FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-12

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében

Több OSB-gyártó bejelentette, hogy áprilistól emeli az árakat | Az Unilin és az Egger együttműködik az összepattintható bútorok gyártásában | Oroszország: a faanyag-termelés jóval meghaladja a hivatalos adatokat | Németország: meredek visszaesés a natúr forgácslapok gyártásában | 2011-ben 33%-kal nőtt a német faipari gépek forgalma

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Több OSB-gyártó bejelentette, hogy áprilistól emeli az árakat

Több OSB-gyártó is arról számolt be, hogy februárban véget ért a közép-európai OSB-árak 2011 közepe óta tartó csökkenése. Az elmúlt hetekben még változtak egy kicsit az árak, mert a vásárlóknak januárban és egy-két esetben februárban is sikerült 5 euró/m3-es árengedményeket kiharcolniuk, de ezt követően a gyártók visszavonták a téli árengedményeket. A legtöbb OSB-gyártónak szilárd elhatározása, hogy márciustól vagy áprilistól emelni fogja az árakat. Az új árakat a március végén teljesítendő szállításoktól kezdődően vezetnék be, de sokak szerint április közepétől újabb áremelésre lehet számítani. Minden fajta OSB ára átlagosan 3-5%-kal fog emelkedni.

Számos gyártó úgy látja, hogy az első negyedévben az OSB iránti kereslet meghaladta a várakozásokat Németországban, Ausztriában és Svájcban is. Az enyhe időjárás és az ennek köszönhetően folyamatos építőipari tevékenység eredményeképpen a január jó hónap volt a legtöbb gyártó számára. Februárban, a nagy hidegben, némileg visszaesett a forgalom, de hamarosan ismét fellendült. Az OSB szállítási határideje eddig két hét alatt maradt. A legtöbb szállító azonnal raktárról tud szállítani. Mivel a kínálat bőséges, a vásárlók nem rendelnek hosszú távra, és nem is rendelkeznek nagy készletekkel. A rendelési szokásaik akkor sem változtak meg igazán, amikor megjelentek az áprilisi áremeléssel kapcsolatos hírek. Sok vásárló úgy gondolja, hogy az áremeléseket nem fogják teljes mértékben végrehajtani a gyártók, mert nem mindegyikük kap olyan sok megrendelést. A gyártók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a kínálati helyzet megint megváltozhat. A szállítási határidők ugyan nem változtak az elmúlt hetekben, de az üzemek készletei fokozatosan csökkennek. A gyártók úgy látják, hogy ha a kereslet nem változik, az apadó készletek hamarosan hatással lesznek a szállítási határidőkre is. Az osztrák, a német és a svájci gyártók szerint a kereslet nem fog csökkenni az előre látható jövőben, mivel a vásárlóik is sok megrendelést kapnak, és némelyikük már az egész félévre le van kötve.


 

Az Unilin és az Egger együttműködik az összepattintható bútorok gyártásában

A belga Unilin és az osztrák Egger csoport stratégiai partnerséget kötött arra, hogy ragasztás nélküli összepattintható csatlakozásokat alkalmaznak a bútorok gyártásához szükséges elemekben. Az ügyletnek az a célja, hogy minél előbb piacra dobhassák ezt a technológiát. Ennek érdekében az Egger a St. Johann-ban és a Bündében működő bútoralkatrész gyárában fogja telepíteni a szükséges technikai rendszereket. Ezen kívül a két vállalat a szabadalmakat is összevonta, így a jövőben az Unilin lesz a kizárólagos licencadó, az Egger pedig al-licencadó, aki a licencdíjak egy bizonyos részét kapja. Azoknak a bútorgyártóknak, akik ilyen technológiát alkalmazó bútorokat kívánnak forgalmazni, meg kell vásárolniuk a licencet.


 

Oroszország: a faanyag-termelés jóval meghaladja a hivatalos adatokat

Az orosz statisztikai hivatal (Roszstat) szerint 2011-ben az orosz faanyag-termelés 7,2%-kal nőtt az előző évhez képest, és elérte a 20,3 millió m3-t. Az UNECE Faipari Bizottsága azonban úgy látja, hogy az orosz statisztikai hivatal által közzétett hivatalos termelési adatok túl alacsonyak. A Faipari Bizottság szerint Oroszország 2011-ben 28,657 millió m3 faanyagot termelt. A Roszstat szerint 2011 minden hónapjában többet termeltek, mint az előző év azonos időszakában, mivel a bőségesebb rönkfaellátás miatt a fűrészüzemek bővíteni tudták a termelésüket.

