FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-14

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében

A német OSB-termelés meghaladja a tavalyi szintet | Intenzívebb visszaesés a forgácslapok gyártásában | Ukrajna: a fenyő faanyagok piaca 2011-ben és 2012-ben is stabil marad | Az orosz rétegelt lemez termelés továbbra is magasabb, mint a múlt évben | A skandináv fűrészipar a fenyő faanyag termelés jelentős csökkentésére készül

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

A német OSB-termelés meghaladja a tavalyi szintet

A wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a német OSB-termelés ez év második negyedévében nőtt az első negyedévhez képest, és az előző év azonos időszakához képest is. A tavalyi értéket 11,9%-kal haladták meg, mivel a termelés 295.158 m3 volt. Az első negyedév nagyjából azonosan alakult az előző év első negyedévével, ebben az időszakban 263.764 m3-t termeltek. A hivatalos adatok szerint tehát az első félévben 580.841 m3-t termeltek, ami 5,8%-os növekedést jelent 2010 azonos időszakához képest. 2010 első félévében az OSB-termelés jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi szintet, a harmadik negyedévben azonban csak csekély mértékű növekedést mértek, sőt a negyedik negyedévben már visszaesés következett be. A Szövetségi Statisztikai Hivatal tehát 2010 egészére 6,7%-os növekedést könyvelt el a termelésben, ami így elérte az 1,134 millió m3-t.


 

Intenzívebb visszaesés a forgácslapok gyártásában

A wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a német forgácslap termelésben már az első negyedévben is észlelt visszaesés április és június között felgyorsult. A natúr forgácslapok gyártása 19,2%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, és így 1,122 millió m3-t tett ki. Az első negyedévben 1,144 millió m3-t gyártottak, ami 9,5%-os csökkenést jelent az előző évhez képest.

A csökkenés elsősorban a tavalyi jelentősen magasabb mennyiségek miatt következett be. Ezzel ellentétben a második negyedévben a német natúr forgácslap gyártás csak kismértékben csökkent az első negyedévhez képest. Így 2011 első felében összesen 2,266 millió m3-t gyártottak, ami 14,6%-os csökkenést jelent 2010 első feléhez képest. 2010 egészében 5,241 millió m3 natúr forgácslapot gyártottak Németországban.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint a melamin laminált forgácslapok gyártása a második negyedévben 5,2%-kal 616.852 m3-re esett vissza, miután az első negyedévben még 0,8%-os növekedést mértek, és 637.896 m3-t termeltek. A második negyedévben tehát a melamin laminált forgácslapok gyártása 3,3%-kal csökkent az első negyedévhez képest. Az első félévben összesen 1,255 millió m3 melamin laminált forgácslapot gyártottak, ami 2,2%-os csökkenést jelent. 2010 összességében 1,3%-os volt a növekedés.

Ugyanakkor a laminált forgácslapok gyártása 5,4%-kal 103.799 m3-re nőtt a második negyedévben, miután az első negyedévben 3,9%-kal 97.228 m3-re esett vissza. A félév egészét tekintve a termelés tehát némileg meghaladta az előző év első félévében gyártott mennyiséget.


 

Ukrajna: a fenyő faanyagok piaca 2011-ben és 2012-ben is stabil marad

Az UNECE Faipari Bizottságának ez évi értekezletén az ukrán delegáció által ismertetett előrejelzések szerint az ukrán fenyő faanyag gyártása, kivitele és behozatala, valamint a látható fogyasztás nem fog jelentős változást mutatni 2011-ben és 2012-ben sem. Az előrejelzés szerint az ukrán fűrészüzemek 1,29 millió m3 fenyő faanyagot fognak termelni 2011-ben. Már 2010-ben is ennyi volt az előállított mennyiség, és 2012-re is hasonló értéket várnak. 2011-ben az export várhatóan el fogja érni az 1,07 millió m3-t, és 2012-re is körülbelül ezt várják. Az import hagyományosan alacsony, 226,000 m3.

Az elmúlt években az exportált fenyő faanyag legnagyobb részét Törökországban adták el. 2011-ben azonban kétszeresére emelkedtek a tengeri fuvardíjak Ukrajnából Törökországba, ezért romlottak a törökországi értékesítési lehetőségek. 2011 első felében az ukrán fűrészüzemek többet szállítottak Közép-Európába, de az év közepétől itt is romlottak az értékesítési lehetőségek, mert magas volt az általános kínálat.


 

Az orosz rétegelt lemez termelés továbbra is magasabb, mint a múlt évben

Az orosz statisztikai hivatal jelentése szerint 2011 első kilenc hónapjában az orosz gyártók 2,2 millió m3 rétegelt lemezt gyártottak, ami kb. 13%-kal több, mint a múlt év azonos időszakában. A gyártás tehát nagyjából változatlan szinten folyik a múlt év óta.

Az egyes hónapok között viszont előfordultak jelentős ingadozások. Júniusban és júliusban nagyjából azonos szinten folyt a gyártás, és 11%-kal haladta meg a 2010 nyarán előállított mennyiséget. Augusztusban meredek emelkedés következett be, ekkor 3,6%-kal többet gyártottak, mint az előző hónapban, és 18,6%-kal többet, mint 2010 augusztusában. Szeptemberben némileg lassult a tempó, augusztushoz képest 4,4%-kal. 2010 szeptemberéhez képest is szerényebb mértékű volt a növekedés, mindössze 8,6%-os.


 

A skandináv fűrészipar a fenyő faanyag termelés jelentős csökkentésére készül

A fenyő faanyagok nemzetközi piacain tapasztalható egyre kedvezőtlenebb feltételek miatt számos skandináv csoport bejelentette, hogy jelentősen vissza kívánja fogni a fenyő faanyagok termelését. Ezeket a lépéseket ez év végén és a jövő év elején fogják megtenni, és ha valóban végrehajtják, akkor a piacon kb. 350.000 - 400.000 m3-rel kevesebb fenyő faanyag lesz majd. Az érintett vállalatok szerint az intézkedések célja az, hogy stabilizálják a mennyiségeket és az árakat mind a belföldi, mind a külföldi piacokon, és javítsák a jelenlegi alacsony jövedelmezőséget.

Az elmúlt néhány év átlagos fenyő faanyag termelésével összehasonlítva - amely az utolsó és az első negyedévben kb. 12,5-13 millió m3-t tett ki Svédországban és Finnországban - a most bejelentett termeléscsökkentés mindössze 3%-os, de a piac szereplői szerint még nem lehet tudni, hogy azok a svéd és finn fűrészüzemek, amelyek nem tartoznak nagyobb vállalatcsoporthoz, hogyan fognak reagálni a jelenlegi piaci körülményekre. Sokak szerint a kisebb önálló üzemek is a termelés csökkentésére készülnek. Így várhatóan a következő negyedévben 7-8%-kal kevesebb faanyagot lehet majd Svédországból és Finnországból vásárolni, ami azt jelenti, hogy 0,9 - 1,0 millió m3 fenyő faanyag tűnik majd el a piacokról.

 

 

Rovatunk támogatója:

ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft.


Forrás: ERDÉRT

 

Kapcsólódó cikk a FATÁJban:

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-09-07)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-07-29)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-05-19)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.