FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-11-14

Ma megnyílt az EUTR regisztrációs oldal, határidő: 2017. január 31.

A NÉBIH felhívja a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek figyelmét, hogy a nyilvántartásba vételt 2017. január 31-ig kell megtenni. Ezt követően ugyanis a hatóság az ellenőrzések során a technikai azonosító szám meglétét is vizsgálhatja.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

2016. november 14-dikén déltől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján az EUTR nyilvántartási rendszer, ahol a faanyag kereskedelmi lánc szereplői regisztrálhatnak. A bejelentkezés törvényben előírt kötelezettség, ami minden fát- és faterméket értékesítő személyt és vállalkozást érint. A nyilvántartásba vételt legkésőbb 2017. január 31-ig kell megtenni, mivel ezt követően már a rendszer által adott technikai azonosító szám meglétét is vizsgálhatja a hatóság.

 Az online EUTR nyilvántartási rendszer a NÉBIH weboldaláról (http://www.nebih.gov.hu) érhető el. A nyilvántartásba minden olyan személynek és szervezetnek be kell jelentkeznie, aki/amely Magyarország területén fát vagy faterméket hoz forgalomba, illetve ezekkel kereskedik. A nyilvántartásba vétel célja, hogy a faanya kereskedelmi láncba tartozó tevékenységek, azok helyszínei, érintettjei beazonosíthatóak legyenek az európai uniós elvárásoknak megfelelően.

 

(Szerk.: Az útmutató pdf-ben letölthető, 13 oldalas irat.)

 

A bejelentkezések megkönnyítése érdekében a NÉBIH útmutatót is közzétett, amely lépésről lépésre bemutatja a regisztráció folyamatát, valamint összefoglal minden szükséges tudnivalót. A nyilvántartásba vételre szolgáló online felület Ügyfélkapun keresztül érhető el, így az elektronikus közigazgatási ügyintézéshez használt, valamint a NÉBIH adatbázisában már szereplő adatokat nem szükséges újból rögzíteni. A bejelentkezést az ügyfelek saját nevükben vagy meghatalmazott útján is intézhetik. Fontos, hogy az ügyfelek a regisztrációt követően úgynevezett technikai azonosító számot kapnak, amit a kereskedelmi ügyletekhez köthető valamennyi dokumentumon fel kell majd tüntetniük.

 A NÉBIH felhívja a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek figyelmét, hogy a nyilvántartásba vételt 2017. január 31-ig kell megtenni. Ezt követően ugyanis a hatóság az ellenőrzések során a technikai azonosító szám meglétét is vizsgálhatja.

 Az érintettek a faanyag kereskedelmi lánc felügyeleti rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról a NÉBIH portál EUTR oldalán tájékozódhatnak. Kérdéseiket pedig a 06-1/336-9024-es telefonszámon, vagy az eutr@nebih.gov.hu e-mail-re küldött levélben tehetik fel.

Az Európai Unió célja a fa- és fatermékpiaci (EUTR) szabályozás megalkotásával az volt, hogy a tagországok hatékonyan fellépjenek az illegális fakitermelés ellen, erdeink és környezetünk védelme érdekében. Ehhez elengedhetetlen a fa- és fatermékek származási helyének beazonosítása, a termékek útjának nyomon követhetősége egészen a vásárlókig, valamint a szereplők személyének és tevékenységeiknek beazonosítása az EUTR nyilvántartási rendszer segítségével.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Erdészeti Igazgatóság

Kiegészítés:

 

Az útmutató elején fontos figyelmeztetés:

"Kérem, mielőtt elkezdi a bejelentkezést, figyelmesen olvassa el ezt az útmutatót!"

A 2017. január 31. határidő a faláncban résztvevő már működőkre vonatkozik. Aki / amely cég most kezd fával foglalkozni, e tevékenysége megkezdése előtt köteles adatait nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.

 

Próba cseresznye! :-)

Az útmutatót elkezdem olvasni, tehát be kell lépnem az ügyfélkapun. Megteszem, ott a beérkezett üzeneteimet (NAV-tól, akárkitől) látom.

Na most merre, hol van itt az EUTR regisztrációs felület? Az "Elektronikusan intézhető ügyek" menüt választom, ahol abc szerint rengeteg minden található. EUTR-t nyilván az e-nél kell keresni. Ott találok e-építési naplót, EKÁER-t, meg sok egyebet, de EUTR-t nem. Jó, akkor menjünk a NÉBIH-hez az n-nél. Hurrá, itt van "NÉBIH - elektronikus ügyintézés" menüpont. Belépve azt olvashatom, hogy ez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e-ügyintézési felülete, s ez a sor alatt ennyi olvasható: "Felhasználói kézikönyv (útmutató az elektronikus ügyintézéshez)" Ez a kapcsoló segítségével pedig ügyfélkaputól függetlenül is megnyitható, 2012. július 25. dátumú 8 oldalas segédlethez lehet eljutni. A 3. oldalon kiderül, hogy a www.nebih.gov.hu oldalon kellett volna startolni, stb., az érintettek majd elolvassák a részleteket.

Most a teszt szakaszban mégis csak megpróbálok eljutni az EUTR regisztrációs felületre, de úgy tűnik, hogy a magyarorszag.hu ról az ügyfélkapun belépve ez nem lehetséges.

 

 

A nebih.gov.hu-n belépve már vezető hírként fogad, hogy EUTR regisztrációhoz a nebih.gov.hu helyen található ügyfélkapus gombbal lehet belépni. Lehet ugyan a NÉBIH újabb honlapján http://portal.nebih.gov.hu is kezdeni, ahol van EUTR blokk, amire lépve meg is jelenik a már említett határidő és az EUTR nyilvántartásba vételi gomb, de arra kattintva is a nebih.gov.hu nyitólapjára kerülünk, mely most a fenti kép szerint néz ki.

