FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-17

A magánerdészeti vállalkozások együttműködési lehetőségei

Az agrárium számos ágazatában már hagyománnyá vált gazdálkodói együttműködések a magán erdőgazdálkodók boldogulását is segíthetik. Ehhez nem kell más, mint az érintettek részéről a felismerés és a szándék, a jogalkotók részéről pedig a szabályozási kereteknek néhány ponton a magán erdőgazdálkodás sajátosságaihoz igazítása.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A magán erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online fórumsorozat soron következő, 2020. november 12-i rendezvényén - kapcsolódva a korábbi fórum témájához, azaz a magán erdőgazdálkodás versenyképesebbé válásához - a magán erdőgazdálkodók, magánerdészeti vállalkozások együttműködési lehetőségeiről volt szó.

 

Ez a lehetőség napjainkban több okból kifolyólag is előtérbe került. Az erdőgazdálkodás területén a fapiac és a munkaerőpiac beszűkülése miatt a gazdálkodási feltételek hosszú idő után ismét rendkívül kedvezőtlenné váltak, a kialakult helyzetet pedig az idei járványhelyzet még tovább rontotta. Ilyen helyzetben többek között kiderült, hogy a vállalkozások "válságállóságát" nagyban befolyásolhatja azok mérete (pl. a nagyobb erdőgazdálkodók értékesítési lehetőségei a szélesebb kapcsolatrendszerük miatt jellemzően lassabban szűkült be). Az ágazat válságból való kilábalását az erdőgazdálkodók tevékenységének diverzifikációja, célszerűen pl. az erdőből kitermelt faanyag további feldolgozása segítheti elő. Ezek beruházásokat igényelnek, amely igen gyakran meghaladja egy vállalkozás lehetőségeit, arra csak több vállalkozás összefogásával van lehetőség.

 

Egy harmadik aspektusból is érdemes megvizsgálni az együttműködések lehetőségét. A korábban ismertetett jogszabályi változások eredményeként a magánerdők jelentős részén várhatóan új erdőgazdálkodó kezdi majd meg a tevékenységét. Az még nehezen kiszámítható, hogy a folyamat inkább az önálló vagy társult tulajdonosi erdőgazdálkodás, vagy inkább a használati jogon alapuló erdőgazdálkodás irányába tolódik el, azonban valószínűleg mindkét megoldásra jelentős igény lesz.

 

Használati szerződést a szívességi földhasználat kivételével a jövőben már csak magánerdészeti szakmai vállalkozás - hivatalos nevükön erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozás - köthet. A gazdálkodási viszonyok elaprózottsága miatt ilyen vállalkozásból eddig mindössze egy-két tucat működött az országban. A számuk a közeljövőben minden bizonnyal növekedni fog, hiszen az erdészeti hatóság a vonatkozó jogszabály hatályba lépése óta eltelt néhány hónap alatt már 160 ilyen vállalkozást vett nyilvántartásba.

 

Sok új magánerdészeti vállalkozás is elkezdi tehát a működését, amelyeknek a rendezetlenné váló erdők használatba vételével és a vállalkozásindítás buktatóival az elkövetkező években egyszerre kellene megbirkózniuk. Az ő tevékenységüket is jelentősen könnyíthetné, ha egy sor vállalkozásmenedzselési tevékenységet (értékesítés, beszerzés, jogi tanácsadás, könyvvitel, támogatásmenedzsment, stb.) más, hasonló cipőben járó vállalkozással közösen szervezhetne meg, és így nagyobb figyelmet tudna a tényleges termelőtevékenységre fordítani.

 

A fórumon felszínre került a termelői csoportok, illetve azok támogatásának szabályozása tekintetében néhány olyan elvárás, amit az erdészeti ágazati specialitások mellett gyakran nem lehet teljesíteni. A résztvevők jelezték például, hogy az erdőterületek, és így a potenciális együttműködők fizikai értelemben vett szétszórtsága miatt egy termelői csoport alakítási folyamat a közelmúltban 8-10 erdőgazdálkodónál elakadt, így a minimálisan elvárt 15 taggal a termelői csoport végül formailag nem alakulhatott meg. Azt is többen jelezték, hogy az erdőgazdálkodás sajátosságaiból fakadóan a kisebb erdőgazdálkodók értékesítési lehetőségei hektikusan változhatnak, ami a rendszeres értékesítés lehetőségét kizárja. Felmerült továbbá, hogy a termelői csoportok támogatásáról szóló felhívásban található pontozási rendszer mellett az erdőgazdálkodói együttműködéseknek problémái lehetnek a minimum pontszám elérése terén. Az Agrárminisztérium szakértője a válaszában jelezte, hogy egy olyan ágazat igényeihez, ahol a termelői csoportok alakítása eddig érdemben fel sem merült, a szabályozás az adott ágazat specialitásaira minden tekintetben nem is készülhetett fel előre. A lehetőség ugyanakkor megvan arra, hogy tényleges igények esetén a szabályozás a problémák felszínre kerülésével párhuzamosan fejlődjön.

 

A mostani és a korábbi fórumokról készült videofelvételek és előadásanyagok a fórumsorozat pdf rendezvénynaptárjában (234 KB) érhetők el.

 

A soron következő, 2020. november 19-én 15.00 órától kezdődő fórumon a családi gazdaságokról szóló (2020. november 17-én elfogadott) új törvény erdészeti vonatkozásairól lesz szó. A 2021. január 1-től hatályos törvény szerint a kedvező adózású mezőgazdasági őstermelői, illetve családi mezőgazdasági tevékenység keretében az erdőgazdálkodási valamint erdőgazdálkodási szolgáltatási tevékenység nagyobb teret kap. A továbbiakban például már nem csak a saját tulajdonú, hanem a használatba vett erdőben folyó erdőgazdálkodás is mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek minősül. Illetve a mezőgazdasági őstermelők a termelőkapacitásaik jobb kihasználása érdekében egy határig mező- illetve erdőgazdasági szolgáltatási tevékenységet is végezhetnek.

(A fórumra a rendezvénynaptárban foglaltak szerint lehet regisztrálni.)


Forrás: NAK

Kiegészítés:

 

Íme a nyolcadik online fórum (2:06:45):

 

 

Kapcsolódó:

7 - A magán-erdőgazdálkodás és a magánerdészeti vállalkozások fejlődési lehetőségei 2020-10-22

6 - Az erdőbirtokossági társulat hatályos és igényelt szabályozása 2020-10-15

5 - A magánerdők használatba adása 2020-10-08

4 - Az erdők tulajdonosi használatának változatai 2020-09-30

3 - Az erdőgazdálkodási megbízási szerződések kivezetése 2020-09-23

2 - Az osztatlan közös tulajdon felszámolása erdők esetében 2020-09-15

1 - Az erdészeti szakirányításról szólt a NAK online fóruma 2020-09-10

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.