FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-01-25

Egzóta fa alapanyagok - Gmelia

Termőterületein a gmelina a legkedveltebb haszonfák közé tartozik, alkalmazási területe igen széles. Szerkezeti fának, bútornak, vagon- és csónakgyártáshoz használják.

 

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az angol nyelvhasználatban gumhar a kereskedelmi neve, francia nyelvterületen gamari, vagy gumari. Burmában a yemane név használatos. Ezen túlmenően számos helyi neve is van: gumhu, gumbar, gomari, kooli, numbor és gumai, Thaiföldön saw.

 

A gmelina nemzetségből származnak még az alábbi, eddig megismert ázsiai, ill. ausztráliai fajok:

- g. asiatica = borostyánlevelű bulang/India

- g. elliptica = közönséges bulang/Malajzia

- g. glandulosa = fehér bükk/Nyugat-Irán (Indonézia)

- g. leicharrdtii = szürke teak vagy fehér bükk/Ausztrália 

- g. lignum vitreum = bois de verre (üvegfa) Uj-Kaledóniában

- g. oblongifolia = India (Bengália)

- g. phillippenses = bíbor bulang/Fülöp-szigetek és Nyugat-Malajzia

- g. villosa = India és Nikobar-szigetek.

 

Ezek közül kereskedelmi jelentőséggel azonban csak a g. glandulosa és a g. leichhardtii bír, mindkettő fehér bükk néven. A Verbeneceae család legismertebb haszon- és kereskedelmi fája a teak. A gmelina és a teak tipikusan ázsiai fák, de ma már más trópusi régiókban (pl. Afrika/Nigéria) is termesztik.

 

Előfordulás

A gmelinafa eredeti elterjedési területe a dél-ázsiai kontinens: India, Burma, Thaiföld, Malajzia, Ceylon és Borneó. A legsűrűbben Indiában és Burmában, a lombhullató vegyes erdőkben található. A nedvesebb termőhelyeket kedveli, de Ceylonon pl. 1700 m magasságig is megtalálható. A Himalája alsó régióiban gyakran a sal (shorea robusta)-lal közösségben terem.

A gmelina kedvelt ültetvényfa Afrikában, eddigi ismereteink szerint főként Nigériában, Kenyában és Ugandában. A gmelinát 1929-ben vitték be Nigériába, azóta igen sikeresen termesztik ott ezt a fajt, jelenleg egész Nigériában vannak kiterjedt gmelinaültetvények, összesen 4000 ha területen. A legnagyobb ültetvények Dél-Nigériában vannak.

A fa (növény) jellemzői

A gmelina jó növésű, esztétikus megjelenésű fa, magassága 25-30 m. A 80-100 cm (Indiában néha csak 45 cm) átmérőjű, karcsú növésű törzs 9-től 15 m-ig ágmentes és alkalmas haszonfának. Gyökérfői alig vannak. A törzset sima, mintegy 0,8 cm vastag, fehéresszürke vagy barnás kéreg borítja. Virágzási időben a gmelinafát könnyű felismerni világítóan narancssárga, tölcsér alakú virágairól. Nagy, húsos gyümölcsei ehetőek.

A gmelina igen gyors növésű fa, Nigériában évi 1,2-2,1 m magasság-növekedést állapítottak meg. Indiai felmérések szerint az éves átmérő-növekedés 0,8 cm.

A fa (anyag) jellemzői

Az ázsiai, vadon termő gmelinafák szijácsa keskeny, sárgásszürke, nem különül el élesen a fakósárga-világosbarna vagy vörösesszürke geszttől, mely később akár aranybarnára is besötétedhet. Ez utóbbinak gyakran színes, foltos rajzolata van. Színben és struktúrában a fa a fehér tölgyre vagy primaverára (tabebuia donnellsmithii) hasonlít; egyes rönkök azonban inkább teakhez hasonlóak.

Ezzel szemben a művileg telepített fák - pl. Nigériában - színezete és struktúrája is jelentős eltéréseket mutat, csakúgy, mint a jól elkülönülő szijács és geszt. Ezeknek a származékoknak a szijácsa többnyire sötétszürke, a geszt krém-sárgásszürke.