 

 

Nos, ezen a körön túlvagyunk, belépés a nebih.gov.hu-n keresztül E-ügyintézésre! Ott ez fogad:

 

 

A továbblépéshez meg lehetne adni a "MVH regisztrációs szám:"-ot, vagy a "Partner azonosító:"-t. A FAGOSZ pályázott FM forrásra, s szerencsére nyertünk is, de a beadáshoz kellett e rendszert használtuk, így van partner azonosítónk. (Mikor erről a visszaigazolást kaptuk, akkor ügyfél azonosító volt a neve.) Meg forgalmazunk NÉBIH kiadású kiadványokat, s melyek számlázásakor a NÉBIH ezen ügyfél azonosítónk szerint készíti számláját. A lényeg, hogy az ügyfél azonosítónkat a partner azonosító rovatba beírva az EUTR regisztrációs felületen nem tudtunk tovább lépni. Pedig könyvelőnk lépett be ügyfélkapus nevével és jelszavával, akihez a korábbi pályázatbeadás is kötődött az akkori ügyfél azonosítóval.

 

A két azonosító szám-mező alatt ez áll:

"A fenti azonosítók megadása nem kötelező, használatuk csupán segíti az azonosítást! Amennyiben azok egyikével sem rendelkezik, vagy nem ismeri azokat, akkor kérjük, a Személyes adatok megadása gomb megnyomása után töltse ki a megfelelő rovatokat és az Adatok ellenőrzése gomb megnyomásával ellenőrizheti, hogy szerepel-e a nyilvántartásunkban!"

Könyvelőnknek az ügyfélkapuhoz nyilván minden adatát meg kellett adnia, ezeket azonban az EUTR regisztrációs oldal az Adatok ellenőrzése gomb hatására nem vette át. (Ő használja a NAV ügyfélkapus felületeit. Pl. így adja le a NAV-nak a FAGOSZ bevallásokat.) Jó. Beírta személyes adatait - melyekkel annak idején ügyfélkapu belépését kapta -, majd az "Adatok ellenőrzése" gomb hatására ez az üzenet jelent meg: "Ezekkel a természetes azonosítókkal nincs ügyfélkapu regisztráció."

Hümm, itt elakadtunk. Pedig van ügyfélkapu regisztrációja, hiszen különben idáig sem jutott volna el. Az útmutató szerint ezt követően tölthetné ki az EUTR ügyintézési meghatalmazást, de azt már nem tudtuk kipróbálni. Kár. Pedig ha fát akarnánk venni az EU-n kívülről (pl. szóróajándék alapanyagnak), ez a lépés nélkül tovább se mehetnénk e célunk felé. Nos, nem baj, amúgy is jobban szeretjük a hazait.

 

Ha bárkinek észrevétele, javaslata lesz az EUTR regisztrációval kapcsolatban, kérem küldje meg a FAGOSZ titkárságra, s igyekszünk ezeket összefogva továbbítani, megoldást keresve a problémákra (ha van).

 

A határidő jogforrása:

 

Az alábbi gyűjteményből érdekes a EUTR - a lehetetlen határidő: február 15., melyben az Erdőtörvény azon (ma is hatályos) előírásáról írtunk, hogy az EUTR regisztráció törvényes határideje 2016. február 16. volt.

A 2016. március végi 50. Fakonferencián dr. Nagy Dániel előadásának vetített anyagában ez állt: "A bejelentkezéshez az elektronikus rendszer várhatóan 2016. júniusában áll rendelkezésre. Ezt követően megfelelően hosszú türelmi időszak áll rendelkezésre." Régebben úgy emlékszem, hogy a fél év tűnt megfelelő felkészülési időszaknak, ez most 2,5 hónapra szűkült a fenti NÉBIH közlemény alapján.

Úgy tűnik tehát, hogy ez a NÉBIH közlemény írja felül az Erdőtörvényben élő, már jó ideje eltelt határidőt. Majd kiderül, hogy a tűzifától a az erdei és fafeldolgozási termékeken, bútoron át a paírig termékkörök szereplői mennyire lesznek sikeresek e határidőig az EUTR regisztráció teljesítésére.

 

Kapcsolódó:

 

Alább van 8 és a gyűjteményben további 26 EUTR-rel foglalkozó FATÁJ cikk kapcsolója arra az esetre, ha valaki a részletek iránt érdeklődik.

 

Friss EUTR GYIK a NÉBIH-EI-nél FATÁJ 2016. 09. 27.

Uniós jóváhagyás a magyar EUTR rendszer működéséhez FATÁJ 2016. 09. 13.

Letölthetők a NÉBIH EUTR előadásának anyagai FATÁJ 2016. 08. 18.

EUTR sorszám tartományok FATÁJ 2016. 07. 12.

2016. évi EUTR ellenőrzési terv FATÁJ 2016. 07. 11.

EUTR: Fakitermelés szabadrendelkezésű erdőből és fásításból FATÁJ 2016. 07. 05.

Egy hónap haladék EUTR ügyben, a DDS-t pedig már régen alkalmazni kellene FATÁJ 2016. 07. 01.

A NÉBIH képviselte Magyarországot az EUTR egyeztetésen FATÁJ 2016. 06. 24.

Gyűjtemény az EUTR-ről: háttér, bevezetés lépései FATÁJ 2016-06-21

Kiegészítés, határidő, kapcsolódó: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.