FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-10-01

Ismét az ÉSZAKERDŐ Zrt. csapata nyerte a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot

Kaposváron rendezték meg az elmúlt hétvégén a XIII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét. A megmérettetésre az ország minden részéből érkeztek versenyzők. Az erdőgazdálkodásban dolgozó fakitermelők mellett a katasztrófavédelem és az erdészeti szakiskolák csapatai is indultak.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

A döntőn a regionális versenyeken legjobban szereplő negyven gárda vett részt. A szerelés versenyszámban a motorfűrészen kellett megfordítani a vezetőlemezt, vagyis először le-, majd újra felszerelni a vágószerkezetet. Ezt követően a kombinált feladatsor következett. Ebben kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás és sarangolás szerepelt. A feladatokat a lehető legrövidebb idő alatt kellett teljesíteni, az elkövetett hibákért pedig bűntetőpontok jártak.

A végső győzelmet - akárcsak tavaly, Bükkzsércen - az ÉSZAKERDŐ Zrt. Horváth László, Gerőcs János, Kiss Attila, Lengyel Lajos összeállítású I. csapata szerezte meg, 237 ponttal. A dobogóra a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a Dalerd Zrt. gárdája állhatott még fel. A miskolci központtal működő erdészeti társaság II. csapata néhány pontos lemaradással a 4. helyen zárt.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt.

XIII. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság eredmények

Eldőlt kik a legjobbak a legjobbak között

 

Címvédés a fakitermelők országos bajnokságán

Óriási küzdelemben megvédte bajnoki címét az Északerdő Zrt. 1-es számú csapata 2014.09.27-én szombaton, Kaposváron a 13. STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat döntőjében. A Horváth László, Gerőcs János, Kiss Attila, Lengyel Lajos négyes szenzációs időeredménnyel, hibapont nélkül szerezte meg az első helyet és a vele járó 600 000 Ft-os fődíjat.

 

Végeredmény

  • 1. helyezett (600 000 Ft) Északerdő Zrt. 1-es csapat
    - Horváth László; - Gerőcs János; - Kiss Attila; - Lengyel Lajos
  • 2. helyezett (480 000 Ft) Szombathelyi Erdészeti Zrt.
    - Szalay Miklós; - Imre József; - Németh Péter; - Czirók Bianka Boglárka
  • 3. helyezett (360 000 Ft) - Dalerd Zrt. / Nagy István
    - Bozsó Zoltán; - Zsótér Zoltán; - Mészáros Gergő; - Strubel József

Út a döntőig

A döntőben 40 csapat 160 versenyzője mérte össze tudását és erejét, a folyamatos koncentrációt, kitartást, ügyességet és roppant erőt kívánó versenyszámok teljesítése közben. A csapatok a döntőt megelőző 5 regionális elődöntő során kvalifikálhatták magukat a végső megmérettetésre, ahol a szoros versenyeredmények miatt az utolsó pillanatban derült csak ki, hogy ki lesz a legjobb a legjobbak között.

 

Nem csak az idő számít

A versenyszámok során a feladat végrehajtásának sebessége fontos ugyan, de sok hibapontot szerezhet - és ezzel az eredménytábla végére sodorhatja magát - az, aki nem tartja be a szigorú szabályokat. A büntetőpontok nagysága a pontosságra és ezáltal a balesetek megelőzésre ösztönöz, hiszen a mindennapi gyakorlatban, a világ legveszélyesebb szakmájában sokszor az ember élete múlhat egy rossz döntésen vagy egy hibásan végrehajtott munkafázison.

Korra és nemre való tekintet nélkül

Sokan azt gondolnák, hogy favágás kizárólag "férfias játék", de ez nem teljesen van így. A mezőny nagy része természetesen férfiakból állt, de sokuk irigykedve nézte Czirók Bianka Boglárka teljesítményét, aki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csapatának tagjaként 3 férfi csapattársával a 2. helyen végzett. Ami a korösszetételt illeti, az sem tekinthető homogénnek. A versenyzők közül a legfiatalabb 19, míg a legidősebb 61 éves volt.

Javuló eredmények

A STIHL által szervezett versenysorozat célja, hogy a versenyeken való részvétel és az arra történő felkészülések során erősítse a fakitermelők képzettségét és növelve a munkabiztonságot csökkentse a balesetek számát. A világversenyeken elért jó eredmények mellett jól bizonyítja a verseny fontosságát, hogy a tavalyi évhez képest a mindennapi erdei munkát rendkívül jól szimuláló kombinált versenyszámban (kombinált darabolás, gallyazás, választékolás, darabolás, hasítás, sarangolás) javultak az átlagos időeredmények és csökkentek a hibapontok. A technikai jellegű "szerelés" versenyszám átlagos időeredményei a versenyszabályok megváltozása miatt nem mérhetők össze közvetlenül a tavalyi eredményekkel, de fontos, hogy az átlagos hibapont itt is 60%-kal csökkent.


Rittlinger Róbert világcsúcstartó

A STIHL szerepe

A STIHL hosszú évek óta megkülönböztetett figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra. A versenysorozat megszervezése mellett a legújabb technológiák bemutatásával, különböző tréningekkel, szakmai roadshow-kal és a magyar fakitermelő válogatott állandó támogatásával folyamatosan részt vállal az erdészetben és más ágazatokban (pl. tűzoltóságok) végzett munkák biztonságossá tételében. Mint minden évben, a versenyben résztvevő csapatok tagjai idén is ingyen védőfelszerelést kaptak, ezzel is hozzájárulva a biztonságos munkakörülmények megteremtéséhez.

(x)

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.