FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-03-30

Felavatták a Berger készház gyárat Polgáron, a házak néhány hónap alatt beköltözhetőek

Március 29-én avatták fel Polgáron a Berger Kft. készház gyárát, mely évi 300 faváz szerkezetű, nagypanelos készház legyártására alkalmas.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Néhány hónap alatt költözhető készházak gyártása indult el Polgáron a Berger Házak Zrt-nél.

A cégnév a BERegszászi GERendaházakból született, hiszen e cég elődje a Beregszászi Gerendaházak nevű cég.

Korszerű, Közép-Európa egyik legmodernebb készház gyártó üzeme kezdi meg működését Hajdú-Bihar megyében. Az egymilliárd forintos beruházásból létesített üzem évente 300 házat gyárt majd. Az üzemet március 29-én adták át Polgáron. Az üzem 50 embernek ad közvetlenül munkát, az alvállalkozókkal együtt pedig mintegy 230 embernek biztosít megélhetést.

 

A gyártócsarnok.

 

A környezetbarát és magas minőségű alapanyagok felhasználásával készülő, úgynevezett Berger Házak előnye, hogy versenyképes áron kínál energiatakarékos otthonokat, amelyeket rövid idő alatt birtokba vehetnek tulajdonosaik.

A készházak iránti igény jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, ami az otthonteremtési kedv élénkülésével függ össze. 2017-ben a teljes hazai építőipar erős évet zárt. A növekedés egyik motorja a lakásépítések számának megugrása volt: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly az építőipari termelés csaknem 30 százalékkal bővült. Ezen belül a lakásépítések száma mintegy 44 százalékkal nőtt, az építendő lakások száma pedig 20,4 százalékkal több, mint a 2016-os évben. A fellendülés egyértelműen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetésének, a lakásáfa 5 százalékra mérséklésének, valamint az egyre olcsóbbá váló jelzáloghitelek elterjedésének köszönhető.

A lakásépítés piacának növekedése várhatóan 2018-ban is folytatódni fog: a hazai építőipar 10 százalék feletti növekedés előtt áll. A lakásépítések fő piacának számító Budapesten 6-10 ezer darab új lakás átadása várható idén, amely több, mint a kétszerese a 2017-ben átadott otthonok számának.
Mivel a kivitelezői kapacitások végesek, a lakásépítések egyre inkább elhúzódnak. Erre is megoldást jelentenek a készházak, amelyek már 6-9 hónap alatt költözhetőek, az építkezés maga pedig mindössze 2-3 hónapot vesz igénybe. Idén a várakozások szerint 1000 darab ilyen technológiával épülő otthont adhatnak át, az építtetők 10-15 százaléka ezt a megoldást fogja választani. Hogy milyen lehetőségek állnak a Magyarországon még alig ismert szektor előtt, azt az is mutatja, hogy az új építésű házaknak, Ausztriában 30, a skandináv országokban pedig 70-80 százaléka készül ilyen eljárással. A Berger Házak népszerűsége annak is köszönhető, hogy a készházak szerkezetére 30 év garanciát vállalnak, miközben mind az építkezés, mind pedig a fenntartás költségei alacsonyabbak egy hagyományos házhoz képest.

A Berger házak gyorsan, ellenőrzött üzemi körülmények között, méretpontosan és kiváló minőségben, hazai és osztrák alapanyagokból, német technológiával készülnek, a hasznos területre számolva pedig már bruttó 280 ezer Ft/m2 ártól elérhetők.

 

Az avatásra a faépítés és kapcsolódó területek sok szakembere eljött.

 

 

Az ünnepi beszédek sorát Beregszászi Pál, a Berger Készház Zrt. ügyvezetője nyitotta meg.

 

 

Úgy érzem magamat: akasztják a hóhért. Ha nem ennyi ember előtt kell, akkor jobban tudok beszélni. Az a feladatok, hogy elindítsam ezt az ünnepséget. Szeretnék kicsit beregstászipalis lenni: nem annyira hivatalos. Nem szakmabeliként kerültem ebbe az iparágba. A történetünk egy februári hajnalon kezdődött az agyakban, amiről kaptam emléktáblát, hogy ez meg legyen örökítve.

Nagyon sokáig dolgoztunk Újfehértón, ott van egy kicsike kis üzemünk, onnan indultunk. Nagyon sokat tanultunk, fejlődtünk az elmúlt években. Sokat változott a világ, amíg ezzel foglalkoztunk, s szerettünk volna lépést tartani. Ennek eredménye, hogy eljutottunk erre a szintre, hogy most már készház gyárat tudunk felavatni. Ebben sok ember munkája, sok kollégám munkája van benne. Szeretném megköszönni mindenkinek, akik hittek ebben és mellettünk álltak akár a kezdetektől, akár az elmúlt néhány évben, mikor sokszor nehéz helyzetben voltunk.

