FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2012-04-04

Beszámoló a 42. FAGOSZ Fakonferenciáról

A FAGOSZ Fakonferencia iránt jó volt az érdeklődés, az előadásokat nagy érdeklődéssel hallgatták a megjelentek.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A 42. FAGOSZ Fakonferencia programját február 29-én tettük közzé. A konferencia iránt jó érdeklődés volt, az előadások kapcsán és az üzleti megbeszélések során élénk eszmecsere volt.

 

A konferenciát dr. Jung László, a FAGOSZ elnöke nyitotta meg.

 

 

Tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy délelőtt a FAGOSZ Közgyűlést tartott. Csiba Béla, a CSIBA Kft. ügyvezető igazgatója lemondott alelnöki tisztéről és elnökségi tagságáról. A FAGOSZ Elnöksége helyette Dóka Károlyt a FAGÉPSZER Kft. ügyvezető igazgatóját kooptálta elnökségi tagnak és Kardos Józsefet, a KARDEX Kft. ügyvezető igazgatóját jelölte a Közgyűlés részére az alelnöki tisztségre. A Közgyűlés az elnökségi kooptálást jóváhagyta, a jelöltet pedig alelnöknek megválasztotta. A Közgyűlés ezen kívül meghallgatta a Szövetség pénzügyi és tevékenységi beszámolóját és tervét, melyeket elfogadott.

 

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke bemutatta az OEE Erdészeti Stratégiáját. Az OEE-t dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes 2010. október 8-án a Parlament felsőházi termében tartott Erdészeti Nyílt Napon kérte fel az Erdészeti Stratégia elkészítésére. Az Erdők Nemzetközi Évének a Vidékfejlesztési Minisztériumban tartott zárókonferenciája volt 2011. december 15-én az az alkalom, amikor először bemutatta az OEE elnöke az Egyesület Erdészeti Stratégiáját. Most pedig a FAGOSZ Fakonferencia közönsége ismerhette meg azt.

Az OEE Erdészeti Stratégiájában többek között szerepel:

- az egységes állami erdővagyon- és természetkezelő szervezet kialakítása a Magyar Fejlesztési Bank vagyonába sorolt természetkezelő erdőgazdaságok bázisán;

- a végleges erdővagyon kezelői szerződések megkötése;

- a szakigazgatási feladatok összehangolásának és ésszerűsítésének keretében a szabályozók átalakításával egyidejűleg az egységes erdészeti, természetvédelmi és vadászati szakigazgatás kialakítása;

- az Erdőtörvény, a Vadászati törvény, a Természetvédelmi törvény és végrehajtási rendeleteik összehangolt felülvizsgálata azért, hogy ezek a jogszabályoknak megteremtsék az erdő, mint természeti erőforrás fenntartható használatának ellentmondásmentes szabályait, szolgálják a vidéki emberek életlehetőségeinek javítását, feleslegesen ne szűkítsék haszonvételek lehetőségeit és csökkentsék az adminisztrációs terheket;

- az erdei nagyvadállomány létszámának szabályozása a természetközeli erdőgazdálkodás igényeinek megfelelő keretek között;

- a szakirányú kutatások feltételeinek, valamint a vidék fejlődésében meghatározó műszaki és ökológiai szakismereteket közvetítő oktatás, erdész- és erdőmérnök képzés stabil hátterének megteremtése;

- jogszabály megteremtése a társadalmi szemléletformáláshoz szükséges forrásokról, a kommunikációt segítő, koordináló szervezet felállításáról.

Az OEE Erdészeti Stratégia teljes szövege. (Ez a VM-ben elhangzott megszólításokkal, de tartalmilag ugyanezt hallották a Fakonferencia résztvevői is.)

 

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója helyett Somogyi Imre a Zalahalápi Parkettagyár igazgatója "Felületkezelési innováció a Bakonyerdő Zrt-nél" címmel tartotta meg előadását.

