FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-07-02

Trianon 100 - Fából faragott Magyarország

A várpalotai Trianon Múzeum a Hagyományok Háza támogatásával pályázatot hirdet pályázatot hirdet szobrok, faragások, egyéb fából készült egyedi kézműves alkotások létrehozására. Elkészítési határidő: szeptember 15. Jelentkezés augusztus 15-ig.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Felhívjuk a Kárpát-medence valamennyi kortárs népművészét, alkotóját, szakmai műhelyét, hogy Trianon Centenáriumi évében a magyar nemzeti identitás erejét, összetartozásának szilárdságát jelképezve, jöjjenek létre olyan fából készült, művészi ihletettségű alkotások, amelyek a Kárpát-medence magyarságának egységét korszerű, hiteles módon tudják felmutatni. Tervezett kiállításunk célja, hogy a Kárpát-medence egy-egy régiójának, tájegységének, településének, spirituális üzenetét, identitása alapját képező szimbólumait művészi eszközökkel bemutassuk.

 

 

Méret: 

Utaztatható kiállítást tervezve, csak olyan tárgyat, tárgycsoportot fogadhatunk el, amelyek szállítása egyszerűen megoldható.

Anyag:

Az adott tájegységre leginkább jellemző faanyag.

Előzetes szakmai feltételek:

Ajánlásunk, hogy a készítők saját vidékére, tájegységre leginkább jellemző forma és motívumvilág szerepeljen az alkotáson, s amennyiben lehetséges, hiteles forrásanyag használata alapján. A pályázat célkitűzése, hogy az elkészült munkák a választott kárpát-medencei történelmi táj, néprajzi vidék, illetve település identitását, múltját és küldetését a legpontosabban, a legszélesebb körben hatásosan és a legmagasabb művészi színvonalon jelenítse meg. A tárgy mellé kérjük, mellékeljenek egy rövid dokumentációt a használt technikáról, a fa fajtájáról, a használt motívumokról. A pályázat jellegét figyelembe véve látványban, esztétikumban, hitelességben egyedi munkák elkészítésére szeretnénk felhívni a figyelmet.

 

Az alkotások elkészítésének határideje: 2020. szeptember 15.

 

Díjazás:

A beküldött munkák közül a legjobbakat 1 M Ft összdíjazásban részesítjük. Az elkészült pályamunkák a Trianon Múzeum tulajdonába kerülnek és 2020-ban Kárpát-medencei vándorkiállításon (Úzvölgye, Budapest, Sopron, Szombathely, Miskolc, Kisvárda, Debrecen, Nádudvar, Szeged, Pécs, Pozsony, Selmecbánya, Kassa, Beregszász, Nagyvárad, Kolozsvár, Székelyudvarhely, Temesvár, Arad, Szabadka, Újvidék Fiume) kerülnek bemutatásra, ezt követően, a Trianon Múzeum valamely kiállító helyén állandó kiállítás keretei között lesz megtekinthető a szélesebb közvélemény számára.

 

Jelentkezés módja:

A pályázatra való jelentkezést kérem a balintnevica@gmail.com e-mail címre küldjék a név, elérhetőség, tájegység megjelölésével, és az elkészíteni kívánt munka megnevezésével, 2020. augusztus 15-ig.

 

Amennyiben bármilyen kérdés merül fel, a fenti e-mail címen, telefonon: +36 70 388 7683-as telefonszámon (Bálintné Miklós Éva), illetve messengeren Bálintné Miklós Éva néven lehetséges.

 

További információ:

 

Trianon Múzeum, Várpalota

Bálintné Miklós Éva

balintnevica@gmail.com

+36 70 388 7683

Forrás: hagyomanyokhaza.hu

Kiegészítés:

 

FB-on vettem észre (MM) ezt a felhívást és kapcsolatba léptem Bálintné Miklós Évával, aki az alábbi kiegészítést tette még az ügyhöz.

 

A kiírás úgy indult, hogy egy szegedi fás baráti társaságban kitaláltuk még tavaly, készítünk valamit Trianon100. éfordulója kapcsán, de bevonva a Kárpát-medencéből sok fafaragót. Közben összehozott a sors dr. Szabó Pál Csabával, a várpalotai Trianon Múzeum igazgatójával, aki felkarolta ezt az ötletet. Időközben bekapcsolódott a Hagyományok Háza is. Így jött létre ez a közös kiírás, melynek nagy része a Trianon Múzeum érdeme, tehát e szervezet a fő kiíró. 

 

 

Elkészült munka még nincs. A szegedi csapattal faragunk egy Nagymagyarország alakú asztal, amelyen a domborzat látható majd, s a kiállítás központi része lesz, ez azonban nem vesz részt a pályázatban. Még nincs kész, de folyamatában fényképezzük, mérete: 210x135 cm. Ez az asztal a Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolában készül, a régi és jelenlegi tanárok és tanulók közreműködésével.

 

A felhívás .docx-ben letölthető.

Szerkesztés: MM

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.