Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
Serra mobil szalagfűrészgép

1990-ben Németországban, a müncheni Országos Központi Tudományos Kiállításon mutattak be először egy Kanadából importált mobil fűrészt, a Silva cég gyártmánya volt. Európai alkalmazásához néhány változtatásra lett volna szükség. Mivel ezt a gyártó nem tudta megoldani, a témában érdekeltek egy német fűrészgép kifejlesztéséhez kezdtek. Először egy teljesen hidraulikával működő gépet készítettek, de ez nagyon drága volt. Ezután Fritz Haas a gép atyja mérnökök és gazdálkodók segítségével egy új gépet készített, ami három elektromotorral működött. Ezt sorozatban kezdték gyártani és továbbfejlesztett változatait ma is gyártja a Serra cég. Németországban ez a legtöbbet vásárolt gép. Alkalmazása ma már igen elterjedt asztalosok, ácsok, kisebb fagazdaságok egyaránt használják.
Legújabb mobil szalagfűrészgépeiket Bavaria, Mammut, Komet fantázianevekkel látták el. illetve ezeket egy Duett elnevezésűkét fűrészkoronggal működő szélező körfűrésszel egészítették ki. Az egyes gépekkel maximálisan megmunkálható keresztmetszeti méretek centiméterben, Bavaria 120x121 cm, Mammut 90x121 cm, Komet típusnál 130x130 cm. Maximális felvágási hossz 16m. Szállítási hossz 8,45 - 11,45 m, amire még három és négyméteres keretráma hosszabbítót szerelhetünk nagy hosszúságú rönk felvágásakor.

A gépek tömege eltérő, a Bavaria 2000 - 2800 kg, a Mammut 1800 - 2600 kg, a Komet 1600 - 2400 kg a felszereltségtől függően.

54. ábra: Serra mobil szalagfűrészgép

Mamut, Bavaria mobil szalagfűrészgépek, míg a Komet fűrészegysége láncfűrész. Duett egy kíegészitő gép, amely lehetővé teszi a feldolgozási helyszínen az anyagok szélességi felvágását túl széles palló, deszka esetén, illetve a pallók, deszkák szélezését.
A rönk felrakása után hidraulikus mozgatású rovátkolt hengerek segítségével lehet a rönköt előre - hátra mozgatni az asztalon. Utána körmös rönkforgató és az ellentétoldalon lévő szintén hidraulikus kiemelésűsima támaszokkal a megfelelő pozícióba forgathatjuk a rönköt. Nagyobb rönkátmérőnél a forgatást végző körmös karok is besegíthetnek a szorításba (55. ábra).

55. ábra Rönk felemelése, forgatása és előre-hátra mozgatása

Itt a hidraulikus vízszintező hengerek hiányoznak, ami hátránya a gépeknek. Végül a hidraulikus rönkszorítókkal rögzítjük a rönköt és megkezdhetjük a felvágást. Fűrészelés megkezdése előtt a vezérlőasztallal szemben a fűrészkeret szélén elhelyezkedő skálán kell a felvágandó vastagsági méretet beállítani.
Mamut és a Bavaria gépeken 2 mm vastag szalag vág, ami szinte csak csiszolást igénylő vágásfelületet ad. A nagyon pontos vágásvezetés és jó rönkmegfogás akár 1 mm vastag furnér vágását is lehetővé teszi. A kitűnő vágáspontosságot nagymértékben elősegíti még a tányérvezérlésűfűrészszalag, ami megakadályozza a szennyeződés lerakódását, ezáltal a hűtőfolyadékhoz kevesebb oldószert kell adagolni. E vezérlésnek köszönhetően a nyomásvezérléssel ellentétben a meghajtómotortól nagyon kevés erőt vesz igénybe, emellett a kis súrlódásnak köszönhetően nem melegíti fel a fűrészszalagot. új a Serra típusú gépeknél, hogy a fűrészszalag és a rönk nem derékszöget zár be, hanem 78 fokot. Ezáltal a fűrészelés alatt a rönknek nagyobb lett a stabilitása (56. ábra).
A nagy vágásteljesítményt az átmenet nélküli előtolási sebesség és a megemelt kétlépcsős sebességűfűrészszánkó biztosítja. A fűrész kocsi négy golyóscsapágyas kereken fut két sin vezérléssel. A gép kezelése praktikus. Vezérlőasztal a vontatási oldalon helyezkedik el, a rönk bütüjével szemben, ami előnyös a vágás szempontjából, elősegíti a jó rálátás miatt a megfelelő vágási pozíció és paraméterek beállítását. Ide ülés is szerelhető, mely nem befolyásolja a vágáshosszt a Wood - Mizer -rel szemben. Egy ember elég a gép üzemeltetéséhez, de nagyobb fűrészelési teljesítményhez két - három ember szükséges

56. ábra A fűrészszalag és a rönk által bezárt szög 78 fok

A Komet kitűnik a három gép közül, ugyanis ezen a gépen a szalagfűrész egységet egy láncfűrészegységgel helyettesítették. A láncfűrész 8 - 9 milliméteres vágásrést eredményez, ami igen rossz felület minőséget ad. Előtolása csupán 2 - 12 m/perc. Kimondottan keretfűrész-üzemi kisegítő gépnek tervezte a gyártó, a nagyméretűrönkök tőterpeszeinek levágásához ajánlott.
Bavaria és a Mamut 2 - 50 m/min előtolással dolgoznak 2 mm-es vágásréssel. A fűrészegység horizontális és vertikális mozgását egy - egy 0,6 kW-os motor biztosítja. A vízszintes előtolása kötélhajtással történik, így egyenletes, kíméletes előtolás biztosítható. Ugyanakkor a kopásálló kötélnek van egy csúszáskapcsoló funkciója is, hogy a károkat és a baleseteket elkerülje. A kíméletes meghajtási mód, a tányérlap vezérlés, és a pontos megvezetés, valamint a megfelelő rönkbefogás eredményeként szinte nincs fűrészszalag törés a gépen.
A fűrészszalag karbantartásához a Serra cég által gyártott élező és foghajtogató gépekre van szükség. élezés és hajtogatás elsajátításához egy tanfolyam elvégzése és megfelelő gyakorlat szükséges.
A német gyártó jó konstrukciójú, előnyös tulajdonságokkal rendelkező gépet szerkesztett, ami kitűnően megfelel a Közép - Európai viszonyoknak és szabványoknak tartósság, pontosság, könnyűkezelhetőség, megfelelő alkatrészellátás szempontjából egyaránt. Sajnos az árfekvése közel kétszerese a Wood - Mizer gépekének, így mérlegelni kell, vajon nyújt-e annyival többet és ezzel szintén kitermelhető-e az ára, ha ezt választjuk.

Serra mobil fűrészgépek műszaki adatai:

Mamut
Bavaria
Komet
Motor teljesítmény 18,5 kW
Tartozék
Tartozék
Tartozék
  15 kW
Választható
Választható
Választható
  11 kW
Választható
Választható
Választható
Vágófej előtolása m/min
2 - 50
2 - 50
2-50
Vágási paraméterek mm
900*1210
1100*1210
1300*1300
Vágási hossz
16 m
16 m
16 m
Szállítási hossz m
8,45 -11,45
8,45 - 11,45
8,45 - 11,45
  szélesség m
2270
2470
1950
  magasság m
2250
2250
2350
  tömeg
1800 - 2600
2000 - 2800
1600 - 2400
Vágási rés mm
2
2
8-9
Fűrész típus
szalag f.
szalag f.
lánc f.

A gépre a gyártók 6 hónap garanciát adnak.


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.