Faviccel kezdte: A skót gyereket kérdezi édesapja: - Mi lesz a karácsonyfa alatt? A gyerek találgat, mire apja ezt válaszolja: - Mi lenne a fa alatt? Parketta! A kiosztott termékkatalógus mellett pedig mindenki egy tábla csokira emlékeztető csomagolású parkettamintát kapott.

Az új felületkezelő sort 2011. december 16-án avatták fel. A termelés a 2009. évi mélypont után 2012-ben a tervek szerint eléri a 700 ezer m2-t. A fafajmegoszlás szerint 2011-ben 60% volt a tölgy, amit 16%-kal követett a kőris. A bükk (7%), a cser (5%), az egzóták (4%) és a gőzölt akác (3%) még a jelentősebb tételek, míg az összes egyéb fafaj 5%-ot tett ki. A bükk szerepe továbbra is csökkenő.

A felületkezelés megújításának indokai ezek voltak:

. Egyedi fogyasztói igények kialakulása

. Különböző alternatív felületkezelések piaci megjelenése

. Csökkenő kereslet - kiélezettebb verseny

. Manufaktúrás gyártás ipari mennyiségben

Ehhez készült el a 100 m hosszú új felületkezelő sor, amelyen akár kis szériában is lehet az egyedi igényekhez igazodni. A teljes beruházás 735 millió Ft volt, amihez Széchenyi terv pályázatból 280 millió Ft-ot nyertek el. A generálkivitelező a FAGÉPSZER Kft. volt.

Mottójuk: "Nagynak lenni a kicsik között" a különleges felületkezelés terén.

Somogyi Imre részletesen bemutatta az általuk alkalmazott felület kialakítási és felületkezelési változatokat, valamint ezek termelési és értékesítési adatait is. Az új megoldások között különleges az ezüstionokat tartalmazó kerámiarészecskék beépítése a fedőlakkba, ami segít a baktériumok és vírusok megfékezésében, így jól alkalmazható egészségügyi intézményekben vagy allergiára érzékenyeknél. Előadása pdf-ben itt elérhető. (5,4 MB)

 

Ifj. Tóth Árpád, az ERDÉRT Tuzsér Zrt. vezérigazgatója "Fenyő feldolgozás és forgalmazás Tuzséron" címmel tartotta meg előadását.

A cég évi 100 ezer m3 fenyő rönköt dolgoz fel 14-62 cm átmérő tartományban. 1991-ben volt  a vékonyrönk (14-28 cm) feldolgozására a Link sor beruházásuk, amely a mai napig is egyedül álló Magyarországon. A tized mm-es vágási pontosság nagy előnyt jelent - a speciális méretek gyártása során is -, többek között a gyalulási veszteség is érezhetően minimalizálható. A vastagabb rönköt (28-62 cm) évi 30-35 ezer m3 mennyiségben a Primultini szalagfűrészen dolgozzák fel. Itt a speciális és egyedi megrendelések teljesítése folyik 12 m hosszig, nagy keresztmetszetekben.

2003-ban volt a gyaluüzemi Weinig beruházásuk, ami komoly előrelépés volt a minőségi gyalult termékek terén. Évi több mint 700-800 ezer m2 gyalult burkoló anyagot termelnek és értékesítenek.

Alapanyaguk elsősorban import, FSC minősített szállítókkal dolgoznak, illetve az ERDÉRT Tuzsér Zrt. is FSC minősített. A FÁK országokból érkező fenyőrönk teljes mennyisége többszöri bevizsgáláson (rovafertőzés , rádióaktivitás, stb.) megy keresztül a feldolgozás előtt. A Romániában megépült második Schweighofer üzem jelentősen megemelte az alapanyag árakat, ami az ERDÉRT beszerzési lehetőségeit is befolyásolja. Ezzel összefüggésben egyre több hazai fenyő rönköt is vásárolnak, már évi 2-5 ezer m3 mennyiségben. A fenyő mellett az utóbbi időben nyár alapanyaggal is dolgoznak, s a csomagolás-technikai termékek értékesítése is egyre nagyobb hangsúlyt kap.

