FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2019-02-28

Silvanus - akác fajtanemesítés eredményei

Február 14-én a Silvanus Csoport Kft. bejárást tartott a szaksajtó munkatársainak, hogy bemutassa: hol tartanak most az akác nemesítéssel. Szép egyenes törzsű fákból, nagy hozamú ültetvényeket láthattunk.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Németh Jenő a Silvanus Csoport Kft. ügyvezetője és Bach István projektvezető mutatta be a Csemőn és Apostagon lévő ültetvényeket. Ott volt dr. Erdős László is, akinek Mikebudán van akác erdeje, melyet ültetvényszerűre alakított át és ennek tapasztalatait ismertette. Véleménye szerint a gyenge termőképességű mezőgazdasági földeken az akác ültetvény gazdaságilag előnyösebb, mint mezőgazdasági művelés. Az eseményen egy kínai szakember is részt vett, hogy tapasztalatokat szerezzen a nemesített magyar akác termesztésről.

 

A Csemő község határában lévő területet erdőgazdálkodója Virág János. Ott 5 éves a turbó akác ültetvény, mely mellett hagyományos akác telepítés van. Így igen jól látható a különbség a Turbo Obelisk javára.

A Turbo akác sorközeit tárcsázással tartják gyommentesen.

 

 

Erdős László, Németh Jenő és Virág János.

 

Az esemény vendégei és a házigazdák Csemőn az 5 éves Turbó Obelisk ültetvényben.

 

Apostagon idősebb, immár 6 éves ültetvényt láthattunk.

 

 

Érdekes volt látnunk az több évtizedes akác nemesítési munka e meggyőző eredményeit. Különösen figyelemre méltó, hogy a születő fajtákkal gyenge földeken a mezőgazdasági művelésből várhatónál nagyobb jövedelem érhető el az akác ültetvényekkel.

 

A Silvanus Csoport első cége 1980-ban jött létre, majd különböző lépések eredményeként alapították 1991-ben a Silvanus Csoport Kft-t, mely elsősorban dísznövény nemesítéssel, szaporítással, 100 ha-on sísznövény termesztéssel és kereskedelemmel foglalkozik. 1998-ban a nagykereskedelmre és az exportra hozták létre a Hungaroplant Kft-t, 2011-ben pedig erdészeti kutatásokra a Silvanus Forestry Kft-t.

A Sivanus akác kutatásai dr. Kapusi Imre mintegy 30 évvel ezelőtt megkezdett munkásságára alapulnak. Az elért jelentős eredmények alapján mára már próbaültetvények vannak nem csak Magyarországon, de Kínában, Indiában és Európa több országában. Vegyes vállalatot hoztak létre Kínában és Pakisztánban. A legújabb kutatások a trágyázásra és a méhészeti szempontokra, a virágzásra koncentrálnak.

 

1983-1988 között az extra nagy méretű csemetéket csemetekertekben szelektáltak, majd a több mint 70.000 db kiválogatott csemetéből 6 helyszínen kísérleti erdősítések létesültek. Ezek 8-12 éves korában kiválasztották a törzsfákat, s 125 törzsfával utódvizsgálat indult két helyszínen. Ezt követte a magtermesztő ültetvény létesítése.

A ,Turbo' magtermesztő plantázs 18.000 db oltványcsemetéből létesült, mintegy 25 hektáron, 4x4 m-es hálózatban. 2018-ban fordult termőre. A 2017. évi minimális termés során 8-ból 7 klónról elkülönítve magot gyűjtötek utódvizsgálathoz.

Az így szelektált Turbó-akác fiatalkori növekedése sokkal erőteljesebb, mint a kommersz szaporítóanyagból származóé.

 

 

 

 

'Turbo Obelisk'R fajtacsoport.

2013-ban a GOP 1.1.1 pályázat keretein belül megkezdték a 'Turbo' utódvizsgálatokban a törzsfák kiválasztását, törzsminőségi és fatérfogati jellemzők alapján. Az első körben kiválasztott 70 jelöltből 19 db-ot vegetatív úton elszaporítottak. A nemesítés célja a vegetatív szaporítású, nagy tömegű és minőségi törzset adó fajták előállítása volt. Ezek a nemesnyár-termesztéshez hasonló ipari célú faültetvények létesítésére alkalmasak.

Kivágtak néhány törzsfát faanyagvizsgálati mintavételhez, s a mitákat vizsgálatra elküldték a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karára. Ott megállapították, hogy a gyors növekedés ellenére a fizikai és mechanikai eredmények a szakirodalmi határértékeken belül helyezkednek el.

