FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-05-19

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében

Egger: javuló árbevétel, csökkenő nyereség | A Kronospan Szczecinek az MDF-üzem áthelyezésére készül | A Saint-Gobain nyeresége 2010-ben többszörösére emelkedett | A Klenk üzemi eredménye majdnem kétszeresére nőtt 2010-ben | Oroszország: a fűrészüzemek termelése 13,4%-kal nőtt

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Egger: javuló árbevétel, csökkenő nyereség

Az osztrák Egger-csoport (St. Johann) árbevételei 18%-kal növekedtek az április 30-án végződő 2010/2011. pénzügyi év első felében. A forgalom elérte a 871,3 millió eurót, ami lényegesen nagyobb volt, mint a korábbi pénzügyi években. Ugyanakkor az adózás előtti nyereségük ellenkező irányban változott. Noha az előző évben növekedett, a folyó pénzügyi év első felében 5%-kal 121,3 millió euróra csökkent. Az Egger szerint a visszaesés az emelkedő nyersanyagárak miatt következett be.

A 2010/2011. pénzügyi év első felében az Egger 64 millió euróra növelte a beruházásait. A legnagyobb projektek a következők:

- energiaügyi és környezetvédelmi projekt a St. Johannban lévő központban, ezt még 2008-ban indították el;

- hulladékfa-feldolgozó üzem létesítése az angliai Barony-ban működő natúr forgácslap üzemben;

- ragasztóanyag-gyártó üzem létesítése a romániai Radócban.

2010. július végén az Egger 71,5%-os részesedést szerzett a török Roma Plastik Sanayi ve Ticaret A.S. éllezáró gyártóban is.


 

A Kronospan Szczecinek az MDF-üzem áthelyezésére készül

A lengyelországi Kronospan Szczecinek, mely a Kronospan csoport tagja, valószínűleg át fog költöztetni két MDF-üzemet a Strzelce Opolskie-ban található komplexumba, amely 2008-ban állt üzembe. A költözés miatt Szczecinekben kb. 100 munkahely szűnik meg a 800-ból. Az üzemek átköltöztetése 2011 második felében fejeződik majd be. A két gépsor újraindításakor új munkahelyeket is létesítenek majd Strzelce Opolskie-ben. A jelenleg ott működő MDF-üzemben kb. 320 ember dolgozik. A Kronospan csoportnak tavaly nagy fejtörést okozott, hogy mi legyen a két szczecineki üzem sorsa, mivel alacsony volt a kereslet a vékony MDF-lapok iránt, a faanyagellátás pedig egyre romlott. Ebben a komplexumban a Kronospan üzemeltet egy folyamatos forgácslap üzemet, két folyamatos MDF-gépsort, egy ragasztó- és impregnálóanyag-üzemet és néhány egyéb feldolgozást végző gépsort.


 

A Saint-Gobain nyeresége 2010-ben többszörösére emelkedett

A 2010-es pénzügyi évben a francia építőanyag-gyártó, a Saint-Gobain S.A. (Párizs) éves nyeresége több mint ötszörösére nőtt, és elérte az 1,129 milliárd eurót. A többi fontos eredményszám is jelentősen javult. Az adózás előtti nyereség 25%-kal 4,652 milliárd euróra nőtt. Az üzemi eredmény 41%-kal, a forgalom pedig 6,2%-kal javult.

A legjelentősebb növekedés az innovatív anyagok üzletágban valósult meg. Itt a forgalom 19%-kal 9,283 milliárd euróra emelkedett. Az építőipari termékek üzletágban 5,1%-kal nőtt a forgalom, a csomagoló ágazatban pedig 3,1%-kal.

A Saint-Gobain minden régióban javítani tudott az eredményein, és Franciaország kivételével a forgalma is mindenhol nőtt. A franciaországi forgalmuk 0,9%-kal elmaradt az előző évi forgalomtól. Más nyugat-európai országokban 3,1%-kal javult a forgalom, Észak-Amerikában 13,4%-kal, Ázsiában pedig 25%-kal.

2010 negyedik negyedévében a vállalat forgalma összesen 8,1%-kal nőtt, és elérte a 10,112 milliárd eurót. Ebben az időszakban a csoport minden divíziója növekedést ért el, minden értékesítési területen, kivéve Franciaországot. Az építőipari termékek forgalma ebben a negyedévben 10%-kal nőtt.


 

A Klenk üzemi eredménye majdnem kétszeresére nőtt 2010-ben

A Klenk Holz AG (Oberrot, Németország) arról számolt be, hogy a 2010-es üzleti évben a konszolidált árbevétele kb. 20%-kal nőtt, és így elérte a 363 millió eurót. Az üzemi eredmény meredeken, 86%-kal emelkedett, és 13,2 millió euró volt. A nettó nyereségről a vállalat nem közölt adatokat. A vállalat szerint az eredmények javulása a nagyobb árbevételnek, az áremeléseknek, valamint az átszervezéseknek és a költségmegtakarítási intézkedéseknek köszönhető. Ez utóbbiak közé tartozott az is, hogy 2009 februárja és 2011 márciusa között a dolgozók fizetését 10%-kal csökkentették, és kb. 130 munkahelyet szüntettek meg, ami 10%-os elbocsátást jelentett. A dolgozók fizetéscsökkentését ez év április elsején megszüntették.


 

Oroszország: a fűrészüzemek termelése 13,4%-kal nőtt

Az orosz statisztikai hivatal szerint 2011 februárjában az orosz fűrészüzemek összesen 1,5 millió m3 faanyagot állítottak elő. Ez 13,4%-kal több, mint 2010 azonos időszakában. Már 2011 januárjában is 12,1%-kal többet termeltek, mint az előző év januárjában. Ha pedig 2011 első két hónapját hasonlítjuk össze, februárban 16,3%-kal többet termeltek, mint januárban. Az év első két hónapját összesítve az orosz fűrészüzemek 2,8 millió m3 faanyagot állítottak elő, ami 12,2%-kal több, mint 2010 első két hónapjában.

A termelési adatok vizsgálatakor azt is figyelembe kell azonban venni, hogy az év első két hónapjában viszonylag alacsony volt a termelés. A legtöbb orosz fűrészüzem ugyanis a rönkök szűkös kínálata miatt nem tudta teljes mértékben kihasználni a kapacitásait. Ráadásul a felvágás sebességét is csökkenteni kellett, mert a rönkök sok esetben fagyottak voltak. Az év elején a vásárlók között folyó verseny miatt is nehéz volt rönkhöz jutni. A kedvezőtlenidőjárás azonban csak csekély mértékben befolyásolta a termelést.

 

 

Rovatunk támogatója:

ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft.


Forrás: ERDÉRT

 

 

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.