FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-07-01

Egy hónap haladék EUTR ügyben, a DDS-t pedig már régen alkalmazni kellene

Az erdei fatermékek szállítójegyeit illetően egy hónap haladék született, a kellő gondosság dokumentációs rendszerét azonban már 3 éve minden erdőgazdálkodónak, faiparosnak, fakereskedőnek alkalmaznia kellene.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

2016. július 1-én sem nyílt meg az EUTR regisztrációs felület, pedig úgy tudtuk, hogy így lesz. Ugyanakkor a NÉBIH EUTR oldalán június 27-28-29-én három újabb közlemény jelent meg.

 

 

1.

DDS Útmutató - Segédletek az EUTR szerinti dokumentációs rendszer összeállításához 2016. június 27.

A 2013. március 3-án hatályba lépett EUTR szabályozás előírja, hogy a fa vagy fatermék első alkalommal történő forgalomba helyezése során "kellő gondossággal" kell eljárni. Az uniós fa- és fatermékpiaci rendeletnek való megfeleléshez valamennyi hazai piaci szereplőnek fel kell állítani egy dokumentációs rendszert. A további részletek a fenti kapcsolón olvashatóak. A lényeg tehát: ellenőrzésnél nem elég azt mondani, hogy kellően gondosan járok el, betartom a számviteli, stb szabályokat, hanem létre kell hozni minden fával foglalkozónak a saját kellő gondossági dokumentációs rendszerét, melyet ellenőrzésnél be kell tudjon mutatni. Sőt e rendszert már több mint 3 éve minden érintettnek működtetnie kellene. Ezt eddig ugyan eddig nem ellenőrizte a hatóság, a leendő ellenőrzésnél derül majd ki, hogy az elmúlt 3 évi elmaradást + az esetleges további késlekedést hogyan értékelik majd.

Úgy tűnik, hogy érdemes lenne nekilátnia minden erdőgazdálkodónak, faiparosnak és fakereskedőnek a saját kellő gondossági dokumentációs rendszere (angolból rövidítve: DDS) mielőbbi létrehozásának.

 

2.

Fa és fatermék szállítása saját célra 2016. június 28.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kidolgozta azt a formanyomtatványt, amellyel a saját célra felhasználandó faanyagot lehet szállítani.

Ezzel a lehetőséggel akkor élhet bárki, ha megfelel az alábbi feltételeknek:

  • a fa, vagy fatermék nem kereskedelmi céllal kerül felhasználásra.
  • Egyúttal a faanyag szállítása a fakitermelésre jogosult tulajdonában álló, vagy a használatában álló ingatlanon történik, amely használati jogot írásos szerződésben rögzítették, vagy
  • a fakitermelésre jogosult, vagy közeli hozzátartozója lakóhelyén, tartózkodási helyén belül történik. Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.
  • Ez pedig a nem szigorú számadású szállítójegy minta.

     

    3.

    Tájékoztató: faanyag kereskedelmi lánc szereplőkre vonatkozó átmeneti intézkedésekről 2016. június 29.

    A faanyag kereskedelmi lánc szereplőire vonatkozó, 2016. július 1-jétől alkalmazandó jogszabályi rendelkezéseket érintő, átmeneti intézkedéseket sorolja fel ez a NÉBIH közlemény.

    Az érintettek egyelőre nem tudnak eleget tenni bejelentési, regisztrációs kötelezettségüknek, mert az ehhez szükséges online felület még nem nyílt meg. Ezzel kapcsolatban a NÉBIJ javaslata: "Kérem, szíveskedjen a folyamatosan frissülő http://portal.nebih.gov.hu/eutr portálon tájékozódni az elektronikus felület megnyílásáról, melynek megtörténtét követően a regisztráció megvalósulhat."

    A szállítójegyen fel kell tüntetni az EUTR azonosítót. Ha csak Magyarországon csak erdei faválasztékot állít elő és értékesít, akkor technikai azonosítóként használható az erdőgazdálkodói kód. Ha exportál is és/vagy ipari fatermékekkel is foglalkozik, akkor: "a technikai azonosító szám kijelöléséig a nyomtatvány erre vonatkozó rovatát hagyja üresen".

    Ha a nyomda nem tudja legyártani, nem lehet hozzájutni a 2016. július 1-jétől hatályos rendelkezéseknek megfelelő tartalmú nyomtatványhoz (műveleti lap és szállítójegy), akkor így kell eljárni: "Tekintettel arra, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek egy része jelezte, hogy rendkívüli nehézséget okoz számára az új nyomtatványok alapján történő értékesítés, az Erdészeti Hatóság ellenőrzései során 2016. július hónapjában elfogadja a korábban használatban lévő nyomtatványokat az erdei faválasztékok szállítása során. Tűzifa fogyasztó részére történő értékesítése esetén a honlapon közzétett vásárlói tájékoztatót július 1-től alkalmazni kell és át kell adni a fogyasztó részére."

     


     

    A FAGOSZ titkárság rákérdezett a Pátria Nyomdára, hogy mire lehet számítani a fenti nyomtatványokkal kapcsolatban, s ezt a választ kaptuk:

     


    Terveink szerint az alábbi időpontokig forgalomba hozzuk a nyomtatványokat:

    Cikkszám

    Cikknév

    Tervezett forgalomba helyezés

    A.ERDO.221/2016

    Szállítójegy tömb 25x4 lapos B/5 *

    2016. július 05-ig

    A.ERDO.231

    Műveleti lap 50x3 lapos tömb A/4 fekvő *

    2016. július 15-ig

    A.ERDO.232

    Pótlap 50x3 lapos tömb A/4 fekvő *

    2017. július 15-ig

    A.ERDO.233

    Tűzifa vásárlói tájékoztató 50 lapos tömb B/5

    2016. július 05-ig

    Megvásárolható: szaküzleteinkben

    Megrendelhető: duro.jeno@patria.hu

     *A szigorú számadású nyomtatványok vásárlásához szükséges a cégadatokon túl a cég nevében eljáró személy neve és adóazonosító jele is.

    Kiszállítás esetén pedig átvevő személy neve és adóazonosító jele.


    A hivatkozott források alapján összeállította: Mőcsényi Miklós

    Kapcsolódó:

     

    Gyűjtemény az EUTR-ről: háttér, bevezetés lépései FATÁJ 2016-06-21

    Ebben a cikkben több évre visszamenően összeszedtük az EUTR-rel és kapcsolódó témákkal foglalkozó FATÁJ cikkeket. Így ha valaki pl. a kellő gondosság rendszerével kapcsolatban érdeklődik, e gyűjteményből is elindulhat.

     

    Dunaker Kft - Alapítva 1986

    LEITZ Hungária Szerszám Kft

    Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

    FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




     A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
    Minden jog fenntartva. All rights reserved.