Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
A mobil fűrészek kialakulásának története

Ezek a fűrészek eredetileg az északi országokból, Finnországból, Norvégiából és Svédországból származnak. Ott már több évtizede gyártják, ami a skandináv országok természetes erdőszerkezetére vezethető vissza. Ott fenyő monokultárák vannak ellentétben a középeurópai országokkal, a lombhullató fák aránya csekélyebb és főleg nyírfából áll. A fákat 60-70 évesen, 15-20 cm-es átlagos átmérővel és 16-17 m hosszúságban vágják ki. Az ott uralkodó klimatikus és termőhelyi viszonyok miatt a fák ágtiszták, egyenes növésűek és keskeny évgyűrűszélességgel rendelkeznek, amely a fákat keményebbé teszi. Ilyen faállományhoz kiválóan alkalmasak a mobil fűrészszerkezetek, mivel alacsony telepítési és rezsi költség mellett magas vágási teljesítményt nyújtanak.
Gyengébb faállományokra fejlesztették ki speciálisan a mozgó körfűrész rendszereket. Erősebb faállományú országokban, mint pl. Kanada inkább a szalagfűrészek kaptak teret.
A súlyos következményekkel járó 1990-es viharok után Németországban is megnőtt az érdeklődés a mobil fűrészek iránt, és az amerikai mobil fűrészgépekből a legújabb európai biztonsági előírásoknak megfelelő fűrészgépeket alakítottak ki. Eljutottak oda, hogy a 128 féle típusú mobil fűrészgép 90 %-át már Németországban állítják elő és több, mint 4000 megelégedett ügyféllel rendelkeznek.


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.