FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-14

Az első design LAB program termékei elkészültek

Az első design LAB inkubációs program keretében hét gyártó-tervező páros papírra vetett tervének megvalósítását támogatta a Magyar Divat & Design Ügynökség.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


TANGENS

A hat hónapos gyártási folyamatot követően több mint 40 nemzetközi színvonalú, magas minőségű, szériaérett termék született, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető a funkcionalitás és az esztétika kiváló ötvözése, valamint a fenntarthatósági tényezők figyelembevétele.

 

Az MDDÜ által indított design LAB program elsődleges célja a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációk előmozdítása, a hazai gyártói háttér erősítése és korszerűsítése, valamint az iparág versenyképességének növelése volt. A megvalósítást egy szakértői kerekasztal-beszélgetés előzte meg, amely során kiderült, hogy nagy igény mutatkozik olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet. Az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve, a VIA (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) francia designintézet együttműködésével dolgozta ki az első design LAB programot, amely során hét gyártó-tervező páros kapott támogatási keretet termékeik megvalósításához.


LOOP bútorcsalád fejlesztése közben

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté együttműködésének köszönhetően létrejött LOOP Bútorcsalád 12 különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladék anyagot használtak. A Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté a MATCH moduláris ülőgarnitúra családot alkották meg, amelynek egyik különlegessége a kárpitozáshoz alkalmazott PET palackokból készült szövet és a párnák töltőanyaga, amely a gyártás során keletkezett hab hulladékból állt össze. A Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Leits Miklóssal működött együtt a Hommage lámpacsalád megalkotásánál. A projekt során olyan különleges elemeket használtak, mint az egyedileg készülő fényvető korong, vagy a porcelán máz a lámpák felületén. A Rotte Kft és Kele Sára a Tangens Office Home irodabútorcsalád fejlesztésén dolgozott, amely keretében 15 különböző, modulárisan összerakható, légies irodabútort alkottak. A bútorok az otthonokban kialakított home-office környezeti komfortját hordozzák.


TILES

A Balaton Bútor Kft., Lakos Dániel tervezővel kiegészülve alakította ki és valósította meg a TILES széket, amely egy teljesen új karakterű, síkokból és poligonokból építkező formaalkotáson alapul. Az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett székek többszörösen görbült felülettel rendelkeznek. A Tilia 2002 Bt. és Ulmann István olyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belsőkamerával, valamint rejtett világítással látták el. A POSITION Collective által tervezett és az Úri Lux Kft. által megvalósított BERRI lámpacsalád megformálásának kiinduló pontja a portfólió fejlesztés volt, az inspirációt pedig a hóbogyó növény adta. A termékek különlegessége a kivitelezés során használt egyedi faformáknak, valamint üveg pigmenteknek köszönhető.


LOOP

Az MDDÜ nem csak a termékek fejlődését, hanem azok utóéletét is támogatni kívánja, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több hazai és - amennyiben a vírushelyzet engedi - nemzetközi kiállításon, valamint design platformon jelenhessenek meg ezek a kiváló alkotások, ezzel is biztosítva a nemzetközi exportot és széleskörű láthatóságot. A programban résztvevő párosok munkáját méltatja továbbá az is, hogy a VIA - francia designintézet - felajánlotta, hogy a termékek bemutatásra kerülhetnek a Paris Design Weeken, amely kivételes lehetőség számukra. Az alkotásokat látva több iparági szakember is felajánlotta, hogy szívesen tartana workshopot a párosoknak, többek között tőkebefektetés, illetve védjegyeztetés témában, amelyek kapcsán már folynak az egyeztetések.

 

A visszajelzések alapján, a gyártó-tervező párosok mind szakmailag, mind pedig üzletileg eredményesnek értékelték az első design LAB programot és bátran ajánlanák minden hazai iparági szereplő számára a pályázati lehetőséget. Emellett pedig kiemelték azt is, hogy értékes szakmai kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk a programnak köszönhetően.


MATCH

 

A második design LAB pályázat részletei

 

A második design LAB program iránt érdeklődő gyártók és formatervezők közösen jelentkezhetnek 2021.04.12. és 2021.06.13 között pályázati anyagukkal az MDDÜ hivatalos weboldalán közétett információk mentén.  

Az online Speed Dating eseményt 2021.05.17-én rendezi meg az Ügynökség, melyre a designlab@hfda.hu e-mail címre küldött levélben tudnak a gyártók és tervezők előzetesen regisztrálni.

A design LAB programra való pályázati kiírás pontos részletei az MDDÜ hivatalos oldalán érhetők el.

 

Forrás: MDDÜ

 

Kapcsolódó:

design LAB program - MATCH (gyorshír) (2021-01-15)

Sikeresek a második design START mentoráltjai (2021-01-11)

Lezárult a második HFDA Startup Program (2021-01-11)

design LAB program - TANGENS (gyorshír) (2021-01-08)

HDFA Spot - kreatív/designipari piactér (2020-12-10)

design LAB inkubációs program hírei (2020-11-25)

design LAB inkubációs program bútor gyártásfejlesztésre (2020-05-14)

Elindult a HFDA újabb design SPEED mentorprogramja (2020-06-15)

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.