FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-04-27

Kapusi Kert Tibolddarócon

A cikk dr. Kapusi Imre erdőmérnök kertjét mutatja be, melyben 1,4 ha akácos (kónarchívum), 4,8 ha egyéb keménylombos erdő (élőfa gyűjtemény), 0,9 ha erdei gyümölcsös van.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A KERT Tibolddaróc község határában van a kácsi kövesút mellett, nyugati kitettségű, 5-20 fok lejtésszögű domboldalon, 160-200 m-es tengerszintfeletti magasságban. Három, egymással szomszédos részből áll: 1,4 ha akácos (kónarchívum); 4,8 ha egyéb keménylombos erdő (élőfa gyűjtemény); 0,9 ha erdei gyümölcsös. A KERT-et 2000-ben alapította dr. Kapusi Imre. A fák kiültetése azóta folyamatos. 2013-ban a 20/2013.(III.21.) VM rendelettel "Tibolddaróci Kapusi Kert" néven országos jelentőségű arborétummá nyilvánították a területet.

 

 

Dr. Kapusi Imre erdőmérnök (a terület tulajdonosa) több mint 20 évig foglalkozott akácnemesítéssel, a rövid vágásfordulóban is kezelhető akácerdők (pl. az energetikai faültetvények) biológiai alapjainak fejlesztésével. A nemesítői munka keretében előállított törzsfaklónok, törzsfanemzedékek túlnyomó részét ebben a kertben archiválta.

 

A KERT 4,8 ha-os keménylombos erdőrésze tulajdonképpen fafaj összehasonlító kísérlet, amely több mint 80 fafaj felhasználásával létesült 2000. tavaszán. A 2013-ig kiültetett fafajok, fajták száma több mint 600. A kísérlet kulcsszavai: biológiai sokféleség, genetikai változatosság, szárazságtűrő képesség, társulási készség, haszonvételi lehetőség. A kísérletbe vont fafajok több mint 80%-a szárazságtűrő. Ez nem véletlen, mert a terület tulajdonosa a száraz, vagy a klímaváltozás miatt szárazzá váló termőhelyek fásítási biológiai alapjainak bővítésére (fejlesztésére) törekszik.

Száraz termőhelyek alatt értendők pl. a dombvidéki földes kopárok, az alföldi meszes futóhomokok, a felhagyott bányahányók, és szeméttelepek, az újonnan épülő autópályák és ipari parkok, de a klímaváltozás miatt kiszáradó (felnyíló ) erdők is, stb. A Tibolddaróci Kapusi Kertben előállított mag a fajra jellemző valamennyi öröklődő (genetikailag állandósult) tulajdonsággal rendelkezik. Vannak olyan fafajok, amelyekből több fajta (szelektált változat) is köztermesztésben van, főleg a kertészek (gyümölcs- és díszfatermesztők) körében.

A terület tulajdonosa arra törekszik, hogy a fajon belüli genetikai változatosság megőrzése érdekében ezekből a fajtákból is ültessen egy-egy példányt. Az eredeti vad fajok képviselői (kommersz csemetéi) és szelektált változatai (fajtái) egymás mellé ültetésével olyan utódnemzedékek előállítására törekszik, amelyek erdészeti és kertészeti célú felhasználásra (akár nemesítői kiindulási szaporítóanyagként is) egyaránt alkalmasak lehetnek. Vannak olyan fafajok, amelyeknek még nincsenek fajtái. Ezek esetében a kiindulási szaporítóanyagok beszerzése több erdészeti csemetekertből és időben is elnyújtva (több évjáratból származtatva) történt, hogy a genetikai változatosság minél nagyobb legyen. A fák 1200 m2-es, a cserjék 600 m2-es parcellákba (fafajcsoportokba) lettek kiültetve. A fás parcellák egyedszáma 60, a cserjéké 30 db. Egy-egy növény tenyészterülete általában 20 m2.

A KERT 0,9 ha-os erdei gyümölcsösében 22 féle, emberi fogyasztásra is alkalmas erdei gyümölcs van. A 2000. tavaszán ültetett, vadon termő gyümölcsfák közé a szelektált rokonaik is folyamatosan kiültetésre kerülnek, de csak azok, amelyeket nem szükséges metszeni, permetezni. A régi almafajtákból például már van 74 féle. Az erdei gyümölcsös legfontosabb terméke az a különleges vetőmag, ami az extenzív gyümölcs termesztés biológiai alapjainak fejlesztését szolgálja. Melléktermék a biogyümölcs és az abból készíthető biotermékek (ivólé, lekvár, párlat, aszalvány).

A KERT a tulajdonos házi patikája. 31 féle, gyógynövényként is hasznosítható fafaj található a kertben. A KERT olyan méhlegelő, ahol tavasztól őszig mindig van virágzó fa vagy cserje. A KERT élő tájkép (turisztikai látványosság). A terület fekvése, a fafajcsoportok  elrendezése, a részlethatárok vonalvezetése, színek, formák, méretek változatossága minden évszakban nyújt valami különleges látványt.

 

Tervezett haszonvételek a Tibolddaróci Kapusi Kertben:

 

Magtermesztés (szárazságtűrő fafajok, erdei gyümölcsök, fás szárú gyógynövények, mézelő fák és cserjék szárazságtűrésre nemesített vetőmagjának előállítása és forgalmazása)

Csemetetermesztés (régi bükkaljai gyümölcsfajták szaporítása, forgalmazása).

Ismeretterjesztés (erdei iskolai tanösvény, erdészeti ökológiai bemutatóház, arborétum, akác klónarchívum).

Szabadidős szolgáltatások (lovas postakocsi állomás, horgásztó, turistaszállás, játszótér).

Fás szárú gyógynövények (drogok), erdei gyümölcsök előállítása és feldolgozása. (Minősített biotermékek: lekvár, befőtt, aszalvány, ivólé, gyümölcs ecet, gyümölcs párlat, gyógynövényes teakeverékek, stb. előállítása.)

Komposztálás (virágföld előállítása).

Bio baromfi tenyésztése (bio tojás és bio csirke előállítása).

Haltenyésztés (kis üzemi halastó üzemeltetése).

Méhészet (méhészeti termékek előállítása).

 

A Tibolddaróci Kapusi Kert nem lesz vágásterület

 

A faanyag termelés mint célkitűzés egyik részletben sem szerepel. Dr. Kapusi Imre a faanyagszükségletét (évente 8-10 m3 háztartási tűzifa) az akácfa-ültetvényéből fedezi, amit kifejezetten erre a célra létesített Kácson, a lakása közelében. Ez rövid (13 éves) vágásfordulóban kezelt akác energiaerdő, amit az általa nemesített akác törzsfa-klónok, törzsfanemzedékek felhasználásával létesített. Az energiaerdő területe 1,4 ha. Egy-egy fa növőtere 3,2 m2. A sortávolság 160 cm, tőtávolság 200 cm. A csemeték kiültetése háromszögkötésben történt. A sorok hossza 620 m, tájolása É-D irányú. Összesen 13 sor van. Évente egy-egy sort termel ki. Az első sort az ültetést követő hatodik évben (2008-ban) termelte ki. A felújítás tuskósarjról történik. Összesen három vágásforduló van betervezve.

 

Dr. Kapusi Imre erdőmérnök,

Kács, Dózsa György utca 36.

Tel.: +36 (49) 200-017

e-cím: kapusiimre (kukac) citromail.hu

Web: kapusikert.ewk.hu

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.