznek közvetlenül a lappal, hanem csak lapkitérés esetén szabályoznak a fixen beállított elállástól függően. Az asztal 60 cm széles, hosszában két részre osztott, két fél között 15 cm-es rést a vertikálisan elhelyezett fűrész korong számára alakították ki. A fűrészkorongot élezéshez nem kell kivenni, egy beépített Élező berendezés a gépen lévő fűrészt élezi automatikusan. A fűrészkorong és az élező korong típusát a gyártók határozzák meg. élezés kb. 15 percet vesz igénybe.

Vastag törzsek különleges bánásmódot igényelnek a felvágás szempontjából. Az első vágásnál egy széles darabot leszelünk a törzsből, amely ez által vékonyabb lesz. Ezt a darabot hagyományos vágástechnikákkal tovább szeletelhetjük. A még mindig jelentős átmérőjűrönköt a maximális vágási szélességgel (300 mm) felvágjuk. Innen már hagyományos módon igény szerint készíthetünk pallót, deszkát, lécet.

KRONOS típusú körfűrészgép műszaki adatai:

Kerethosszúság 12500 mm
Kerethosszabbítás 1500 mm
Asztal hossz 7500 mm
Asztal szélesség 600 mm
Asztal magasság 600 - 900 mm
Fűrészkorong átmérője 900 - 1000 mm
Erőigény vontató min. 40 kW
Elektomotor 30 - 35 kW
Dizelmotor 0 - 50 kW
Hidraulikus nyomás min. 700 bar
Hidraulikus erőszükséglet min. 30 l /min
Előtolási sebesség (30 l/ min-nél) 0 - 75 m/min
Fűrészkorong fordulatszáma 1100 n /min
Vágóerősség szabályozás mechanikus
Mechanikus méretbeállító 16 - 300 mm
Vonató (húzó)pofa távolsága
a szállítókartól
6000 mm
Szállítókerekek 11,5 x 15,3/10
össztömeg 1750 kg

 


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.