FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-09-21

Egzóta fa alapanyagok - Amerikai szikomór

A szikomór egy szívós, kemény és szilárd fa, de nem igazán időjárásálló, és talajjal érintkezve sem bizonyult tartósnak. Megfelelő gőzölés után a szikomórfa jól hajlítható, ezért szívesen használják a bútorgyártásban. Miután szag- és ízmentes, csomagolóanyagnak is igen jó.

 

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Amerikai szikomór (platanus occidentalis, L., p. occid. var. glabrata Sarg. is, Platanaceae család)

Az angol nyelvhasználatban a platanus occidentalis szélesen elterjedt neve a platán mellett szikomór, bár termőhelytől függően több fajt is neveznek így. Németországban és Észak-Európában szikomórfa alatt a platánt (p. acerifolia) értik, melyet angol platánnak is neveznek. Ezt a megnevezést (szikomórfa) részben a hegyi juharra (acer pseudoplatanus) is használják, mert a platán- és juharlevelek méretben és alakban is feltűnően hasonlítanak egymásra. A szikomór Angliában és Hollandiában is használatos neve a hegyi juharnak. A p. occidentalis az USA-ban amarikai platán, Mexikóban alamo. A negyedbe feldolgozott szikomórfát csipkefának (lace-wood) is nevezik.

Az USA déli részén terem az arizonai szikomór (p. wrightii), Kalifornia csendesóceáni partvidékén pedig a kaliforniai szikomór (p. racemosa Nutt). A p. acerifolia a p. orientalis és a p. occidentalis hibridje. Az angol kereskedelem korábban a Mulberry (morus alba és m. nigra) fajokat is a keleti szikomórfák közé sorolta be. Ausztráliában a litsea-fajok neve is szikomór, az evodia micrococca pedig ezüst szikomór.

 

Előfordulás

Fő termőterülete az USA keleti felében van, egészen a kanadai határon túl nyúlva az Erie- és Ontario-tavak irányában, délre Nyugat-Texas-ig megtalálható. A fa a folyó- és tengerpartokat részesíti előnyben.

Termőhelytől függően a szikomór tűlevelűekkel, fekete dióval és mocsári tölggyel él együtt.

Az USA-ban 7 platánfaj van, Kanadában csak ez az egy, itt leírt faj nő, az úgynevezett Deciduous-erdőségben.

Fa(növény) leírás

Észak-Amerikában ez a legnagyobb platánfaj. A gyorsnövésű fa az észak-amerikai lombhullató erdők felső szintjéhez tartozik, mivel optimális termőhelyeken a legnagyobb magassága meghaladja az 50 m-t, az átmérője a 210-240 cm-t is eléri, bár előfordulásának nagyobb része csak feleekkora méretű. A lombkorona nagyon nagy és gyakran cikcakkos ágazatú.

Az első ágak már elég alacsonyan - 6 m körül - jelentkeznek, de nagyrészt eléggé magasan vannak. A törzs többnyire egyenes és hengeres formájú, bár adott körülmények között hibás növés és görbeség előfordulhat. A fiatal fáknak 1-2 mm vastag, vörösesbarnás, különböző nagyságú pikkelyekben leváló kérge van, amely később a 2-3 mm vastagságot is eléri. Lehullás után a pikkelyek sárga foltokat hagynak maguk után. Az idősebb fák tövénél a kéreg nagyon barna és barázdált.

Tipikus termőhelyük a nedves talajok, ezért nőnek a vízfolyások mentén, ahol szívesen telepítik is, mert szerteágazó gyökérzetükkel rögzítik a talajt és segítenek az erózió meggátolásában.

Fa(anyag) leírás

Az európai platánhoz képest elvileg a makroszkopikus és a mikroszkopikus különbségek is igen csekélyek. A világosabb, többnyire keskeny szijács nem különül el élesen a gyakran világos- vörösesbarna - sárgás geszttől. A határozott évgyűrűk futása gyakran hullámos. A sok, finom pórus egyesével és radiális sorokban, vagy csoportokban, szétszórtan rendezett, egyszerű, létra alakú tracheaáttörésekkel. Feltűnőek a bükkéhez hasonló, széles, sűrűn álló bélsugarak. A tangenciális felületen több mm magas orsókként ismerhetők fel, radiális és haránt metszetben fénylő tükröt hoznak létre. Mikroszkóp alatt felismerhető a terminális parenchyma, mely világos szalagokként jelzi az évgyűrűket.

A némileg szabálytalan, hullámos, gyakran juharhoz hasonló rostfutáshoz tömör, egységes textúra kapcsolódik.

Összességében ennek a fehér-fakó rózsaszín barna fának a határozott évgyűrűk és a bélsugár-beépülés révén élénk, gyakran sötéten pikkelyes arculata van. Légszáraz sűrűsége 518 kg/m3, a rönk döntési sűrűségét 732 kg/m3-rel lehet számolni.

Feldolgozás és felhasználás

A szikomór egy szívós, kemény és szilárd fa, de nem igazán időjárásálló, és talajjal érintkezve sem bizonyult tartósnak. Szárítása nem okoz különösebb nehézséget, a szabálytalan növés lehet esetenként problémás, szárítási tulajdonságai a bükkhöz hasonlíthatók. A kötések jól tartanak, szegelésnél ajánlott az előfúrás. Szilárdsági értékei átlagosak. Kiemelendő a merevsége és törőszilárdsága. A szikomór kézzel és géppel történő megmunkálása nem igazán egyszerű, jó, éles szerszámmal azonban szép felületet lehet előállítani. Felületkezelhetősége minden szokásos anyaggal jó, polírozni is jól lehet.

Megfelelő gőzölés után a szikomórfa jól hajlítható, ezért szívesen használják a bútorgyártásban. Miután szag- és ízmentes, csomagolóanyagnak is igen jó. Különösen az USA-ban gyakran készítenek belőle húsvágódeszkákat és nyeleket.

Kereskedelem (export-import)

A fa az amerikai piacon megbecsültebb, mint Németországban. Miután igen nagy készletek vannak belőle, tömörfaként szóba jöhetne az európai piacon a juhar és a gyertyán helyettesítőjeként.

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Afzelia/Douissé

Egzóta fa alapanyagok - Avodire

Egzóta fa alapanyagok - Azobe/Bongossi

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Ceiba/Fuma

Egzóta fa alapanyagok - Ebiara/Berlinia

Egzóta fa alapanyagok - Fekete dió

Egzóta fa alapanyagok - Keledeng/Kenyérfa

Egzóta fa alapanyagok - Kosipo

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Makoré

Egzóta fa alapanyagok - Malaj Kauri

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Mersawa

Egzóta fa alapanyagok - Niangon

Egzóta fa alapanyagok - Nyatoh

Egzóta fa alapanyagok - Okoume

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Egzóta fa alapanyagok - Szivarfa/Catalpa

 

 

 

 

 

 

 

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2011/04. számában.

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.