FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-25

Biobrikett termelés Beszterecen uniós támogatással

155 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással épült meg Magyarország legnagyobb biobrikett gyártó üzeme Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A törekvés, mely szerint eddig hasznosítatlan anyagból megújuló energiaforrást termelnek, a munkahelyteremtéshez is hozzájárul.2011. február 15-én adták át hazánk legnagyobb biobrikett gyártó üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterec településen. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával létrejött projektet az SPLC-E Kft. - a jellemzően mezőgazdasági érdekeltségű cégeket összefogó Szuro-Trade cégcsoport tagja - valósította meg.

Az ünnepélyes megnyitón Szurovcsák András ügyvezető igazgató elmondta, hogy a besztereci üzemmel mintaértékű projektet kívántak megvalósítani, ezért különösen ügyeltek a kiválasztott technológia korszerűségére és a kivitelezés minőségére. Az üzem alapanyagként a térségben keletkező erdészeti, faipari és mezőgazdasági melléktermékeket hasznosít, melyekből hagyományos tüzelőberendezésekben használható, téglaformájú biobrikettet állít elő.

Az ügyvezető kiemelte, hogy az üzemben gyártott tüzelőanyag megújuló energiaforrás, így az új gyártókapacitással hazánk egy lépéssel közelebb került a Magyarország által 2020-ra vállalt 14,65%-os megújuló energia részarány eléréséhez. A projekt részét képezik külső területen dolgozó mobil gépek is, melyek erőművekben használható tüzelőanyagot állítanak elő. A cégcsoport jelenleg dolgozik egy, a most átadott biobrikett üzem közvetlen szomszédságában felépülő biomassza tüzelésű erőművön is, így annak a tüzelőanyag ellátását is önállóan tudják majd megoldani. Mivel a biomassza alapanyag kitermelési időszaka váltja a hagyományos mezőgazdasági munkákat, a beruházások révén a téli időszakban is munkához juthat kb. 3000 hektárnyi mezőgazdasági területen dolgozó személy.

A besztereci beruházások esetén külön érdekesség, hogy alapanyagként a szűk környezetükben fellelhető, eddig hasznosítatlan anyagokat (fatuskók, metszési hulladékok, szalma, stb.) dolgozzák fel, plusz bevételi forráshoz juttatva így a mostanában különösen nehéz helyzetben lévő termelőket. Alapanyagként olyan alternatív növények is alkalmazhatóak, mint a gyakori vízborítással sújtott területeken termeszthető fafajták. A most átadott, félmilliárd forintot meghaladó összköltségű biobrikett üzem finanszírozását a projektgazda részben a KEOP keretén belül elnyert pályázati forrásból fedezte.

A cégcsoport a megvalósított projekttel olyan követendő példát kíván mutatni, melyhez hasonló Magyarország más pontján is felépíthető, elősegítve egyrészről a vidéki lakosság munkához jutását, másrészről hazánk 2020-ra vállalt megújuló forrásból származó energiatermelésre vonatkozó részarányát.

 

Korábbi FATÁJ híradás a beruházásról: Komplex energetikai beruházás indul Beszterecen (2010-02-23)

Videó: a Gazdakör február 24-i adásának első riportja (kb 4 perc) a besztereci biobrikett-üzem beruházásól szól

 

Forrás: SPLC-E Kft (x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.