FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-10-22

A magán-erdőgazdálkodás és a magánerdészeti vállalkozások fejlődési lehetőségei

A magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló onlinefórum-sorozat 2020. október 15-i rendezvényén a magán-erdőgazdálkodás versenyképességének növekedési lehetőségeiről, a gazdálkodói szintű koncentráció és integráció szükségességéről, valamint a magánerdészeti vállalkozói hálózat bővülési, fejlődési és fejlesztési lehetőségeiről volt szó.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A magán-erdőgazdálkodás a működő fapiac, illetve a szükséges munkaerő- és alvállalkozói kapacitások megléte esetén az elaprózott tulajdon-, illetve gazdálkodói viszonyokból fakadó nehézségek ellenére akár zökkenőmentesen és még kielégítő hatékonysággal működhet is, ahogy az elmúlt bő két évtizedben megtapasztalhattuk. A szakszerűség tekintetében ugyan felmerültek kockázatok, amit a rendszer az erdészeti szakirányítási igénybevételének kötelező előírásával és egyre következetes számonkérésével igyekezett kezelni.

 

Az elmúlt két évben fellépő, tartósnak ígérkező fapiaci zavarok, illetve a munkaerőhiány azonban rávilágított arra, hogy a versenyképesség kérdése ebben a szektorban sem kerülhető meg. A versenyképesség első számú feltétele minden esetben a gazdálkodói üzemméret. Az elszigetelten működő kisebb vállalkozások mindig kiszolgáltatottabbak a beszerzés, a termelés és az értékesítés során. Tehát az új "feladvány" a magán-erdőgazdálkodásban: az elaprózott tulajdonviszonyok mellett a gazdálkodói szintű koncentráció megvalósítása.

 

Osztatlan közös tulajdon esetében az erdővagyon hasznosításának egyik kézenfekvő módja az erdő használatba vagy erdőkezelésbe adása. Lehetőség szerint olyan vállalkozás részére, amely eredményes és egyben szakszerű erdőgazdálkodásra képes. Ez a megoldás sok önálló tulajdonosnak is előnyösebb lehet, mint a néhány hektáros erdőingatlanon felmerülő erdőgazdálkodási feladatokkal való bíbelődés.

 

A magán-erdőgazdálkodás szerveződéseire és szakirányítására vonatkozó, a korábbi fórumokon bemutatott új szabályozás az erdészeti szakirányítás az erdészeti szakirányító vállalkozásokat, az erdőgazdálkodásban pedig az erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozásokat - nevezzük ezeket együtt egyszerűen magánerdészeti vállalkozásoknak - helyezte előtérbe. Az erdészeti szakirányítás eddig jellemzően magánszemély szakirányítók közreműködésével folyt, a vállalkozási forma csak 2020. július 1-től kötelező. Komplexebb szakmai szolgáltatást végző vállalkozásból pedig jelenleg csak néhány tucat működik az országban, amelyek a nyolcszázezer hektárnyi magánerdőben felmerülő erdőgazdálkodói és szakmai szolgáltatási igényeket nem képesek ellátni. Sok új magánerdészeti vállalkozásra és azok gazdasági helyzetének mielőbbi megszilárdulására van tehát szükség. Ellenkező esetben a magán-erdőgazdálkodás következő években várható jelentős átrendeződésének (pl. osztatlan közös tulajdon felszámolása, megbízási jogviszony kivezetése) az eredménye a rendezetlen magánerdők nagyarányú megnövekedése lehet.

A fórum keretében azokat a lehetőségeket ismertették a szervezők, amelyek motiválhatják az új vállalkozások indulását, illetve biztosíthatják a magánerdészeti vállalkozások stabil működését. Ezen a téren a feladatok nagyobb része nyilvánvalóan a vállalkozásokra hárul majd, de a folyamatot az állam, a NAK és a szakmai szervezetek is több módon - például támogatáspolitikai eszközökkel - elő tudják segíteni. A fórumon ezekről a lehetőségekről is szó volt. A szakmai szolgáltatási, illetve támogatási területről, az erdészeti szaktanácsadásról és annak támogatásáról pedig egy rövid tájékoztató előadás is elhangzott. A fórumot a szervezők igyekeztek úgy megszervezni, hogy az érintettek a szükségleteiket, az Agrárminisztérium képviselői pedig a lehetőségeket kellő hitelességgel ismertethessék egymással. A felek szerény jelenlétéből és aktivitásából, illetve távolmaradásából azonban úgy tűnik, ez még egy hosszabb egyeztetési folyamatot igényel majd.

 

A mostani és a korábbi fórumokról készült videofelvételek és előadásanyagok a fórumsorozat pdf rendezvénynaptárjában (234 KB) érhetők el.

 

A soron következő, 2020. november 12-én 15 órától kezdődő fórumon az erdőgazdálkodói együttműködési lehetőségekről lesz szó. Ez a téma tulajdonképpen szerves összefüggésben áll a korábbival, hiszen az erdőgazdálkodói együttműködések lényege ugyancsak abban van, hogy a résztvevők gazdasági stabilitása és versenyképessége az együttműködésekkel magvalósított közös szolgáltatások révén tovább erősödjön. A termelői csoportok, termelői szervezetek, valamint szakmaközi szervezetek keretében megvalósított együttműködéseket ösztönző uniós támogatási lehetőségek így közvetve ugyancsak az erdőgazdálkodók, illetve magánerdészeti vállalkozások helyzetének a javítását szolgálhatják.

(A fórumra a rendezvénynaptárban foglaltak szerint lehet regisztrálni.)


Forrás: NAK

Kiegészítés:

 

Íme a hetedik online fórum (1:12:08:54):

 

 

Kapcsolódó:

6 - Az erdőbirtokossági társulat hatályos és igényelt szabályozása 2020-10-15

5 - A magánerdők használatba adása 2020-10-08

4 - Az erdők tulajdonosi használatának változatai 2020-09-30

3 - Az erdőgazdálkodási megbízási szerződések kivezetése 2020-09-23

2 - Az osztatlan közös tulajdon felszámolása erdők esetében 2020-09-15

1 - Az erdészeti szakirányításról szólt a NAK online fóruma 2020-09-10

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.