A telephely nagy előnye, hogy nem csak a Közép- és Nyugat-Európában szokásos normál, hanem a FÁK országokban alkalmazott széles nyomtávú vasút is beérkezik ide. Így a faipar mellett bér-átrakással is foglalkoznak illetve szabad kapacitásuk is van.

A fűrészáru és a gyalult termékek mellett fontos termékük még az apríték, a fűrészpor, a gyaluforgács és a kéreg. Ezek egy részének értékesítése szempontjából az Interspan (Vásárosnamény) bezárása komoly érvágás volt számukra, de ezen termékek elhelyezése (Ausztria, Dél-Magyarország, igaz jelentős fuvar költséggel) jó minősége miatt nem okoz problémát. Jelentős külső vállalkozói beruházás a területen található pellett üzem (FATÁJ 2010-10-01), mely egyben vevője a fenyő fűrészpornak.

Értékesítésükben a fenyőkön belül az erdeifenyő 70%-ot tesz ki, mely kültérben az időjárásnak jobban ellenáll. A magyarországi építési tevékenység és így ennek faigénye is sajnos jelentősen visszaesett, mely érezhető értékesítési piacaikon is.

A 2008. végi válság utáni időszakot összefoglalva így jellemezte a céget: "Sikerült üzemi eredményünket nulla pozitív szinten tartani, ami a mai piaci helyzetben nagy eredmény!"

Ifj. Tóth Árpád előadásának vetített anyaga (1,4 MB, pdf) itt érhető el.

 

Rudolf Péter, a Pannon Biomassza Kft. biomassza erőforrás vezetője "A biomassza felhasználás jelene és jövője a Dalkia csoportnál" címmel tartotta meg előadását.

2012. január 1-től ő felügyeli az egész Dalkia csoportnál a biomassza beszerzést.

A Dalkia Intenational 2011-ben 8,6 milliárd Euró árbevételt ért el és 42 országban 53.457 alkalmazottnak adott munkát. Ezen belül a Dalkia Energia Zrt. Magyarországon 49 Md Ft árbevételt teljesített és 730 főnek adott munkát. A cég villamos és hőenergiát termel 3 erőműben (Pécs, Dorog, Kőbánya). Ugyanakkor az energetikai szolgáltatások terén kisebb távhőhálózatokat működtet, 46 egészségügyi, 50 önkormányzati és 17 ipari létesítményt üzemeltet. Ezekben földgázos kazánok vannak, melyek idővel más energiahordozót alkalmazókra cserélhetők majd.

A pécsi Pannonpower társaságcsoport 2007. óta tartozik a Dalkia Energia Zrt. érdekeltségébe. E legnagyobb Budapesten kívüli egyesített távhőrendszer forrása Pécsett 31.000 lakáshoz és 450 közintézményhez adja a fűtést és a melegvizet. Egyen Közép-Európa legnagyobb biomassza tüzelésű blokkját üzemeltetik. Pécs várossal 2030-ig van élő szerződésük.

A biomassza blokk 90%-os kihasználtsággal működik. 2011-ben 96%-ban fát (52% tűzifa, 32% erdei apríték, 12% fűrészipari eselék) és 4%-ban mezőgazdasági lágyszárú anyagot használtak. Ehhez a blokkhoz 2018-ig van KÁT kvótájuk a Magyar Energia Hivataltól. Céljuk, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékeket és az energiaültetvények anyagát minél nagyobb mértékben használják tüzelőanyagnak. Ennek megfelelően a fa aránya csökkenhet.