Megköszönöm azt a lehetőséget, hogy olyan üzlettársaim lettek, s olyan üzleti szemléletet tudtunk behozni a cégbe, ami eddig nem volt meg. Saját hitem és lendületem hozta ezt a céget bizonyos szintig, most pedig olyan üzleti modellt raktunk össze, amivel Magyarország és Közép-Európa egyik meghatározó készház gyártó cége leszünk.

A technológia, amit megmutatunk Önöknek ez Magyarországon jelen pillanatban egyedülálló. Büszke lehet mindenki, aki ebben részt vett. Nagyon megköszönöm a Weinmann cég vezetőjének Ott úrnak személyes támogatását, nagyon sokat segített abban, hogy idáig eljussunk.

Most következzenek azok az emberek, akik más szemszögből látják ezt a beruházást. Szeretném köszönteni őket.

 

Tóth József, Polgár polgármestere:

 

 

Örömmel, nagy várakozással jöttem, igaz már nem először láttam az üzemet.

Miért fontos Polgárnak ez az üzem? A város gazdasági programjához az vettük a fejünkbe, hogy az itt élők számára hosszú távra is megélhetést, munkát, fejlődést, boldogulást lehessen adni. Ehhez munkahely és munkajövedelem kell, lakóházak kellenek. Céljainkat önmagunk erejéből, ráolvasással nem lehet elérni, ehhez kellenek a gazdasági szereplők, melyek önkormányzattal együttműködése hozhatja meg a várt fejlődést és sikert. Nem megy egymás nélkül.

2010-ben Polgár város önkormányzata kiérdemelte a kormányzattól a befektetőbarát önkormányzat címet. Minden intézkedésünknél figyelemmel kell legyünk a vállalkozók szempontjaira is. Az ipari parkba, így a Bergerhez is a dolgozóknak el kell jutniuk helyből és a közeli településekről is. Így a kerékpár út építése fontos cél. Gyors, szakszerű, hatékony ügyintézéssel kívánunk a rendelkezésükre állni. A munkaerő terén az elmúlt időben komoly változás volt. Egyszerre van munkaerő hiány és többlet is: strukturális munkanélküliség tapasztalható. Most láthatjuk: nem igaz, hogy a "végeken" a keleti országrészeken csak betanított munka, szakmunka, közmunka áll rendelkezésre. Itt tudjuk tartani a képzett mérnököket, az innovációban résztvevőket.

Ezzel új házak is épülni fognak, s nem csak a használt lakások forgalma bővül. Ezen üzemnek bizonyára e téren is hatása lesz. A kormányzati támogatás nagyobb városokban, megyeszékhelyen, fővárosban már hozott eredményeket, de a kisvárosokban még nem. Városunk olyan konstrukciót dolgozott ki, mellyel a kormányzati szándékhoz csatlakozva úgynevezett CSOK + Polgár program keretében további 2 M Ft-ot adunk minden itt új lakást építő és vásárló részére, tehát 12 M Ft áll rendelkezésre. Ezzel Polgárt is támogatjuk, hogy a fiatal családok itt maradjanak. El tudom képzelni, hogy az itt új házat építők, vásárlók a Berger házat választják majd. Beregszászi Pál és kollégái Polgárban letették névjegyüket. Mikor bekopogtattak, lecsekkoltuk a céget, s csupa jókat hallva róluk, bizalmat adtunk. A cég vezetői, tulajdonosai meghívták a képviselő testületet bemutatták az új technológiát és üzemet.

Úgy tudom, hogy a cég meghatározó vezetői úgy indultak el ezen az úton, hogy ilyen ház építését vették a fejükbe, s ahogy elkészült, szerettek bele. Ha abba a helyzetbe kerülök, hogy házat szeretnék magamnak építeni, az teljesen bizonyos, hogy Berger ház lesz. Gratulálok és sok sikert kívánok!

 

Dr.Tiba István országgyűlési képviselő:

 

 

Köszönöm, hogy a beruházást Polgárra hozták. Polgáron nagyon régóta van már ipari park, de hosszú ideig nem nagyon mozdult semmi, pedig itt vagyunk az autópályák találkozásánál. Most van meg a kiszámítható gazdasági környezet. Komoly változások voltak az adórendszerben. EU forrásokkal együttműködő pályázatok élnek. Így ebben a beruházásban is GINOP-os forrásból mintegy negyed Md Ft támogatás van.

Azóta indult meg valami mozgás, amióta kiszámítható gazdaságpolitika mellett olyan önkormányzatok is vannak, melyek segítenek a rugalmas hozzáállással. Ezzel ide lehet csábítani azon befektetőket, melyek eddig inkább csak a Dunántúlra, Közép-Magyarországra mentek. A közelmúlt indiai befektetőjével már két olyan beruházás valósult meg, melyek jelentősek a foglalkoztatás terén. Ez a cég 100%-ban magyar.