A gmelina egy sűrű textúrájú, szagtalan, nagyon sima tapintású fa. Az évgyűrűk fehér vonalak vagy sokszoros pórusképződés révén jól felismerhetőek. A durva, erősen telített pórusok többnyire egyesével, ritkábban párosával vagy hármasával vannak elrendeződve. A késői pásztában kisebbek és kevesebb van belőlük. A tracheanyílások túlnyomóan kicsik, csak itt-ott kerek és nagy. Némelyik pórus zárványokkal van telítve. Paratracheális parenchyma csak halványan látható, szárny alakú mezőkben helyezkedik el a pórusok körül, az évgyűrűkön gyakran összefolyva. A besötétedett hosszanti felületeken a pórusbarázdákat világos szegélyként emeli ki. A szembetűnő, többnyire heterogén, de néha homogén, számos bélsugár 4-10 sejt széles; a fa arculatára finom tükörként hatnak. Megbízható jellemzők a kristályos zárványok. Az enyhén hullámos/csavart növésű rostok határozottan tagoltak.

E közepesen kemény fának a légszáraz (u=15%) sűrűsége kereken 500 kg/m3. Ennek megfelelően a friss rönkfa berakási sűrűsége mintegy 640-800 kg/m3-rel kalkulálható.  

 

 

Megmunkálás és feldolgozás

A közepes zsugorodású fának súlyához viszonyítva jók a technológiai szilárdsági tulajdonságai.

A fa tartósságát illetően eltérőek a tapasztalatok. Különösen az ültetvényekről származó fák tartóssága gyenge, és nehezen is impregnálhatóak. A fa nem rovar-ellenálló, Indiában gyakran támadják meg a termeszek.

Miután a gmelina térfogat-zsugorodása kedvezően alacsony (tangenciálisan 2,4%, radiálisan 1,2%), a szárítás nem okoz különösebb problémákat, repedés és szilánkosodás alig fordul elő. Az afrikai származékok szárítási ideje rövidebb. Műszárításnál arra mindenképp figyelni kell, hogy az induló hőmérséklet alacsony legyen (lehetőleg 60°C alatt), mert egyébként elszíneződések fordulhatnak elő. Ha már ki van szárítva, a fa jól tartja alakját.

A gmelina - bár meglehetősét rideg - manuálisan és gépileg is könnyen megmunkálható, a szerszámok élét csak csekély mértékben tompítja. Jól fűrészelhető, esztergálható és gyalulható. A gyalult felületeknek megnyerő fénye van.

A fát késelni és hántolni is jól lehet, felületkezelhetősége minden tekintetben jó, nagyszerűen polírozható. Jól enyvezhető.  

Termőterületein, mint pl. Indiában és Burmában a gmelina a legkedveltebb haszonfák közé tartozik, alkalmazási területe igen széles. Szerkezeti fának, használati bútornak (pl. kempingbútor), vagon- és csónakgyártáshoz használják, de esztergálják és faragják is (pl. játékok, dísztárgyak). Egy tipikus, olcsó furnéralapanyag, fedő furnérnak viszont kevésbé alkalmas. Az indiaiak és a malájok a gabonamérő edényeket is ebből készítik.

Csakúgy mint Ázsiában, Afrikában is fontos alapanyaga a gyufa és gyufásdoboz gyártásának, Nyugat-Afrikában a funtumia latifolia mellett ez a legfontosabb nyersanyag. A gmelinát a helyi cellulóz-és papírgyártásban is hasznosítják.

További, külön hasznosítási lehetőségeket nyújtanak a kéreg és a gyökerek, az indiaiak gyógyhatású anyagokat nyernek ki belőlük. A leveleivel az "eri" selyemhernyót etetik Assamon, olyan jó ízűek, hogy Indiában a fiatal fákat a vadon élő állatok gyakran kopaszra rágják.

 

Kereskedelem (export-import)

Bár kiterjedt a termőterülete, a gmelina nem érhető el nagy mennyiségben, a kitermelt mennyiségeket szinte kizárólag a helyi piacok veszik fel, főként csónakgyártásra. Európába még nem exportálják.     

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Gintungan

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Keruing

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szikomor

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

Egzóta fa alapanyagok - Tasmániai tölgy

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/12. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.