FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-09-07

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében

Az európai lap-lemez ipar teljesítménye tavaly kismértékben javult | Augusztusban az osztrák fűrészipari is jelentősen csökkentette a termelést | A lap-lemez gyártók a nyár folyamán jelentősen visszafogták a termelést | Az orosz fűrészüzemek 11,8%-kal növelték a termelésüket | 2011 első negyedévében 11%-kal nőtt az osztrák fenyő faanyagok exportja

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

Az európai lap-lemez ipar teljesítménye tavaly kismértékben javult

Tavaly az európai lap-lemez ipar teljesítménye némileg javult, azt követően, hogy 2008-ban és 2009-ben is jelentősen csökkent. A termelés elérte az 51,141 millió m3-t Nyugat- és Kelet-Európában, és ezzel 3%-kal haladta meg a 2009. évi mennyiséget.

A brüsszeli székhelyű európai lap-lemez szövetség (EPF) június végén kiadott 2010/11-es éves jelentése lebontotta a teljes termelést lap-lemez termék fajtákra. A forgácslapok gyártása 3%-kal 30,820 millió m3-re nőtt, miközben MDF/HDF-ből és OSB-ből csak 1%-kal gyártottak többet. Az OSB-termelés így megközelítette a 2007. évi 3,7 millió m3-t, de az MDF/HDF-termelés még mindig 14%-kal elmarad a 2007. évi 13,350 millió m3-től. Az EPF jelentése szerint a farostlemezek és a szigetelt lapok gyártása tavaly 10%-kal nőtt, és elérte a 2,770 millió m3-t, megdöntve ezzel a 2007. és 2008. évi rekord szinteket.

Az év első hónapjai alapján az EPF arra számít, hogy 2011-ben kb. 31,060 millió m3-re fog nőni a lap-lemez termelés. Kelet-Európában várhatóan folytatódik majd a csökkenés, de a legtöbb egyéb országban növekedés várható.


 

Augusztusban az osztrák fűrészipari is jelentősen csökkentette a termelést

Az osztrák fűrészipar sok vállalata augusztusban is folytatta a júliusban megkezdett termelés-csökkentéseket, sőt, még inkább fokozta azokat a nyári szabadságok miatt. Sok üzem teljesen leállt augusztusban két vagy három hétre. Az osztrák fűrészüzemek rönkellátása az év első felében a vártnál jobb volt, tehát nem igazolódtak be az előzetes aggodalmak a rönkellátási gondokról. A legtöbb vállalat a nyári szabadságok után is tud majd termelni, de csak a szokásos szinten.


 

A lap-lemez gyártók a nyár folyamán jelentősen visszafogták a termelést

Számos európai lap-lemez gyártó a már április óta tartó túlkínálatra úgy reagált, hogy visszafogta a termelését. Néhány üzem már májusban és júniusban is leállt legfeljebb egy hétre, de ezeknek a leállásoknak a fő oka a karbantartási vagy javítási munkák elvégzése volt. Egyes üzemek rövidített munkaidőt alkalmaztak. Az OSB-ipar májusban még nagy lendülettel termelt, de júniusban már megkezdte a karbantartási és javítási célú leállásokat. A túlzottan megnövekedett raktárkészletek miatt sok üzem csökkentette a termelést.


 

Az orosz fűrészüzemek 11,8%-kal növelték a termelésüket

A jobb rönkellátás lehetővé tette az orosz fűrészüzemek számára, hogy 2011 júniusában 11,8%-kal több faanyagot állítsanak elő (1,9 millió m3-t), mint az előző év azonos időszakában. 2011 májusával összehasonlítva a termelés növekedése 18,5%-os. Ez év első hat hónapjában összesen az orosz fűrészüzemek kb. 9,9 millió m3 fenyő faanyagot állítottak elő, ami durván 10%-kal több, mint 2010 első felében. Június óta tovább javult a fűrészüzemek rönkellátása, mert a rönktutajok is megérkeztek az üzemekbe.

A júniusi magasabb termelés kielégítő kereslettel találkozott a különböző értékesítési piacokon. Az orosz belföldi piacon is élénk kereslet mutatkozott a fenyő faanyagok iránt, és az észak-afrikai, közel-keleti és kínai exportpiacok is sok árut felvettek. Ugyanakkor a fontosabb európai piacokon visszafogott kereslet mutatkozott az orosz faanyagok iránt.


 

2011 első negyedévében 11%-kal nőtt az osztrák fenyő faanyagok exportja

2011 első negyedévében az osztrák fenyő faanyag gyártók összesen 1,541 millió m3 fenyő faanyagot gyártottak, ami 11%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A legjelentősebb emelkedés az Ázsiába irányuló kivitelben figyelhető meg, ami 25%-kal 83.895 m3-re nőtt. Ezzel szemben a levantei régióba és a Közel-Keletre irányuló közvetlen fenyő faanyag kivitel19%-kal visszaesett, és mindössze 70.638 m3-t tett ki. Ez a meredek visszaesés csak részben magyarázható a líbiai zavargásokkal, különösen, mivel Szaúd-Arábiába és a térség más országaiba is jóval kevesebbet szállítottak. A Szlovéniába irányuló kivitel 48%-OS növekedése (208.256 m3) sokat javít a közel-keleti és a levantei szállításokról alkotott képen, mivel a Szlovéniába irányuló export nagy része tranzit szállítás.

Európán belül is jelentős növekedést értek el a fenyő faanyag exportjában. Összesen 1,333 millió m3-t adtak el az európai vásárlóknak, ami 12%-OS növekedést jelent. Olaszország 5%-kal, Németország 9%-kal, Csehország pedig 57%-kal vásárolt többet Ausztriából. Ami a fenyő faanyagok importját illeti, Németországból 19%-kal kevesebbet, Csehországból pedig 23%-kal kevesebbet vásároltak, ugyanakkor jóval többet importáltak Szlovéniából (+161%), Svájcból (+241%) és Romániából (+288%), bár viszonylag alacsony korábbi szinthez képest.

 

 

Rovatunk támogatója:

ERDÉRT Lap-Lemez Lombker Kft.


Forrás: ERDÉRT

 

Kapcsólódó cikk a FATÁJban:

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-07-29)

Nemzetközi fapiaci hírek - az ERDÉRT gyűjtésében (2011-05-19)

 

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.