Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
Husqvarna szalagfűrészgép

Világszerte egyre többen fedezik fel a Husqvarna szalagfűrészgépek által nyújtott előnyöket. A piacon két különböző erőforrású típus jelent meg. Mindkét gép hasznos, gyorsan megtérülő beruházás, mivel pénzt, időt és energiát takarít meg.

33. ábra Husqvarna szalagfűrészgép

A gép előnye abban rejlik, hogy könnyen kezelhető és gyorsan telepíthető. Az alacsonyan helyezett tartósínnek köszönhetően a rönk mozgatása minimális erőkifejtést igényel. A két darab 3 m hosszú sín, amelyen 5,2 m hosszú rönk vágható fel, igény szerint 3 méterenként tovább növelhető. A vágás szélesség a fa átmérőjétől függően tetszőlegesen beállítható. A vágási magasság pontos beállítását egy milliméteres és egy colos skála segíti. A vágószalag vastagsága 1mm, maximálisan felvágható rönkátmérő 60 cm. A Husqvarna szalagfűrészeknél az anyagveszteség mindössze 2 mm.
A benzinüzeműgép erőforrása 7,1 lóerős, 94 cm3 -es profi motorfűrész (394XP), amelynél a centrifugális levegőtisztítás (Air Injection) lehetővé teszi a poros környezetben is a hosszantartó és folyamatos munkavégzést. Az elektromos változaté pedig egy 3 fázisú 5,5 kW teljesítményűvillanymotor. A gép tartozéka egy automata élező, amely biztosítja a mindenkori optimális élezési minőséget. A teljesen automata élező 12 V tápfeszültséggel működtethető (egyszerűakkumulátorról) (34/a.ábra). A szállítókocsi (nem tartozék) megkönnyíti a gép mozgatását és üzembe helyezését (34/b. ábra). Az egyszerűen kialakított kezelőegység könnyen áttekinthető.

34/a. ábra Automata élező berendezés 34/b. ábra Szállító kocsi

Néhány hasznos tipp és tanács a jobb eredményért

Fontos, hogy a fűrészgépet stabil területen állítsuk fel, és ügyeljünk arra, hogy a gép közelében a kezelőn kívül más ne tartózkodjon. Fontos, hogy a rönk felhelyezését követően a magasságállítót használva a rönk középvonala párhuzamos legyen a sínnel (35. ábra).

35. ábra A rönk középvonala párhuzamos legyen a sínnel

Gondosan mérjük meg a rönköt és tervezzük meg, hogy mit szeretnénk belőle kifűrészelni.
( A 2 mm szalagvastagságról el ne feledkezzünk!). Vágás előtt a rönköt tisztítsuk meg, az esetleges kőtörmeléket és sarat távolítsuk el. Végezzük el az első vágást a 36. ábra szerint. Ezután forgassuk el 180 fokkal a rönköt, a magasságállítót helyezzük alapállapotba, és elképzelésünknek megfelelően vágjunk le egy szeletet.

36. ábra A fűrészelés menete

Forgassuk el a prizmát 90 fokkal, és vágjuk le a következő darabot (37.ábra). Most ismét fordítsuk el a fát 180 fokkal és a kívánt méretre szeleteljük fel a prizmát. Lehetőség van több palló vagy deszka egyidejűleg történő fűrészelésére. Ekkor egy palló segítségével a deszkákat stabilan egymáshoz lehet rögzíteni. A segédanyag mérete minimum 50 x 100 mm legyen (37.ábra).

37. ábra Prizma és szélezetlen deszka fűrészelése

A Husqvarna szalagfűrészgép műszaki adatai:

Megnevezés Horizont típus Electric típus
Hengerürtartalom 94 cm3 -
Teljesítmény 5,2 kW/7,1 LE 5,5 kW
Fűrészkeret tömege 96 kg 142 kg
Max. vágási szélesség 50 cm 50 cm
Max. rönkhosszúság 5,2 m 5,2 m
Fűrészszalag szélessége 35 mm 35 mm
Fűrészszalag vastagsága 1 mm 1 mm
Szerszámsebesség 30 m/s 35 m/s

Beszerzési ára 1,4 - 2 millió Ft között változik típustól és felszereléstől függően.

 


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.