FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-12-20

Új felületkezelő sort avattak a Tapolcai Parkettagyárban december 16-án

A Bakonyerdő Zrt. 735 M Ft-os beruházással speciális igényeket is kielégítő parkettacsalád gyártására alkalmas felületkezelő sort helyezett üzembe.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

A Bakonyerdő Zrt. 35 éve termel Európában elterjedt és kedvelt háromrétegű készparkettát. A kezdetektől fogva nagyon ügyeltünk a versenyképes minőségre. Többször is megújítottuk a gyártástechnológiát. Az eredmény nem is maradt el: 2007-ben már 600 ezer m2-t meghaladó mennyiségű, javarészt igen korszerű PanLoc rendszerű mechanikusan önzáródó készparkettát gyártottunk, amely a minőségével kiérdemelte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet. A védjegy tanúsítja a folyamatosan ellenőrzött, kiemelkedően jó minőséget és a megbízhatóságot. Azonban a 2008-ban kezdődött válság hamar elérte ezt az iparágat is, ezért ismét újítanunk kellett.

Válasz a kihívásra - a legújabb fejlesztés: Lépést tartva a piaci elvárások változásával az elmúlt hónapokban speciális igényeket is kielégítő parkettacsalád gyártására alkalmas felületkezelő sor beruházását hajtottuk végre. 2011. november 29-én indult a próbaüzem, ma, december 16-án volt az üzemszerű átadás, mostantól a gépsor a tervezett teljes kapacitással működtethető.

A beruházás teljes összege várhatóan 735 millió Ft, és egyrészt saját forrásból, másrészt az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Új, korszerű, piacképes, speciális igényeket is kielégítő parkettacsalád gyártástechnológiájának kifejlesztése és az új termékek gyártásba vitele" című GOP-1.3.1-11/A-2011-0064 jelű pályázaton nyert 280 349 332 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásból finanszírozzuk. A pályázathoz köthető projekt 2011. június 24-től 2013. június 23-ig tart. A mai átadást követi a gyártósor szinte teljes cseréje és a technológia ésszerűsítése, amelynek révén kétműszakos munkarendben évente akár 1 millió m2 magas minőségi követelményeknek megfelelő készparketta költséghatékony gyártására leszünk képesek.

Mit kínál a jövőben parkettagyárunk? A különféle olajozott, színezett, strukturált felületű parketták költségtakarékos gyártásával javítani fogjuk piaci pozícióinkat. Mostantól képesek leszünk kísérleti, kutatási, termékfejlesztési munkák elvégzésére. Alkalmassá válunk a legkülönbözőbb, akár egyedi piaci igények kiszolgálására. Az első példa: 2012. január 1-től parkettáinkat kizárólag antibakteriális lakkal fogjuk felületkezelni, ami kivált középületek, gyermek- és egészségügyi intézmények esetében mind gyakoribb piaci igény. Antiallergén és tűzkésleltetett parkettát is kínálunk vevőinknek.

Minőségbiztosítás, munkahelyteremtés. A Bakonyerdő Zrt. egész területén, így a parkettagyárban is 1996. óta működik az ISO 9001 Minőségirányítási Rendszer, 2000. óta pedig az ISO 14001 Környezetközpontú Irányítási Rendszer. A mostani fejlesztéssel közel 200 munkahelyet sikerült megőrizni.

Forrás: befagparketta.hu

Varga László vezérigazgató beszéde

2011. december 16. - Tisztelt Hölgyeim és Uraim!    Kedves Vendégeink! Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a Bakonyerdő Zrt. Tapolcai Parkettagyárában, az új felületkezelő gépsor avatóünnepségén.

Közel másfél éves előkészítő és kivételezési munkával, sok fáradtság és nehézség után jutottunk el idáig. A Parkettagyár mindennapjait megváltoztatta, a dolgozók és a vezetők munkáját megnehezítette az elmúlt évben végrehajtott építő- és gépberuházás. Bizony sok türelemre, kompromisszumra és áldozatvállalásra volt szükség ahhoz, hogy egy ekkora léptékű létesítmény megvalósuljon.

A most felavatandó beruházással egy olyan felületkezelő gépsort vonunk termelésbe, amiről túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világszínvonalat képviseli. Minden olyan parketta felületkezelési eljárásra képes, ami ma üzemszerűen használt a világban, egyúttal a különböző és gyorsan változó vevői igényeket úgy képes kielégíteni, hogy az egyes terméktípusok gyártására való átállás szinte nem jár a termelékenység csökkenésével.

A társadalom jóléte, az emberek hosszú távú megélhetése akkor biztosított, ha vannak munkalehetőségek, ha mindenki, aki dolgozni képes és dolgozni akar, talál munkahelyet. Napjainkban, amikor a fejlett világot, azon belül Európát minden korábbi tapasztalatot felülmúló mértékben sújtja és fenyegeti a gazdasági és pénzügyi válság, különösen felértékelődik a munkahely-teremtés, de nem kisebb mértékben a munkahelyek megőrzése is.
Ha a munka alapú társadalom felépítésén fáradozunk, kiemelkedő jelentőséget kapnak a termelő beruházások. Az olyan termelő beruházások, amelyek létrehozásával munkalehetőséget teremtünk hazánkban, és a termelő munka révén piacképes, korszerű, hazai gyártású terméket állítunk elő, mert a beruházás a fejlődés motorja.

Aki a válságban beruház, kockázatot vállal, de joggal bízhat abban, hogy a válság befejeztével, vagy akár csak enyhülésével komoly helyzeti előnyre tesz szert versenytársaival szemben, hiszen egy magasabb szintről tudja fokozni termelési és értékesítési tevékenységét.