Az orosz statisztikák nem tesznek különbséget a fenyő és a lombos faanyagok között. Valószínűleg a lombos faanyag termelése viszonylag alacsony volt, és a termelés nagy részét a fenyő faanyagok adták. A Roszstat által kimutatott adatokban csak a legalább 10 főt foglalkoztató fűrészüzemek termelése szerepel, ráadásul a vállalatok nem vallják be a teljes termelésüket. A 20,3 millió m3-es termelésből 16 millió m3-t exportáltak, így a belföldi fogyasztás 4,3 millió m3-t tett ki. Az utóbbi tíz évben ez lenne a legalacsonyabb belföldi fogyasztás. Az orosz építő- és bútoripar irányából jelentkező nagyobb keresletnek köszönhetően azonban a faanyag-fogyasztás valójában nőtt. 2004 óta az UNECE Faipari Bizottsága az oroszországi fogyasztási adatokat a lakásépítési tendenciák alapján állapítja meg, mert azt feltételezi, hogy a faanyag-fogyasztás azonosan alakul a lakásépítésekkel. Ennek alapján 2011-ben 12,66 millió m3 volt a belföldi fogyasztás. 2012-ben a fogyasztás várhatóan eléri majd a 14,106 millió m3-t, a termelés pedig a 30,663 millió m3-t.


 

Németország: meredek visszaesés a natúr forgácslapok gyártásában

A bischweieri és az ebersdorf-frieasui üzemek bezárása (2010. december, 2011. január) továbbra is érezteti a hatását a német forgácslap termelésben. A wiesbadeni Német Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2011 harmadik negyedévében összesen 1,083 millió m3 natúr forgácslapot gyártottak Németországban. Ez 15,7%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. 2011 első és második negyedévében 9,5%-os és 15,7%-os volt a visszaesés.

A melaminnal bevont forgácslapok gyártása is fokozatosan csökkent 2011 folyamán. Az első három negyedévben összesen 1,854 millió m3-t gyártottak, ami 4%-os csökkenést jelent. A laminált forgácslapok gyártása szeptember végén kismértékű, 1,9%-os növekedést mutatott, és elérte a 303.340 m3-t.


 

2011-ben 33%-kal nőtt a német faipari gépek forgalma

A német gépgyártók szövetségén belül a famegmunkáló gépek ágazata 33%-os növekedést mutat az előző évhez képest a telepített gépsorok tekintetében. E gépek forgalma elérte a 2,95 milliárd eurót. Németországon belül 19%-kal nőtt a forgalom, az export pedig 37%-kal bővült. Ami az alszektorokat illeti, különösen szembetűnő volt a növekedés a lap-lemeziparban és a fűrészüzemekben használatos gépek forgalmában. A bútorok és az építőanyagok ágazatában és az iparosok körében egyszámjegyű volt a növekedés, de már a korábbi adatok is magasak voltak.

Egyelőre még csak a 2011 januárja és novembere közötti exportadatokat tették közzé. Ebben a tizenegy hónapban a német vállalatok 1,7 milliárd euró értékben exportáltak famegmunkáló gépeket. A legfontosabb piacok Kína, Oroszország és Törökország voltak, amelyek együtt majdnem egyharmadát tették ki a szállításoknak. Az Oroszországba és Törökországba irányuló export jelentősen nőtt, míg Kínába 3%-kal kevesebbet szállítottak. Az amerikai piac, amely a gazdasági válság alatt pangott, most ismét 44%-kal többet vásárolt.

gy az USA ismét bekerült a német faipari gépek öt legfontosabb vásárlója közé. A német export 60%-a irányult más európai országokba, 24%-a Ázsiába, 13%a pedig az amerikai kontinensre.

 

 

Rovatunk támogatója:

ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft.


Forrás: ERDÉRT

 

Kapcsólódó cikk a FATÁJban:

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2012-01-27)

Új helyre költözött az ERDÉRT Facentrum Békéscsabán (2012-01-19)

50 éves a tuzséri fenyőfeldolgozás (2011-12-21)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-12-14)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-09-07)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-07-29)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-05-19)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.