FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-06-21

Gyűjtemény az EUTR-ről: háttér, bevezetés lépései

FATÁJ gyűjtemény: Az EUTR hátteréről, hazai bevezetésének eddigi lépéseiről olvashat itt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

2013. március 3. óta kötelezően alkalmazni kell(ene) a kellő gondosság rendszerét; 2016. február 15-ig kellett volna regisztrálni a hazai EUTR rendszerben, de még nem lehet; 2016. július 1-től az erdei fatermékekre új szállítójegyet kell alkalmazni.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a FATÁJ-ban a faanyag legális forgalomba hozatalával kapcsolatban eddig megjelent írások kapcsolóit. E cikkek többsége csak vagy elsősorban e témával foglalkozik, más esetekben a hivatkozott cikkben az EUTR-re vonatkozó valamilyen fontos megállapítás szerepel.

 

E rendszerből ma még hiányzik az EUTR regisztrációs felület, honlap megnyitása, melynek segítségével a 22 termékkörben érintett személyek, vállalkozások tényleges tevékenységük alapján igényelhetik EUTR azonosítójukat. Bizonyára ez is hamarosan elkészül és beszámolunk róla.

Ugyanakkor bizonyára nagyon hasznos lesz majd az a tájékoztató rendezvény sorozat, melyet a hatóság szervez majd e rendszer részleteinek megismertetésére és a kérdések tisztázására.

Addig is a FAGOSZ titkárság gyűjti a problémákat, ha bármely kérdése van EUTR ügyben küldje el azt a miklos.mocsenyi@fagosz.hu címre.

 

 

 

EUTR ügyben készült korábbi, a FATÁJ-ban megjelent cikkek

 

Kérdőíves felmérés a hazai faanyagkereskedelmi lánc helyzetéről

A NÉBIH február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. Cikkük e felmérés eredményeit mutatja be.
(2016. 06. 16.)

EUTR nyomtatványok, segédletek mától a NÉBIH-EI oldaláról letölthetőek

Mától letölthetőek a NÉBIH Erdészeti Igazgatósága oldaláról az EUTR nyomtatványok és segédletek.
(2016. 06. 15.)

A NÉBIH 06-10-én közreadta a faanyag kereskedelmi lánc szabályozásának összefoglaló magyarázatát

A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága elkészítette a faanyag kereskedelmi lánc szereplőit érintő hatályos, illetve a közeljövőben hatályba lépő jogszabályi rendelkezések összefoglalóját, megfelelő értelmezést könnyítő magyarázatokkal kiegészítve.
(2016. 06. 10.)

EUTR hengeresfa szállítójegy tervezet

Adjon véleményt május 4-én délig az erdei hengeresfa EUTR-nek megfelelő szállítójegy tervezetre a FAGOSZ titkárság részére.
(2016. 04. 29.)

EUTR - az FM új rendelete április 27-től hatályos

A Magyar Közlöny 2016/49. számában megjelent a 26/2016. (IV. 11.) FM rendelet a faanyag kereskedelmi lánc felügyeletével kapcsolatos bejelentés, nyilvántartás és ellenőrzés részletes szabályairól. Hatályba lép: április 27-től.
(2016. 04. 15.)

Beszámoló az 50. FAGOSZ Fakonferenciáról

Az 50. Fakonferencián téma volt: az Erdőtörvény, az EUTR, az akác hasznosítása és a PEFC.
(2016. 04. 04.)

Az EUTR kezdeti tapasztalatai, útmutató az EUTR-hez

1.) Február 19-én jelent meg az EUTR első két évi tapasztalatait bemutató EU jelentés, mely szerint van haladás, de több erőfeszítésre van szükség a tagállamok és a magánszektor részéről is. 2.) Február 12. Útmutató az EUTR-hez
(2016. 02. 22.)

EUTR kérdőíves felmérés

A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság felhívása EUTR kapcsán: Kérjük, támogassa munkánkat azzal, hogy kitölti rövid kérdőívünket. Előre is köszönjük segítő hozzájárulását a rendszer kialakításához és közös, eredményes működtetéséhez! Határidő: 2016. február 29.
(2016. 02. 15.)

EUTR - a lehetetlen határidő: február 15.

Az Erdőtörvény február 15-i határidőt ír elő a hazai EUTR regisztrációra. Sok ezer fával foglalkozó vállalkozás és személy várhatóan nem tud majd eleget tenni e törvényi kötelességnek. E szabálysértést most remélhetően nem fogja bírságolni a hatóság.
(2016. 02. 05.)

Beszámoló a 49. FAGOSZ Fakonferenciáról

Október 28-29-én volt a 49. FAGOSZ Fakonferencia Balatonszemesen. Témák: Az FM állami erdőgazdaságainak stratégiai pozíciója a hazai faértékesítésben / Az EUTR a hazai gyakorlatban, az EUTR szereplők kötelezettségei / A térfogat és a súly alapú faátvétel problémái / Elektronikus rönkköböző könyv gyakorlati alkalmazása + Fafeldolgozó üzemek hatékonyságának növelési lehetőségei
(2015. 11. 25.)

Módosult az erdőgazdálkodási és az erdővédelmi bírság

2015. november 11-én jelent meg az erdőgazdálkodási és erdővédelmi bírság mértékéről és kiszámításának módjáról szóló 143/2009. (VII. 6.) Kormány rendeletet módosító 342/2015.(XI.11.) Kormány rendelet. Hatályos november 27-től.
(2015. 11. 19.)