 

Turbo Obelisk második generációs törzsfa:

 

 

2014-ben elkezdték a kiválasztott törzsfák gyors felszaporítását szövettenyésztéssel, azzal a céllal, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű kiinduló szaporítóanyag legyen az üzemi méretű, olcsó gyökérdugványozáshoz.

 

 

 

Fél éves, vegetatívan szaporított szabadgyökerű 'Turbo Obelisk' csemeték:

 

 

Csemőn (2014. szeptember) és Kínában (2015.) lévő első, illetve egy éves próbaültetvényt és Apostagon lévő (2016.) 4 éves próbaültetvényt mutat az alábbi 3 kép. (rákattintva nagyítható)

 

 


 

A sajtólátogatás keretében alkalom nyílt az alábbi probléma megvitatására is.

 

Az Erdőtörvénybe 2017. január 1-től hatállyal került be az iparifa ültetvény fogalma. Így a törvény utolérte a korábban megjelent támogatási felhívást és megalapozta a végrehajtási kormányrendeletet.

 

Az iparfa ültetvények létrehozását elősegíti a VP5- 8.1.1-16 felhívás, mely megjelent 2016. 05. 20-án, majd azóta többször módosult. Ez nemesnyár és akác iparifa ültetvények telepítését támogatja mezőgazdasági művelési ágú területeken. Egy évvel utána jelent meg a 135/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet a fás szárú ültetvényekről, mely a (leegyszerűsített elnevezéssel) a rövidrotációs energia, a tűzifa és az iparifa ültetvényeket szabályozza. Mindhárom mezőgazdasági művelési ágú területen hozható létre. A rendelet 1. melléklete sorolja fel a 10 fafajt melyek a fás szárú ültetvényekben alkalmazhatóak.

Sajnos ellentmondás van a támogatási felhívás és a rendelet között.

- Utóbbiban fajok szerepelnek az 1. mellékletben, előbbiben a nyár esetén a nemesnyár viszont szűkebb kör, ennek fajta-csoportja. Ez így rendben is van, hiszen jó iparifa (elsősorban rönk) az erre nemesített fajtáktól várható.

- A felhívás csak az iparifa ültetvényekre szól, a rendelet pedig az említett 3 kategóriára.

- A felhívás akác iparifa ültetvény esetében túl magas minimálisan elvárt induló tőszámot tartalmaz, valamint a támogatási "egységárból" nem jön ki a valóban iparifát (minél egyenesebb rönköt) várhatóan adó szelektált fajta szaporítóanyagának ára. Így a felhívás szerinti ültetvény főterméke várhatóan majd elsősorban az akác tűzifa lesz, nem pedig iparifa (rönk).

- A felhívásban 20 év az iparifa ültetvény max. vágáskora, a rendeletben pedig iparifa ültetvényre nincs megállapított vágáskor.

 

A támogatási felhívás hatósági gazdáinak remélhetően sikerül majd ezt az ellentmondást feloldani.

Forrás: Az esemény,
a kapott háttéranyagok,
a hivatkozott helyek.

Kapcsolódó:

 

Dr. Erdős László írásai:

Ültetvényerdők szerepe a távlati földhasználatban c. dolgozatára díjat kapott FATÁJ 2007-12-05

A faültetvényekhez FATÁJ 2014-01-17

Ültetvényerdők. Változásra szorul-e a hazai földhasználati rendszer? FATÁJ 2016-11-11

Az akác ültetvényszerű termelése FATÁJ 2018-11-12

 

Beszámoló az 53. FAGOSZ Fakonferenciáról (dr. Bach István: Magas akác iparifa kihozatal új termesztéstechnológiával, gyorsnövésű 'Turbo Obelisk' fajtákkal c. előadása) FATÁJ 2017-10-31

Bekerült az iparifa ültetvény fogalma az Erdőtörvénybe FATÁJ 2016-12-14

Kapusi Kert Tibolddarócon FATÁJ 2016-04-27

Felkészült a szakma az ipari faültetvényekre? FATÁJ 2015-11-27

FAGOSZ 46. Fakonferencia beszámoló (dr. Bach István: Az akác nemesítés legújabb irányzatai, eredményei c. előadása) FATÁJ 2014-04-18

TURBO akác magtermesztő plantázs 30 hektáron FATÁJ 2012-09-07

Energiaültetvények telepítése - pályázattal (Később megszíűnt az energiaültetvények támogatása.) FATÁJ 2010-09-23

 

 

 

Kentech Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.