FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2016-02-15

EUTR kérdőíves felmérés

A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság felhívása EUTR kapcsán: Kérjük, támogassa munkánkat azzal, hogy kitölti rövid kérdőívünket. Előre is köszönjük segítő hozzájárulását a rendszer kialakításához és közös, eredményes működtetéséhez! Határidő: 2016. február 29.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Az Európai Unió rendeletben írja elő, hogy tagországai területén csakis igazolt forrásból származó, jogszerűen kitermelt faanyagok és fából készült termékek kerülhetnek forgalomba, az úgynevezett EUTR szabályozás (995/2010/EU rendelet, European Timber Regulation) alapján.  A jogszabály betartása minden uniós országban kötelező, amelyhez elsősorban a piac résztvevőinek aktív közreműködésére van szükség.

 

A NÉBIH Erdészeti Igazgatósága a kijelölt hazai EUTR nemzeti hatóság, amely a rendelet végrehajtását ellenőrzi. Kérjük, tanulmányozza át az alábbi tájékoztatást az uniós szabályozásról, valamint a fát és faterméket forgalmazók, és az azzal kereskedők teendőiről.

A magyar Országgyűlés elfogadta az erdőgazdálkodásról szóló törvény módosítását, amely az illegális fakitermelés elleni küzdelem részeként az európai uniós előírásoknak megfelelően előírja a faanyagok eredetigazolására szolgáló nyilvántartási és ellenőrzési rendszer működtetését.

 

Az illegális fakitermelésnek súlyos gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi következményei vannak.  Az uniós rendelet és a hazai törvényi szabályozás szerint a faanyag kereskedelmi lánc szereplői - azaz a fát és fatermékeket hazánk területén először piaci forgalomba hozó, vagy azzal kereskedő magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek - kötelesek a fa és fatermékek eredetét folyamatosan vizsgálni. A tisztázatlan eredetű fatermékek kiszűrése érdekében saját nyilvántartást kell vezetniük, valamint kockázatkezelési rendszert kell kidolgozniuk és működtetniük. Az érintetteknek az általuk forgalomba hozott, vagy továbbértékesített faanyagokról és fatermékekről szóló dokumentumokat a számviteli bizonylatokhoz hasonlóan öt évig meg kell őrizniük. Ezen kötelezettségük teljesítését hatóságunk feladata ellenőrizni.

 

A faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek hamarosan be kell jelentkezniük az EUTR hatósági nyilvántartási rendszerbe. E célból a NÉBIH egy elektronikus felületet hoz létre, amelynek segítségével a faanyag kereskedelmi lánc szereplői gyorsan és egységes szempontok szerint tudják majd teljesíteni a kötelezettségeiket. A bejelentkezési lehetőség megnyílásáról hatóságunk széles körben tájékoztatja majd az érintetteket, mind a sajtó, mind az érdekképviseleti szervek útján. A bejelentkezési felület megnyitását követően megfelelő hosszúságú időszakot biztosítunk a bejelentkezésre.

 

Kollégáink feladata lesz, hogy ellenőrzéseket végezzenek a jogszabályi előírások betartása érdekében, ezekről hatóságunk köteles minden évben összefoglaló jelentésben tájékoztatni az Európai Unió Bizottságát. A felügyeleti tevékenység gyakorlása során célunk a faanyag kereskedelmi lánc szereplőivel történő együttműködés, szem előtt tartva a közös érdekeket is, hogy minél hatékonyabban tudjunk eleget tenni tagországi kötelezettségeinknek.

 

Elsősorban figyelmeztetések formájában jelezzük, ha munkatársaink az ellenőrzések során szabálytalanságot, az uniós rendelkezésekkel ellentétes körülményt tapasztalnak, és csak nyilvánvaló, súlyos szabályszegés esetén alkalmazunk más hatósági eszközöket. Feladatunknak tekintjük, hogy a faanyag kereskedelmi lánc minden résztvevőjét tájékoztatással és szaktanácsadással is segítsük.

 

Szakembereink jelenleg a nyilvántartási és ellenőrzési eljárásrend kialakításán dolgoznak, amelynek véglegesítéséhez az Ön szíves közreműködését is kérjük egy kérdőív kitöltésével. A faanyag kereskedelmi lánc szereplői számára háromféle kérdőívet készítettünk, kérjük, szíveskedjen kiválasztani, hogy Ön melyik csoportba tartozik: magánerdő-gazdálkodó, állami erdőterületen gazdálkodó, vagy faipari szereplő.

 

Közös érdekünk, hogy a szankciók alkalmazása helyett hatékony együttműködéssel, és a lehető legkisebb adminisztrációs többletteherrel tegyünk eleget a jogszabályokban rögzített elvárásoknak. Ezzel együtt az olyan faanyag kereskedelmi lánc szereplőkkel szemben, akik a szabályok kijátszásától, szándékos megsértésétől sem riadnak vissza, a megfelelő eszközökkel fel kell lépnünk.

 

Szeretnénk az Ön véleményét is megismerni, ezáltal előzetesen felmérni, hogy az uniós és a magyar szabályozás mennyire ismert Ön előtt, milyen javaslatai vannak, és hogyan tudunk együttműködni az illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítása érdekében. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy törvényi kötelezettségeink betartásával hozzájárulunk erdeink megóvásához és fenntartható fejlődéséhez! 

 

Kérjük, támogassa munkánkat azzal, hogy kitölti rövid kérdőívünket. Előre is köszönjük segítő hozzájárulását a rendszer kialakításához és közös, eredményes működtetéséhez!

 

Válaszadási határidő: 2016. február 29.

 

A válaszadás anonim, a kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe. A visszajelzéseket statisztikai feldolgozás céljából gyűjtjük. Elemzésük során az információs jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. számú törvény vonatkozó rendelkezéseit betartjuk.

 

FIGYELEM: FAIPARI SZEREPLŐK alatt fatermék előállítókat és/vagy fatermék forgalmazókat kell érteni!

 

A FAGOSZ titkárság arra kéri tagjait, lehetőleg az offline kérdőívet válasszák, és azt kitölve küldjék erre a címre!

 

Offline kérdőívek (szerkeszthető word doc):

- Kérdőív állami erdőterületen gazdálkodók részére

- Kérdőív magánerdőgazdálkodók részére

- Kérdőív faipari, fakereskedelmi szereplők részére

 

Online kérdőív megnyitásához kattintson a megfelelő képre!


Forrás: NÉBIH Erdészeti Igazgatóság

 

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.