2012. tavaszán füstgáz-hőcserélővel javítják a kazán hatásfokát (+3,5%). 2013-ban az új tüzelőanyagok fogadásához és tárolásához kiépítik logisztikai rendszerüket, illetve ugyanezen anyagok miatt részlegesen átépítik a kazánt. Ezen lépések hatására közel 60%-ra csökkenhet 2013-ban a tüzelőanyagban a fa és közel 40%-ra nőhet a lágyszárú mezőgazdasági melléktermékek aránya. Az erdei tűzifa hányada 30% alá csökkenhet.

2012. októberétől lép u.n. kereskedelmi üzembe az épülő 35 MW-os kogenerációs új biomassza blokk. Ennek tüzelőanyaga (230 e t/év) bálázott lágyszárú növényanyag lesz: kalászos szalma, repce- és szójaszár, kukoricaszár, valamint energiaültetvény és energianád anyaga. A tüzelőanyag 80%-ra már hosszútávú szerződésük van, és a további 20%-ra is előrehaladottak a tárgyalások. Az összhatásfok fűtési időszakban 77%-ot is eléri. A tűztér rostélytüzelésű. A beruházási érték 24 Md Ft, amihez sem EU, sem magyar állami forrást nem vesznek igénybe. A finanszírozó az anyavállalat.

Beszállítási régiójukban évi 7-8 millió tonna mezőgazdasági melléktermék (kalászos, repce, kukorica és napraforgó) keletkezik, aminek tizedénél is erősen kevesebb ezen új biomassza blokk tüzelőanyag igénye.

Az új blokk 150 főnek ad majd munkát, 150.000 t/év CO2 kibocsátás csökkenést és 80 millió m3 földgáz megtakarítást eredményez. Éves szinten mintegy 3,5 Md Ft/év értékben vásárolnak majd a régióban mezőgazdasági eredetű tüzelőanyagot.

A meglévő blokk hatásfok növelése és az új blokk beüzemelése által 2013-tól a pécsi távhő igények közel 100%-át biomassza alapon lehet majd kielégíteni, ami az orosz fölgáz kötöttségekből kiszakadást is jelenti.

 

Volonics Zoltán a Husqvarna Magyarország Kft. műszaki vezetője "Természetkímélő faanyagmozgatás vaslóval" címmel tartotta meg előadását.

Előadását azzal kezdte, hogy bejelentette a Husqvarna Kiemelt Partner Kártya program elindítását. E kártya a birtokosai részére állandó engedményeket és folyamatos vevőtájékoztatást biztosít. A FAGOSZ tagjai közül aki igényli mindegyik vállalkozás megkaphatja. A Husqvarna Magyarország Kft. a FAGOSZ kiemelt támogatója.

Hasonlóan a szakiskolák is élvezhetik majd e kártya előnyeit.

Röviden bemutatta a Husqvarna mobil szalagfűrészt, melyet elsősorban ácsok használnak. Mobil, könnyen telepíthető, átalakítható, gyorsan vízszintezhető. 45% pályázati támogatás van a beszerzéséhez. A pályázat ügyében a cég szívesen segít vevőinek. Vannak motorfűrész vezetőlemezzel szalaggal szerelt változatok. Az utóbbi vágásrése természetesen sokkal kisebb. Lehet benzin üzemű, vagy elektromos meghajtású. 20-25 ilyen gép üzemel már Magyarországon.

A vasló lánctalpas szállítóeszköz. Bármilyen terepen hatékonyan közlekedik, sokoldalúan felhasználható, sok kiegészítővel bővíthető. Több erdészeti oktatóhelyen (Mátrafüred szakközépiskola, Sopron egyetem) a tananyag része ennek alkalmazása. Beszerzését támogatások teszik könnyebbé.

Nehéz terepre való ló helyett. Innét is kapta nevét. Fajlagos talajnyomása kevesebb mint az emberi lábé.

10-15 ilyen eszköz van már az országban, melyeket a vevők kedvező tapasztalattal üzemeltetnek.

Az előadás vetített anyaga (0,6 MB, pdf) itt érhető el.

Öszeállította és fényképezte: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.