Talán azzal is lehetne segíteni a vállalkozásokat, hogy ne 2% iparűzési adót fizessenek, hanem kevesebbet, de e településeknek egyelőre minden fillérre szükségük van. Pl. A környező települések talán azzal segíthetnek, hogy mindenben igyekeznek a beruházó kedvében járni. Érdeklődtem, s örömmel hallottam, hogy sikerült elegendő és megfelelő munkaerőt találni. Itt még jó ideig lesz elegendő munkaerő.

A kormányzat azzal tudhat sokat segíteni, hogy a közlekedési feltételeket, az úthálózatot jobbá teszi a könnyebb munkába járás érdekében. Hiszen a mellékutak közül sok nincs megfelelő állapotban.

Gratulálok Beregszászi úrnak, hogy újdonságba mert belevágni. Úgy látom, ha ezt a minőséget gyártásban és kiszolgálásban meg tudják csinálni, akkor nagyon hamar azon kell majd gondolkodni: hogyan lehet majd bővíteni az üzemet.

 

Kassai Ferenc, a Magyar Mérnökkamara elnökhelyettese:

 

 

Érzelmileg is erősen kötődöm az építés ügyéhez, hiszen 2002. óta minden Építők Napjának főszervezője vagyok.

A több mint 4 milliós lakásállományból évente legalább 40 ezernek kellene megújulnia, s sajnos most jó, ha a 20 ezret eléjük. A faépületekkel kapcsolatban a magyar ember tudatában mintha ezek mint ideiglenes barakk épületek szerepelnének. Ugyanakkor merjük kimondani, hogy ez jó, élhető lakható épület. Ez a gyors építési mód nagyban segítheti a hazai lakásállomány gyorsabb megújulását. Az új lakásoknak akár a fele készülhetne ilyen szerkezetből. Nincs elég szakember, nincs elég kapacitás a hagyományos megoldások terén. Kérem, hogy ragadjuk meg ezt a lehetőséget, vigyük tovább ezt a témát. A Mérnökkamara ehhez minden segítséget meg fog adni.

 

A beszédek után Görög Norbert, Emberi Erőforrások Minisztérium főosztályvezetője, Beregszászi Pál, a Berger Házak Zrt. ügyvezetője és Tóth József Polgár polgármestere vágták át a szalagot.

 

 

A felavatást gyárlátogatás követte, amelynek során Kárpáti József az ÉVOSZ Könnyűszerkezetes Tagozat elnöke vezette körbe a vendégeket és ismertette a technológiát.

Láthattuk a nagypanel átfordítót, mely minden sérülés nélkül fordítja a teljes falpanelt a másik oldalára. A nagytelejesítményű tűzőgép rögzíti a vázra a gipszrostlapokat. Ezek a későbbi szereléseknél csavaronként 50 kg-os terhet képesek megtartani. Tehát 2 csavar (pl. konyhai felső szekrény) 100 kg-ot elbír. A CNC leszabógép vágja le és készíti el minden furattal, marással a tömörfa tartóelemeket. A falpanelek váz-közi celláit papír rosttal töltik meg az ezt szolgáló töltőfej segítségével. Az elkészült falpaneleket gyűjtőtárolóban rendezik össze, hogy egy-egy ház minden fala együtt legyen. Végül a csarnokban rakják fel ezeket a kamionra. A panelek vázszerkezetéhez CE tanúsított lucfenyő KVH-t (szerkezeti tömörfa) használnak.

 

A teljes technológiát a Homag csoporthoz tartozó Weinmann GmbH. szállította.

 

 

Így természetes, hogy a megnyitón Hansbert Ott úr, a cég ügyvezető igazgatója és e vállalkozás magyarorzági képviselete, a Lignomat Kft. részéről Schmidt Katalin is jelen volt.

 

 

A technológia ugyanazt a Woodwop vezérlőprogramot használja, mint a Homag csoport többi mai gépe. A gépek vezérlése pedig "felhőkész", tehát igény esetén Tapio-ra alkalmas. (A Tapio első hazai alkalmazására a Garzon Bútorgyár esetén láthattunk példát.)

 

Feltételezhető, hogy aki fából készült házat vásárol, a nyílászárók, a padlóburkolat, a bútorok és a lakás minden elemével kapcsolatban előnyben részesíti majd a tömörfa megoldásokat. A felépülő Berger házak tehát sok más faiparosnak, asztalosnak és e szakterület vállalkozóinak is megrendelést fognak hozni.

A SEMA faépítészeti szoftverrel megtervezett ház tervfájljai áttölthetőek a Woodwop környezetbe, hogy ott a számítógép vezérelt gépek ez alapján működhessenek. Kreinbacher Imre tehát nem véletlenül volt ott ezen a megnyitón.

 

Az eseményen készült 77 fotó az alábbi képcsoportra kattintva érhető el.

 

Forrás: Az esemény.
Fotó és szerkesztés: Mőcsényi Miklós

Kapcsolódó:

 

Házgyárat adtak át Polgáron haon.hu

Pár hónap alatt "összelegózható" házakat gyártanak Polgáron hvg.hu

 

A nyertes pályázat (forrás: gerendahaz.hu):

 

 

 

 

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.