FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2017-01-06

A 2016. évi Lombosfa Konferencia és előadásai

A Sopronban szeptember 8-9-én megrendezett angol nyelvű konferencián a rekordszámú, 74 résztvevőből 50-en külföldről érkeztek. 37 előadás hangzott el, valamint 15 poszterprezentáció volt látható.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

A sokféle előadás a lombos faanyagok témáját boncolgatta, melyek segítenek szélesíteni a kutatók látókörét és továbblépni az ipar számára is hasznosítható eredmények irányába. A cikk tartalmazza a konferencia ismertetőjén túl az előadások összefoglalóit is.

 

 

2016. szeptember 8-9-én, Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem Ligneum Látogató Központjában került megrendezésre a 7. "Hardwood Science and Technology" - "Lombosfa kutatás és technológia" című nemzetközi konferencia. A konferencia a soproni Simonyi Károly Kar és a bécsi BOKU Universität Wien közös szervezésében jött létre. 2016-ban a konferencia partnereként üdvözölhettük a COST nevű európai szervezet FP1407 számú akcióját is (Understanding wood modification through an integrated scientific and environmental impact approach - ModWoodLife). Ez az együttműködés is jól mutatja a konferencia tematikájának fontosságát, továbbá ennek keretében 15 kutató konferenciarészvételét is sikerült támogatni. A konferencia hosszú utat tett meg a 2003-as évi első rendezvény óta. Prof. Dr. Molnár Sándor 13 évvel ezelőtt felismerte, előre látta a lombos faanyagok fontosságának jövőbeli növekedését. Mára kiderült, hogy az olyan jelentős európai "fa nagyhatalmak", mint Németország, Ausztria, vagy Svájc sorra indítják a lombosfa gazdálkodással, feldolgozással és termékfejlesztéssel kapcsolatos projektjeiket. A soproni konferencia létjogosultságát bizonyítja a jelentkezők, érdeklődők száma, és összetétele.

A rendezvényen a világ 18 országának (4 kontinensről) 34 intézménye képviseltette magát (ARG, AT, BE, BG, CZ, DE, HR, HU, IR, IT, NO, SK, SLO, SRB, RSA, SWE). A konferencia résztvevőinek száma 74 fő volt, ebből 50 külföldi. A konferencia teljes időtartama alatt 37 előadás hangzott el, és 15 poszterprezentációt láthattak a résztvevők. Szakmánk, ill. a tudományág jövőjére nézve pozitív jelenség, hogy a résztvevők kb. 1/3-a fiatal kutatók köréből került ki.

Hazánk fagazdaságára jellemző a lombosfák igen magas (kb. 85%) részaránya. Ugyanakkor az európai fafeldolgozó ipar is kihívásként éli meg a lombos faanyagokkal való munkát. Számos oka van, hogy a lombos faanyagok feldolgozása egyre fontosabb szerephez jut Európában. A legfontosabbak az erdőgazdálkodási módszerek megváltozása, az ökológiai szempontok fokozottabb érvényesülése, és a lombosfa erdők részarányának növekedése. A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését.

Ki kell alakítani a versenyképes és innovatív feldolgozási láncot. Az általában elszórtan megjelenő lombosfa nyersanyagforrások, és a jellemzően kis feldolgozói kapacitások miatt az üzemek jelenleg nem képesek gazdaságosan feldolgozni a lombos fákat. Új koncepciók megfogalmazására van tehát szükség, új innovatív gyártási rendszerekre, ki kell alakítani a kutatóintézetek és az üzemek közötti hatékony technológia-transzfert. A konferenciakiadvány itt tölthető le (angolul 122 oldal), az előadások és poszterek magyar nyelvű összefoglalói a következő hivatkozásra kattintva érhetők el: előadás kivonatok (magyarul 24 oldal). Az előadás címek felsorolása magyarul (doc, 6 oldal).

Ennek megfelelően a konferencia előadásai a lombos faanyagok (angolul hardwood) anyagtulajdonságait, feldolgozási technológiákat, a belőlük gyártható termékeket és a piaci helyzetet tárgyalták, ill. mutatták be a legújabb tudományos és gyakorlati eredményeket.

A konferencia, ill. a résztvevőkkel folytatott személyes konzultációk eredményeként több kutatási együttműködési lehetőség is megfogalmazódott, melyek reményeink szerint közös pályázatokban, majd azt követőn sikeres együttműködésekben válnak valóra.

Szerzők: Dr. Németh Róbert, Dr. Bak Miklós, Báder Mátyás, NyME-SKK

Kapcsolódó:

 

A Lombosfa Konferencia honlapja: http://services.woodscience.hu

Nemzetközi Lombosfa Konferencia lesz Sopronban szeptember 8-9. között FATÁJ 2016-08-10

 

Az Egyetem publikációs repozitóriumában a részletes angol nyelvű beszámoló itt található meg. (A repozitórium egyetemeken és kutatási intézményekben működő dokumentumszerver. Wikipédia)

 

Megjegyzés:

 

Az angol hardwood szó magyarul helyesen lombosfát jelent és még csak véletlenül sem keményfát. Ha nagyon precízek akarunk lenni, hogy biztosan ne legyen félreértés, a lombosfát angolra így is lehet fordítani: broad-leaved, broad-leaf, or broadleaf tree or wood. (Wikipédia)

Az ENSZ az erdészeti és faipari statisztikáiban és elemzéseiben alkalmazott fogalmak között a lombosfára biztos-ami-biztos a "nem fenyő = non coniferous" kifejezést használja, azzal, hogy ennek gyakori megfelelője a hardwood.

Ennek párja az angol softwood, ami még csak véletlenül sem puhafát, hanem fenyőt jelent, illetve az ENSZ statisztikáiban és elemzéseiben a coniferous kifejezést alkalmazza.

 

Sajnos nagyon gyakori durva fordítási hibaként lehet tapasztalni (még szakkönyben, szakszövegben is!), hogy a hardwood-ot keményfának, a softwood-ot pedig puhafának fordítják lombosfa és fenyő helyett.

 

A pontos definíciós szöveg az ENSZ-nél:

C    Coniferous

All woods derived from trees classified botanically as Gymnospermae, e.g. Abies spp., Araucaria spp., Cedrus spp., Chamaecyparis spp., Cupressus spp., Larix spp., Picea spp., Pinus spp., Thuja spp., Tsuga spp., etc. These are generally referred to as softwoods.

NC  Non-coniferous

All woods derived from trees classified botanically as Angiospermae, e.g. Acer spp., Dipterocarpus spp., Entandrophragma spp., Eucalyptus spp., Fagus spp., Populus spp., Quercus spp., Shorea spp., Swietonia spp., Tectona spp., etc. These are generally referred to as broadleaves or hardwoods.

Szerkesztette és a kiegészítések: Mőcsényi M.

 

PFIFFER BÚTOR

KUHN Rakodógép Kft

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.