Az illegálisan kivágott fát (vagy abból készült terméket) árusítókra akár többmilliós bírságot is ki lehetne vetni

Az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében 50 ezertől 15 millió forintig terjedő bírságot akar bevezetni a kormány a fát értékesítőkre - az erről szóló rendelettervezet a kormány honlapján jelent meg.
(2015. 09. 15.)

Az EKÁER és az EUTR rendszere

Az EKÁER-ről már többször is írtunk, az EUTR Erdőtörvénybe honosítása viszont új elem. A fával, fatermékekkel foglalkozókat mindkét nyomkövető rendszer érinti, mindkettőt adminisztrálniuk kell.
(2015. 05. 26.)

Elfogadták az erdőtörvény módosítását

EUTR hazai adaptálása: az Országgyűlés elfogadta az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítását, a képviselők 170 igen, 4 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett döntöttek így.
(2015. 04. 16.)

Faanyag kereskedelmi lánc teljes ellenőrzése

EUTR hazai adaptálása: az illegális fakitermelés hatékony visszaszorítására, a fenntartható erdőgazdálkodás érdekében nyújtott be törvényjavaslatot kedden az országgyűlésnek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
(2015. 03. 11.)

MEGOSZ javaslat az Erdőtörvény módosítására

A 2012. őszi Evt. módosítás kezdeményezés a jogalkotó részéről akkor leállt, majd 2013. nyarán újraindult, de még nem vezetett a formális egyeztetés megkezdéséhez. A MEGOSZ most közzétette 27 pontba szedett javaslatait.
(2013. 10. 07.)
(Ebben az EUTR szempontjából a lényeg a rendszer gazdálkodói befizetésekből finanszírozásának kategorikus visszautasítása volt, hiszen volt ilyen irányú jogalkotói szándék annak idején. Ez ellen a FAGOSZ is tiltakozott, s szerencsére nem is valósult meg.)

Az EU EUTR honlapja magyarul is elérhető

Az EU elkészítette és néhány napja megnyitotta az Európai Faanyag Rendelet honlapját, amely az EU 24 hivatalos nyelvén, közte magyarul is igen részletesen ismerteti ezt a jogszabályt.
(2013. 02. 25.)
(Az EUTR 2013. március 3-tól hatályos, tehát az EU vigyázott arra, hogy minden nemzeti nyelven ez a honlapja azt megelőzően elérhető legyen.)

EUTR - primer kutatás a hazai faiparban

A 2013. március 3-tól EU-szerte alkalmazandó EUTR (Európai Faanyag Rendelet) kapcsán a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara a FATÁJ közreműködésével helyzetértékelő primer kutatást indított.
(2013. 02. 19.)

Az EUTR barát vagy ellenség?

David Venables, az Amerikai Lombosfa Exportőrök Tanácsa európai igazgatója fejti ki véleményét az EUTR-ről.
(2013. 02. 12.)

EUTR gyakorlati útmutató

Az Európai Faanyag Rendeletnek úgy tűnik nem lesz hazai törvényi vagy egyéb jogszabályi végrehajtása. Minden érintett vállalkozásnak a 995/2010/EU rendelet alapján és józan belátása szerint kell ennek előírásaihoz alkalmazkodnia.
(2013. 01. 15.)

Web-konferencia a PEFC termékkövetési lánc és az EUTR kapcsolatáról

2013. január 15-én 14:30-kor (közép-európai idő szerint) lesz az interneten elérhető, kötött nézőszámú konferencia.
(2013. 01. 08.)

Forest Europe Workshop volt Budapesten

2012. november 20-21-én Budapesten tartotta nemzetközi műhelybeszélgetését a Forest Europe (Európai Erdészeti miniszterek Konferenciája) az erdészeti kormányzás és jogalkalmazás megerősítése tárgyában. Kiemelt téma volt az EUTR.
(2012. 11. 23.)

EUTR, mely több millió vállalkozást érint

Az EUTR és annak 27 tagországi nemzeti jogharmonizációja izgalmas kérdés, hiszen több millió fával és fatermékkel foglalkozó vállalkozást érint az EU-ban, de mint EU-ba szállítót azon kívül is 2013. március 3-tól.
(2012. 11. 13.)
(A FAGOSZ a 2012. őszi, 43. FAKONFERENCIA nyitótémájának választotta az EUTR bemutatását. A cikk végén elérhető az EU vonatkozó joganyaga magyarul, valamint több EU ország akkor megtalált EUTR témájú honlapja.)

A PEFC nemsokára alkalmas lesz az EUTR feltételeinek teljesítésére

A PEFC továbbfejleszti terméklánc tanúsítását, hogy az ezzel rendelkezők automatikusan megfelelhessenek az EU fakereskedelmi szabályozása 2013. március 3-tól hatályba lépő előírásainak.
(2012. 10. 08.)

Az illegális fakitermelés ellen javasolt EU jogszabály aláássa a tartamos erdőgazdálkodás tradícióit

Az európai erdőtulajdonosok aggódnak amiatt, hogy az EU Parlament Környezetügyi Bizottsága elfogadta a fa és fatermékek piacra vitelét szabályozó - a Bizottság által 2008. októberben közzétett - rendelet tervezettel foglalkozó jelentést.
(2009. 03. 10.)

FLEGT; az illegális fakitermelés fájának távoltartása az EU-tól: EU parlamenti és tanácsi rendelet tervezet

FLEGT = Forest Law Enforcement, Governance and Trade = az erdőgazdálkodás szabályozása és irányítása és az erdészeti termékek kereskedelme. Ezt a bonyolult címet kapta az illegális fakitermelés, illetve az ebből származó fa EU piacra jutása elleni küzdelem.
(2008. 11. 13.)

Összegyűjtötte: Mőcsényi Miklós

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.