A Bakonyerdő Zrt. hangsúlyt helyez arra, hogy ne csupán az erdőből kitermelt faanyagot, hanem minél több hozzáadott értéket tartalmazó fűrészárút, feldolgozott faterméket állítson elő és ezzel diverzifikálja termék-előállító és értékesítő munkáját.

A Tapolcai Parkettagyár magas minőségű készterméket állít elő. A BEFAG márkanéven forgalmazott készparketta elismert és keresett termék a padlóburkolók piacán. A parkettafélék minősége, a felület-megmunkálás színvonala ugyanakkor folyamatosan fejlődik, és a piacon maradás, az elismertség és a részesedés megtartása folyamatos fejlesztést igényel. Így az immár 35 éves parkettagyárunk sok tekintetben elavult és megújításra szorul.
Az üzemben felépített gépsorral, az elérhető legkorszerűbb technológiával képesek leszünk a legmodernebb antibakteriális, anitiallergén felületű parketta előállítására, egyúttal a vásárlók kívánságának megfelelően csúszásgátló vagy különleges színezésű felületet is elő tudunk állítani. A speciális - kefélt, fózolt, strukturált vagy antikolt - és tűzkésleltető bevonattal ellátott felületekkel akár extrém igényeknek is úgy tudunk megfelelni, hogy nem lesz szükség a gyártósor teljes leállítására vagy a termelés csökkentésére, hanem folyamatosan állítjuk elő a legkülönbözőbb parkettákat.

Tisztelt Vendégeink!

A parkettagyártás hazai történetében nem mindennapi fejlesztéssel, a közel 750 millió Ft-ot meghaladó értékű beruházást a Bakonyerdő Zrt. hitelfelvétel nélkül hajtotta végre. Az új technológiához illeszthető felületkezelési eljárások kifejlesztése viszont egyben innovációs feladatot is jelentett. Ehhez az Új Széchenyi Terv keretében elnyertük az "Új, korszerű, piacképes, speciális igényeket is kielégítő parkettacsalád gyártástechnológiájának kifejlesztése és az új termékek gyártásba vitele" című technológia-fejlesztési pályázatot, mely 280 millió Ft támogatást jelent. A gyártmányfejlesztés keretében élénken figyeljük és elemezzük a világban újdonságként megjelenő felületkezelő anyagokat, szorosan együttműködve a gyártókkal.

A beruházás megvalósulása ékes példája az ország megújulását, a munkahelyek megőrzését, illetve újak létrehozását elősegítő pályázati lehetőségek, és a termelő beruházás, a versenyképes, innovatív termék-előállítás iránt elkötelezett vállalkozások találkozásának.
Alappal állíthatjuk, hogy a Parkettagyár hosszú távú fejlesztése, versenyképességének megőrzése irányába most egy nagyon fontos lépést tettünk.

Megköszönöm a csarnok építésében közreműködő Construct Kft, a porelszívó- és levegő visszatápláló rendszert kivitelező Revolutió 2000 Kft, a fűtés, a sűrített levegő és a villamossági rendszert kiépítő Kozma Kft vezetőinek és szakembereinek a szerződéseikben vállalt feladatokon túl nyújtott aktív és konstruktív együttműködését, a gépsort szállító FAGÉPSZER Kft vállalkozó által integrált Vajda Művek, a GIARDINA és VIET gépgyártók közreműködését a felületkezelő gépsor kialakításában, és kivitelezésében, és természetesen valamennyi közreműködő személynek, szervezetnek, tervezőnek, pályázatírónak és hatóságnak a munkáját, támogatását, segítségét.

Külön köszönöm a tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank támogatását, és a Bakonyerdő beruházásban közreműködő dolgozóink áldozatvállalását és kiemelkedő teljesítményét!

Köszönöm valamennyi megjelent vendégünknek, hogy megtisztelték avatóünnepségünket, jelenlétükkel is kifejezve támogatásukat!

Alma Materünk köszöntésének lényegét megtapasztalva köszönöm meg figyelmüket, amely így szól: Üdv az Erdésznek és (sok) pénzt a Faiparosnak! (Nagyon sok) pénzt!

 

FATÁJ kiegészítés:

 

A nyitóbeszéd után Szöllősi Jánosné az MFB Kockázatkezelési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója beszédében örömét fejezte ki hogy ez a beruházás segít megtartani a meglévő munkahelyeket, hiszen 124 fővel kellett korábban a válság hatására a dolgozói létszámot csökkenteni. Császár László, Tapolca város polgármestere a térség meghatározó munkaadói közé sorolta a Parkettagyárat, illetve a Bakonyerdő Zrt-t, mely a város kiemelt adófizetője. Végül Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke mondott áldást a bibliai ácsokról és mesterekről tartott példabeszéde után.

A köszöntő beszédek után Seregi János, az MFB Agrár- és Zöldbank Főigazgatóság ügyvezető igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot, amivel felavatta az üzemet.

 

Somogyi Imre lesz januártól a Parkettagyár igazgatója, hisz a sikeres felületkezelő sor beruházást követően idén december végével Várkonyi Gábor nyugdíjba megy. Dóka Károly, a FAGÉPSZER Kft ügyvezető igazgatója a mintegy száz m hosszú felületkezelő sor előtt.

Kiss István a Revolutió 2000 Kft ügyvezető igazgatója a kollégák körében.

Íme az új termék.

A kiegészítést és a fényképeket készítette: Mőcsényi Miklós

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.