FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-09-25

ERDÉRT TUZSÉR - fejlesztésekkel válaszolva a kihívásokra

Magyarország egyik legnagyobb és meghatározó faipari vállalkozása a kelet-magyarországi székhelyű, immár közel 70 éves patinás múlttal büszkélkedni tudó ERDÉRT-Tuzsér Zrt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A cég és jogelődjei az államosítás után 1951-ben kezdték el a hazai gyártókat ellátni jó minőségű és versenyképes alapanyaggal, majd folyamatosan bővülve sikeresen reagáltak a folyamatosan zajló gazdasági és társadalmi változásokra és ma is az egyik meghatározó beszállítónak számítanak fenyő fűrészárú és a gyalult termékek tekintetében.

 

 

Melyek az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. meghatározó termelési adatai ma? - kérdeztük Károly Györgyöt a cég vezérigazgatóját

Az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. ma is Magyarország legnagyobb fűrészüzemének számít és bizonyosan a legnagyobb faipari cégek toplistáján is előkelő helyen szereplünk. Havonta 7-8 ezer m3 rönköt - alapvetően fenyő alapanyagot - dolgozunk fel a tuzséri fűrészüzemünkben, így éves szinten közel 100,000 m3 a feldolgozási teljesítménye az üzemnek. Az árbevételünk 2017-ben közel 4 Mrd forint volt, amit előreláthatólag idén bizton növelni fogunk tudni.

Két fő tevékenységűnk a fűrészárú és a gyalult termékek gyártása, illetve a kereskedelmi tevékenységünk. Gyaluüzemünkben évi közel 1.000.000 m2 burkoló és 5.000 m3 szelvényárut készítünk saját fűrészüzemünkben gyártott alapanyagból. A gyalulási alapanyag megfelelő nedvességtartalmát 9 darab - összesen 920 m3 kapacitású - szárító kamránk biztosítja.

 

ERDÉRT Facentrum, Békéscsaba

 

A gyártás mellett nagyon fontos tevékenységünk még a faanyag és faárú kereskedelem, a tuzséri központi telephely mellett további 3 kereskedelmi egység (ERDÉRT Facentrum) végzi az értékesítés egy részét, budakeszi, békéscsabai és debreceni telephelyeinken. A Facentrumok mellett természetesen még direktben, viszonteladókon keresztül és ügynöki rendszerben is értékesítünk.

Az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. évtizedes, színes múltjára támaszkodva, piaci környezetben folyamatosan keresi a válaszokat az újabbnál-újabb kihívásokra. Hosszú távban gondolkodunk, hosszú távra tervezünk.

 

A rönktér

 

Mi volt az elmúlt időszakok talán legnagyobb kihívása?

Az elmúlt évek legkomolyabb nehézségei majdnem mindig az alapanyagoldalon mutatkoztak. A fűrészüzem 1962-ben a Szovjetunióból beérkező teljes famennyiség fogadására és feldolgozására lett optimalizálva, a rendszerváltást követően szintén orosz és ukrán anyagot dolgoztunk fel Tuzséron. Az orosz import az uniós csatlakozás után az ukrán pedig elmúlt két évben megszűnt és ez alapanyagellátásunkat gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítette. Ez nagyon komoly sokk volt a cégre nézve és ezt követően új beszállítói láncot kellett felépítenünk. Időközben ezt megoldottuk és ma már szlovák, cseh, lengyel, szlovén alapanyagot dolgozunk fel, jellemzően luc, borovi rönköket és hazai nyár anyagot, évi közel 100.000 m3-t. Természetesen továbbra is számítunk a magyar állami és magán erdőgazdaságok által kitermelt alapanyagra is. Folyamatosan követnünk kell azonban a piaci helyzetet, hiszen az alapanyag ár mozgás mellett a szállítási költségek változása, az Euro árfolyammozgása is erősen befolyásolja eredményességünket.

A keresleti oldal egészséges, idén 15%-al tudtuk növelni az értékesítést, az árbevételt és folyamatosan tudtuk szállítani a teljes termékpalettánkat.

 

Szélezetlen fenyő fűrészáru

 

Hajópadló

 

Lambéria

 

Mi adja az ERDÉRT-Tuzsér értékesítésének gerincét?

Az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. értékesítésének gerincét jelenleg is főképp a saját gyártású fűrészárú, gyalult termékek, csomagolóanyagok biztosítják. A fűrészárú palettán a különböző deszkák, pallók, állványpallók, tetőlécek, gerendák, zárlécek érhetőek el, alapvetően FSC tanúsított fenyő alapanyagból. A gyalult termékeket tekintve pedig a hajópadlók, lambériák, teraszburkolók, ragasztott termékek képezik az értékesítés mennyiségi súlyát, illetve az új termék a zsindelyes faházburkoló egészíti ki termékpalettánkat.

A saját gyártású termékeink mellett facentrumaink viszonteladóként lap-lemez termékeket, kiegészítőket, kellékeket, fa és ácsipari szerszámokat forgalmaznak.

 

Gyalult termékek

 

Hogyan szavatolják a termékminőséget?

