FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-10-26

Garzon-Lignomat szakmai nap volt Székesfehérváron

A Lignomat Kft. szállította a Homag gépeket és azok munkáját összehangoló szoftvert a Garzon Bútor Zrt-nek e cég bútorgyártása megújításához.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Az október 12-én tartott szakmai nap iránt több mint 150-en érdeklődtek, hiszen a legmodernebb bútorgyártási berendezések, eljárások, szoftverek megismerésére volt lehetőség. A Garzon az egyik gyártó csarnokát alakította át konferencia teremmé erre az alkalomra.

Előző nap szerdán volt az ünnepélyes gyáravatás, valamint a bútorgyár ügyfelei részére sikeres vevőtalálkozót is szervezett.

 

 

Csütörtökön, a szakmai napon pedig nem csak arra volt lehetőség, hogy a látogatók megismerhessék a már rendszerben működő vezérelt HOMAG gépeket, hanem jó hangulatú, kompetens beszélgetés volt a faipar jelenlegi és jövőbeni helyzetéről is.

 

 

Az eseményt Nagy Alajos, a Garzon Zrt. tulajdonosa és Schmidt Katalin, a Lignomat Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

 

 

Az első előadást Mesics Ferenc, a Lignomat kereskedelmi igazgatója tartotta. Ismertette a Controller MES szoftvert, mely összefogja, összehangolja a Homag gépek működését, a raktárkészlettől a rendelésállományig. A gyártás során az alkatrészeket vonalkóddal azonosítják. A gyártás teljesen papír mentes, minden adat digitális, mondhatjuk e rendszerben a digitális információ a hajtóanyag. Áttért a TAPIO-ra is, mely távoli szerveren (a "felhőben") tartja nyilván a gépeket, azok beállításait, állapotukat.

(A tapio-ról részletesebben itt olvashat: tapio az erdők istene, ipar 4.0 megoldás a faiparnak. Ez volt az első cikk a hazai szaksajtóban a tapio-ról.)

 

 

Utána a Homag cég részéről Mömensheim úr bemutatta a TAPIO-t, mely a HOMAG fejlesztése a faipari termelésirányításra, gépkezelésre, karbantartásra.

 

 

Ekkor megérkezett Pomázi Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium
Iparstratégiáért és Gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára is és megtartotta "A faipar fejlődési lehetőségeiről" című előadását. Teljes hazai iparstratégiával indította előadását, majd áttért a faipar specialitásaira. Az Irinyi tervben a a faipar a zöldgazdaság fejezetben szerepel. Az Irinyi tervben tárgyalt minden ágazatra készül cselekvési terv. Az egyik cél, hogy a faiparban legyen 5-6 olyan mintagyár, mely felszereltsége, működése irányt mutathat a többi faipari szereplőnek. (Az Irinyi tervet 2016. márciusában mutatták be.)

 

 

Itt rövid szünet következett, majd a pódiumon fórum beszélgetés indult arról, hogy milyen fejlődési lehetőségek vannak a hazai faiparban. A fórum résztvevői voltak: Pomázi Gyula NGM helyettes államtitkár, dr. Alpár Tibor dékán Soproni Egyetem, Árkossy Tamás az Árkossy Bútor Kft tulajdonos ügyvezetője, az Asztalos Szövetség elnöke, Nagy Alajos tulajdonos, Garzon Zrt., Nagy Balázs Forest Kft. marketing igazgató, Túróczki Zoltán a Karnis Kft. tulajdonos ügyvezetője. A beszélgetésben téma volt, hogy kellenek élenjárók, szükség van a megfelelő képzési háttérre. Tiszta versenyre van szükség, melyben azért érdemes védeni a hazai vállalkozásokat. Úgy tűnik, hogy a technikai modernizáció megállíthatatlan, ami erősen összefügg a munkaerő hiánnyal is. Sőt nem csak a termelés, de a bútor kereskedelem is erősen átalakulóban van, amire pedig az internetnek van nagy befolyása. Nem elég a jó gép, ezeket digitálisan össze kell kötni. Érdemes most beruházni és fejleszteni, amikor a gazdaság, benne a bútoripar emelkedőben van. Az NGM-et "használni kell", jól, tehát fel kell mutatni az ágazat saját hozzáadott értékét, fejlődési céljait.

 

 

Az előadások és a fórum után meg lehetett tekinteni az üzemet. Több csoportban, mindenki fejhallgatóval, hogy a működő gépek mellett is jól hallható legyen a csoportok kísérőinek magyarázata.

 

Nagyszerűen sikerült a Garzon-Lignomat szakmai nap.

 

Végül említést érdemel, hogy a Lignomat nem túl nagy cég. (16 foglalkoztatott 2016-ban. 2016. évi árbevétele kerekítve 1,2 Md Ft, ami szép fejlődés az előző évi 0,7 Md Ft-hoz képest.) Igen szép teljesítmény, hogy a fentiekben bemutatott jelentős beruházást szállítói oldalon önállóan bonyolította le. A Lignomat a technológiai tervezésben, az anyagáramlás kialakításában tevőlegesen részt vett, a pénzügyi bonyolítást, a szállítmányok szervezését önállóan végezte. Egy gép kivételével német szerelő nélkül végezték a gépek beüzemelését, üzembe helyezését, a gépkezelők betanítását. Sőt részt vettek a már meglévő vállalatirányítási rendszer csatlakozási pontjainak kiépítésében, a gépek rendszerbe integrálásában. Könnyen lehet, hogy erre nem sok másik cég képes ma Magyarországon, büszkék lehetnek teljesítményükre, amihez a FATÁJ részéről ezúton is gratulálunk.

 

Az alábbi képkapcsoló segítségével pedig az esemény 51 fotója tekinthető meg:

 

Itt pedig egy a témába vágó háttéranyag érhető el.

Az esemény alapján: Mőcsényi Miklós
Fotó: Mőcsényi Miklós

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.