Bevezető
Bevezető

általában
Történet
Alkalmazási terület
Használat
Előny - hátrány
Szállítás
Meghajtás
Kezelőszemélyzet
Előtolás
A fa méretei
Vágásmódok
Élező berendezés
Teljesítmény
Biztonság és ár
Hazai tapasztalatok

Gépek
Brenta CD
Drozdowsky
Forestor
Holzprofi
Husquarna
Kara
Kronos
lengyel CZ
Lindnerwerk
Logosol
Lucas Mill
Pezzolato
Resch
Saegemobil
Serra
Wimmer
Wood-Mizer
Wravor

Táblázatok
összehasonlító táblázatok

Fafeldolgozás mobil fűrészekkel
Alkalmazási terület

Alapvetően két típust különböztetünk meg a mobil szalag- és körfűrészgépeket, amelyek lehetnek horizontálisak és vertikálisak (1-2.ábra), a szalagfűrészgépek vágó meghajtója többnyire horizontális, a körfűrészgépek fűrészkorongja általában vertikális, de vannak olyan típusok is, amelyeknél egy gépen függőleges és vízszintes fűrészkorongok is vannak (3.ábra).

1. ábra Függőleges mobil szalagfűrész-gép

A mobil fűrészeknél a vízszintes szalagfűrészt előnyben részesítik a függőleges szalagfűrészekhez képest, ugyanis a jelentős költségűrönkszállító kocsi ára így kiküszöbölhető. A költséges alapzat elkerülhető, mivel a fűrészáru nem zuhan le a vágás után. A szalagvezető tárcsa olcsóbban és gyorsabban tud forogni. A rönköt rögzítik, és a gép mozog fűrészelés közben, ez sokkal pontosabb mérettartást és jobb minőséget eredményez. Kis üzemeltetési hely is elegendő, a rönköket egymás mellett is felfűrészelhetjük, ha a maximális szélességet nem haladják meg. A vízszintes szalagfűrésznek egyszerűbb a szerkezete, következésképpen üzemeltetése, karbantartása könnyebb és olcsóbb.

2. ábra Egy és két tengelyes mobil körfűrészgépek

3. ábra Mobil körfűrészgép vízszintes és függőleges tengelyűfűrészkorongokkal

újabban keretre szerelt láncfűrészeket is alkalmaznak rönk felfűrészelésére, amelyek nagy előnye, hogy kis helyen is elférnek, akár a tetőcsomagtartón vagy utánfutón is el lehet szállítani a fűrészelés helyszínére.

4. ábra Keretre szerelt láncfűrészek

 


 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.