Az alapanyag oldalon FSC tanúsított alapanyagot vásárolunk és mi magunk is bírunk évente auditálásra kerülő FSC tanúsítással, amely a faanyag kereskedelmi lánc nemzetközi tanúsítása. Szintén évente megújítjuk az építőiparban használt szerkezeti (építő)fa építési célú megfelelősségének tanúsítását, amely alapvetően a szilárdsági megfelelősséget igazolja. Csomagolóanyag esetében pedig szintén periodikusan bevizsgáltatjuk a hőkezelési technológiánkat, ami garantálja a problémamentes csomagolóanyagot, vagy alapanyagot.

Természetesen a hivatalos tanúsítások mellett saját minőségbiztosítási rendszert működtetünk, amely szintén fontos eleme a cég minőségpolitikájának.

 

Fűrészáru máglyák a készáru téren

 

Milyen konkrét fejlesztés van folyamatban?

A jelenlegi fejlesztés keretében a komplex és magasabb feldolgozottsági szintű termékgyártásra koncentráltunk és elindítottuk egy fenyő alapanyaggal dolgozó hossztoldó és táblásító technológia beszerzését és beüzemelését. Pályázati támogatással sikerült 220 millió forintos beruházás keretén belül többek között komplett hossztoldó és táblásító technológiát beszereznünk, amelynek első berendezését, az optimalizáló fűrészt augusztus végén telepítettük Tuzséron.

Mi alapvetően ugyan fenyőalapanyaggal dolgoztunk ezidáig, de elárulhatom, hogy kezdeti tervezési szinten hasonló keményfa megmunkáló technológia megvalósításával is kacérkodunk.

 

Melyek a legfontosabb feladatok, célok rövid és középtávon az ERDÉRT-Tuzsér előtt?

A gazdaságos alapanyag ellátás mellett a másik talán legfontosabb pont a hatékony értékesítés. A termelés 80%-át belföldön és kb. 20%-át export keretében értékesítjük. A belföldi értékesítést a nagyvásárlók direkt kiszolgálása mellett főként a saját telephelyen működő facentrumaink és a barkácsáruházak biztosítják.

Mivel a facentrumaink főleg az ország keleti területein erősek, ezért a közeljövőben nagyobb hangsúlyt szeretnénk fordítani a Dunántúl hatékonyabb és gyorsabb kiszolgálására. Itt ügynöki, bizományosi, viszonteladói megoldásokban gondolkodunk a gyors kiszolgálásra koncentrálva.

Idéntől újra nagyobb hangsúlyt fektetünk a marketingre, kommunikációra, modernizáljuk a facentrumokat és újból kiállítunk Sopronban az Inno-Lignum faipari vásáron is. Fontosnak tartjuk a szakmai közéletbe való hatékony kapcsolódásunkat, ezért újra aktív tagságot vállaltunk a FAGOSZ-ban is.

 

 

Kontakt: ERDÉRT-Tuzsér Zrt.

4623 Tuzsér, Külterület

Telefon: +36 45 541 110

Fax: +36 45 541 119

E-mail: info.tuzser@erdert.hu

Írta: Hőbör Tamás
Fotók: ERDÉRT, az innoLignum stand fotója: Mőcsényi Miklós

 

Kapcsolódó:

 

Hatalmas ellenőrzés az ERDÉRT-nél Mindent rendben találtak. FATÁJ 2016-05-12

Látszik az alagút vége FATÁJ 2015-11-11

ERDÉRT - újra MagyarBrands díjat nyert FATÁJ 2015-05-08

Tovább erősödik az ERDÉRT A kelet-magyarországi régióban megújult telephellyel bővült (Békéscsaba) az ERDÉRT-Tuzsér Zrt. értékesítési pontjainak száma. FATÁJ 2013-07-02

Az ERDÉRT elnyerte a Magyar Brands elismerést FATÁJ 2013-06-28

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt. létesítményi tűzoltóságának sikere FATÁJ 2013-06-18

ERDÉRT - van még tovább! Látjuk a fától az erdőt! Az 1951 óta működő ERDÉRT, 2009-ben szerkezeti átalakulással reagált a változásokra. FATÁJ 2012-08-12

ERDÉRT Nagymama - 50 éve fakereskedő FATÁJ 2012-06-27

Beszámoló a 42. FAGOSZ Fakonferenciáról FATÁJ 2012-04-04

Új helyre költözött az ERDÉRT Facentrum Békéscsabán FATÁJ 2012-01-19

50 éves a tuzséri fenyőfeldolgozás FATÁJ 2011-12-21

ERDÉRT-Tuzsér - átváltott tartozás 1,2 milliárd forinttal emelte az Erdért-Tuzsér Faipari Zrt. eddigi 6 millió forintos alaptőkéjét a Wel Holding Kft. és az ERDÉRT Zrt. FATÁJ 2010-11-04

Pelletgyártó üzemet avattak Tuzséron FATÁJ 2010-10-01

Kapacitásnöveléssel új faipari munkahelyek Tuzséron FATÁJ 2010-02-15

Versenyképesség és rugalmasság FATÁJ 2009-03-02

Virtuális születésnap a virtuális FAÁRUHÁZban FATÁJ 2008-10-10

Online faipari játék a hazai szakközépiskolák tanulóinak Az ERDÉRT Zrt. által működtetett www.faaruhaz.hu weboldalon 2008. április 24-30. között megrendezett on-line játékban magyarországi faipari szakközépiskolában tanuló diákok játszhattak. FATÁJ 2008-06-04

 

 

Az ERDÉRT a FB-on: ERDÉRT Tuzsér Zrt.

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.