FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-09-15

Svájci fakitermelő világbajnokságon magyar világrekord egyéniben és csapat 4. helyezés

Szerelésben Rittlinger Róbert világrekorddal, 8.65 mp-el szerezte meg az első helyet. Ifjúsági kategóriában Répás Tamás aranyérmet szerzett a lánckímélő darabolásban, ezüstérmet a kombinált darabolásban és az összetettben bronzérmet, tehát a világ harmadik legjobb ifjúsági versenyzője lett. A csapat: Bakó László, Rittlinger Róbert és Juhász István 27-ből 4-dik lett.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A Magyar Fakitermelő Válogatott, a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány szervezésében lehetőséget kapott Majoros Gábor vezérigazgatótól és Tóth Károly vezérigazgató-helyettestől, hogy bemutatkozhasson és bemutatót tarthasson a több száz szakmai és néhány ezer érdeklődő előtt az idei Soponyai Vadgasztronómiai Fesztiválon, melynek egyik védnöke Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt. Ott jelentették be a csapat vezetői, hogy indulnak a fakitermelő világbajnokságra, Magyarországot, a magyar fakitermelőket képviselni és remélik, hogy sikeres szereplés esetén nagyobb figyelem és támogatás juthat a közjóléti fejlesztések mellett a hazai fakitermelésre, fakitermelőkre, versenyzőkre.

 

A magyar csapat 25-30 éve nem ért el ilyen kiváló eredményt, mint a 2014. szeptember 11-13. között a svájci Alpokban fekvő Brienz településen megrendezett fakitermelő világbajnokságon.

A verseny három napig folyt, így a versenyzőknek szakmai, de mentális felkészültségből is vizsgázni kellett. A versenyen 26 ország (Japántól, a balti országokon keresztül, a nagy európai nemzetekig) 27 csapata, 105 versenyzője mérte össze tudását, az öt versenyszámban, mint a motorfűrész lánccsere (szerelés), kombinált darabolás, lánckímélő (precíziós) darabolás, döntés és gallyazás.

A verseny megkezdése előtt ülést tartott a Fakitermelők Nemzetközi Szövetsége elnöksége, ahol az első napirendi pontban, néma főhajtással emlékezett meg a vezetőség elhunyt tagjáról, Dr. Gólya Jánosról. A magyar csapatot Kántor János csapatvezető képviselte az ülésen.

 

Rittlinger Róbert, Kántor János, Kontra László, Répás Tamás, Juhász István, Bakó László.

 

Az első versenyszámban, a szerelésben óriási magyar siker született. Rittlinger Róbert világrekorddal, 8.65 mp-el szerezte meg az első helyet, nyerte meg az aranyérmet.

Az U24, ifjúsági kategóriában Répás Tamás (Ihartű 2000 Kft.) hatalmas sikerrel, aranyérmet szerzett a lánckímélő darabolásban, ezüstérmet a kombinált darabolásban és az összetettben bronzérmet, tehát a világ harmadik legjobb ifjúsági versenyzője lett.

A csapat (zárójelben a legtöbbet foglalkoztató cég) Bakó László 1629 pont (Ipoly Erdő Zrt.), Rittlinger Róbert 1592 pont (Mecsekerdő Zrt.), Juhász István 1591 pont (Pilisi Parkerdő Zrt.), összetételű válogatott kiegyensúlyozott versenyzéssel a 26 nemzet között a győztes német (4949 pont), a második svájci (4879 pont) és a harmadik olasz (4872 pont) csapat mögött a 4-dik helyezést (4812 pont) szerezte meg. A 27 csapat közül az egyetlen a magyar válogatott volt, mely hibapont nélkül (!!!!!), hibátlanul teljesítette a versenyszámokat. A válogatott terve a 4800 pont elérése volt - mellyel korábban világrekordot és aranyérmet lehetett elérni -, teljesítette.

Sokan jöttek gratulálni a magyar csapat tagjainak, vezetőinek. A csapat vezetője Kántor János, edzője Kontra László voltak, akik nélkül az eredmény nem jöhetett volna létre. Az Alapítványt Kántor János elnök mellett, Ormos Balázs alelnök képviselte, segítették a versenyzőket. A csapattal tartott és szintén segítségükre volt Gerőcs János (Északerdő Zrt.) a felnőtt csapat negyedik (tartalék) tagja is. 

 

A verseny olyan érzetet keltett, mintha egy olimpián lettünk volna. Ahogy az úszásban tized, század másodpercek döntenek a helyezések között, hasonlóan itt is a tized milliméterek, századmásodpercek döntöttek a legkiválóbb fakitermelők eredményei között. Jó volt hallgatni a magyar himnuszt, sok ország képviselőivel beszélgetni, barátkozni, fogadni a gratulációkat a sokkal nagyobb pénzügyi lehetőségekkel és fakitermelési kultúrával rendelkező országok képviselőitől. Ki lehet mondani, hogy a magyar csapat egyszerre volt amatőr és profi. Amatőr körülmények között, saját anyagi forrásaikat is felhasználva készültek a versenyre, de profi módon hajtották végre a versenyfeladatokat. Sajnáljuk, hogy más országokkal szemben néhány magyar szurkoló volt csupán jelen. Köszönet illeti Dr. Rónai Ferenc igazgató urat, hogy engedélyezte és Szabó György tanár urat (Roth Gyula SZKI), hogy kihozta a versenyre a saját versenyző diákjait, a jövő reménységeit, akik magyar hangulatot varázsoltak a küzdőtérre. Volt olyan ország, ahol tizenkét erdőgazdasági vezérigazgató kísérte el a csapatot, voltak nagyszámú szurkolócsapatok. Tudjuk más sportágakból, hogy mit jelent a szurkolók buzdítása.

Köszönjük a támogatók hathatós segítségét a Stihl Magyarország Kft.-nek (stihl színekben, felszereléssel versenyzett a válogatott), a Husqvarna cégnek, a Lexim Kft.-nek, a TAEG Zrt.-nek, a Bakonyerdő Zrt.-nek, a VADEX Zrt.-nek, a Roth Gyula SZKI-nak. Köszönjük a versenyzőket foglalkoztató állami erdőgazdaságoknak (Mecsekerdő Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., Ipolyerdő Zrt.), magán vállalkozónak (Ihartű 2000 Kft.), hogy segítették a felkészülést. Várjuk, hogy a hazai fakitermelés, munkakultúra, a válogatott kapjon az eredményekhez méltó általános politikai és szakmai elismerést, támogatást.

A tanulságokat elemezve, a jövőt tudatosan felépítve, töretlenül készül a Magyar Fakitermelő Válogatott és a versenyeket szervező Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány az együttműködő partnereinkkel a két év múlva Lengyelországban rendezendő világbajnokságra.


Szöveg és fotó: Ormos Balázs

alelnök, Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.