FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2013-05-17

Frei Tamás: Pezsegjen a tölgyfaüzlet

Francia pezsgővel kezdem, de a végén a magyar tölgyerdőkig jutunk majd, csak legyenek türelemmel.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


A képek illusztrációk, a Trust Hungary Zrt. hordógyártó üzemében készültek
Fotók: dr. Tóth Sándor László

Izgalmas a világ, tele lehetőséggel, erről lesz most szó.

 

Franciaországban egyre többen szólnak hozzá ahhoz a vitához, melyben a fő kérdés, hogy milyen is a jó pezsgő. Mit kellene tenni azért, hogy a korábbinál is cizelláltabb, kifinomultabb legyen a pezsgőkultúra? Az ilyen eszmecserék errefelé nem szűk szakmai körben folynak, hanem a széles nyilvánosság bevonásával. A kulináris élményekért hétvégenként távoli autóutakra vállalkozó franciák milliói szerint ugyanis ezek a kérdések nagyon is fontosak, hiszen az élet élvezetéről szólnak. A pékek, cukrászok, vagy mondjuk a hidegkonyhai kultúrát fejlesztők munkája itt a széles közvélemény előtt zajlik. Érdekli a franciákat.

 

Most éppen az, hogy a pezsgő ízéhez Champagne vidékén hozzáad-e bármit is, ha tölgyfa hordóban érlelik, és ha igen, akkor honnan vegyék a hordókhoz a tölgyet. Esetleg Kelet-Európából? Magyarországról például? Akik amellett érvelnek, hogy a pezsgőbuborékokat eredményező erjedés folyamatának nem semleges fémhordókban, hanem inkább ízes fahordókban kell történnie, egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak. Ha odafigyelnénk, akkor könnyen lehet, hogy messze jutnánk az ő oldalvizükön. A magyar hordókészítők, a kádármesterek pedig remek lehetőséget kapnának.

A pezsgőhordóvita most épp ott tart, hogy az édes változatokat nem lenne szabad "tölgymentesíteni" (az angol piacon például az az elvárás, hogy fahordót ne lásson a pezsgő), hanem épp ellenkezőleg, vissza kell térni az 50-es évek technikájához és az akkoriban használt tölgyhordókhoz. Nem egyszerűen csak a tölgyhöz, hanem az argonne-i tölgyhöz. A legdrágább pezsgőket készítő champagne-i gyártók ugyanis, még ha használnak is tölgyet, ma már akkor is főleg bordeaux-i és burgundi tölgyfa hordókat vesznek, mert az olcsóbb. Többnyire olyanokat, melyekben korábban bort érleltek. A frissen készített, szinte még nyers és új tölgyhordó ugyanis túl erős a pezsgőnek, dióssá teszi az ízét.

 

Tudom, hogy ez a kérdés és a kifinomultságnak ez a szintje a mindennapi problémák, a befizetendő csekkek erdejében Magyarországról nézve távoli és sznob dolognak tűnik, de a pezsgő tízmilliárd dolláros üzlet világszerte, a magyar kitörési pontokat keresve tehát érdemes lenne odafigyelni. Főleg, hogy az argonne-i tölgyerdő, amely mellett a jelek szerint a francia pezsgőkészítők újabban leteszik a voksukat, pontosan az a fajta, úgynevezett molyhos tölgy és kocsánytalan tölgy, melyből van bőven Magyarországon, például a Zempléni-hegységben.

 

El is kezdődött már állítólag ezeknek a fáknak a felvásárlása, eltitkolva persze a magyar beszállítóktól, hogy pontosan mire is kell a magyar kocsánytalan tölgy. Mi lenne tehát, ha észbe kapnánk? Ha például mi gyártanánk le a hordókat? Ha a magyar kádármesterek rácsatlakoznának erre a folyamatra, és az erdőtulajdonosok nem csak olcsón eladnák Nyugatra a nyersanyagot, amelyből majd a franciák csinálnak világüzletet. Egyetlen üveg Giraud's Argonne pezsgő többe kerül, mint nálunk egy egész tölgyfa asztal.

 

Frei Tamás, Forrás: Metropol

Kapcsolódó írások a FATÁJban:

A hordó gyártó TRUST-Hungary eredményei, fejlesztései (2008-04-30)

Olyan hordókat készíteni, amelyekben megszólal a bor (2012-05-11)

Egyedi fahordók és virágedények (2011-06-23)

Hordókészítés (2010-09-14)

Kádárok - egy letűnőben lévő szép szakma vígnapjai (2009-11-11)

Diplomaterv - Kalina kádárműhely (2010-09-14)

Lazítsunk - Éjszaka egy boroshordóban (2009-03-03)

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

Renexpo 2014

Top20 - a legnagyobb hazai bútorforgalmazók - 2011

STIHL erdészeti gépek és alkatrészek nagykereskedelme, szervíz. VIKING kerti gépek, alkatrészek nagykereskedelme és szervíze.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás. 152 naptári nap alatt 396 céget találtunk (legalább 860 fonyi alkalmazotti összlétszámmal, és mintegy 13 566 millió Ft - korábban volt - összforgalommal).

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

AKE - A perfekt megoldás
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.