FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-03-08

Láng Elemér: Hidakról, földrajzi-történeti áttekintés

A FAIPAR című tudományos folyóirat legutóbbi számában jelent meg Láng Elemér* (Nyugat-Virginia Egyetemen Associate Professor Emeritus) négy részes cikksorozatának első írása, melyben elsősorban a fahidakkal foglalkozik.

 

Kivonat:

A fából készült hídszerkezetek az írott történelem előtti időktől szolgálják az emberiség infrastrukturális igényeit. A természetes, kidőlt fatörzstől a nagy fesztávú kábelhidakig a szerkezetek és alkalmazott anyagok evolúciója számtalan technikai megoldást tett lehetővé. E publikációk rövid áttekintést adnak az elsősorban fából készült hídszerkezetek fejlődésének történetéről a teljesség igénye nélkül. Ez az első rész az ókori nagy birodalmak és azok utódállamainak hídszerkezeteit tárgyalja.

 

Bevezetés

 

A fahidak általános történetének egy bizonyos rendszerbe foglalása meglehetősen komplikált feladat. Az egymással párhuzamos időintervallumban létező kultúrák eltérő műszaki fejlettsége, a földrajzi elhelyezkedés és az azzal járó erőforrások, természeti adottságok különbözősége mind az időrendi, mind a technikai rendszerezés korrektségét megkérdőjelezheti. A történelmi idők során számos hídépítési megoldás elfelejtődött, az írásos feljegyzések - csakúgy, mint az ősi fahidak - többnyire tűzvészek, háborúk vagy más természeti katasztrófák áldozataivá váltak. Természetesen a technikai fejlődés következtében a mérnöki tudás is gyarapodott, és az ókori kultúrák időtálló kő vagy égetett tégla hídjainak ismerete jó alapot nyújtott a hídépítés fellendüléséhez.

E rövid áttekintés az egyes történelmi korszakok - főleg fából készült - hídjairól próbál az ismeretterjesztés szintjén információt nyújtani. Az időrendi besorolás, a földrajzi elhelyezkedés és a technikai fejlettség eltérő szintjei miatt helyenként nem következetes. Továbbá az ismertetett hídszerkezetek egy részének építési időpontja nem állapítható meg, vagy csak becsülhető. Ugyanakkor az adott kultúrára jellemző lehet, így netán közlésre érdemes. A tudományos igényesség eme hiányáért az olvasó elnézését kérjük.

 

A cikksorozat első része az őskort és a nagy birodalmak kultúráit tárgyalja és a pdf-ben 13 oldal letölthető erről a kapcsolóról.

 

Néhány kép a cikkből:

 

2. ábra - Kettős Konzolos fahíd a Muli Királyságban (Tibet-Nepál) (Forrás: Meyer, 1933)

 

3. ábra - A Krag híd. Phunaka, Bhután, ép. kb. 1740. (Forrás/Source: Nestroy, 2008)

 

16. ábra - A Hold hídja a Kwai folyón, közel a burmai határhoz. Thaiföld, Sangkhlaburi, ép. ? (Forrás/Source: Wikipédia.com)

 

23. ábra - Relief Traianus oszlopáról a Duna híd ábrázolásával. (Forrás/Source: Wikipedia.com)

A tégla és kő pilléreken fa rácsos főtartók.

 

24. ábra - Traianus hídja a Dunán, Duperrex interpretációjában, 1907. (Forrás/Source: Wikipedia.com)

 

 


*Láng Elemér: 1975-ben végzett az Erdészeti és Faipari Egyetemen okleveles faipari mérnökként.

1976 óta a Faipari Mérnöki Kar munkatársa. Egyetemi pályafutása során a Termékfejlesztési és Gyártástechnológiai Intézet (a korábbi Bútor- és Épületasztalosipari Tanszék) szinte valamennyi tantárgyát oktatta. Doktori fokozatát az Egyesült Államokban, a Virginia Polytechnic Institute and State University-n szerezte 1993-ban. 1996-tól a West Virginia University Faipari Programjában mint vendég oktató-kutató tevékenykedik, ahol munkáját 2001-ben Associate Professor (docensi) kinevezéssel értékelték. Oktatási és kutatási területe elsősorban a famegmunkálás, faanyagmechanika, faalapú kompozitok témaköre.

Az NYME FMK professzori kinevezését 2006. szeptember 4-én vehette át.

Associate Professor Emeritus, West Virginia University, Division of Forestry and Natural Resources, Morgantown, WV 26505

FATÁJ-ba szerkesztette: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.