FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-23

Komplex energetikai beruházás indul Beszterecen

Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jelenlétében tették le Beszterec község külterületén egy biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex gépsor, valamint egy kapcsoltan hő- és villamosenergia előállítására alkalmas biomassza kiserőmű alapkövét.


Az eseményen részt vett Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, bioenergetikai miniszterelnöki megbízott is. Az együttesen több mint 3 milliárd forint értékű beruházásokhoz a befektetők 655 millió forintos támogatást nyertek el a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán.

A beruházásokat egy jellemzően mezőgazdasági érdekeltségű cégeket összefogó vállalatcsoport valósítja meg. A most elindított két projekt közül idén egy éves szinten 4 000 tonna biobrikettet, és 20 000 tonna erőművi tüzelőanyagot előállító brikettáló üzem valósul meg, míg 2011-re várható egy közel 3 MW villamos- és 12 MW hőteljesítményű biomassza tüzelésű kiserőmű felépítése.

Mindkét beruházás esetében alapanyagként a környéken fellelhető, eddig hasznosítatlan anyagokat (fatuskók, metszési hulladékok, szalma, stb.) dolgozzák fel, így juttatva plusz bevételi forráshoz a mostanában különösen nehéz helyzetben lévő helyi termelőket.

 

 

A költségekhez a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül nyertek pályázati forrásokat a beruházók. A biomassza tüzelőanyagra alapozott, magas hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést megvalósító kiserőmű létesítésére 500 millió forintot, míg a biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex technológiai gépsor telepítésére 155 millió forint támogatást kapott a vállalatcsoport.

A cégcsoport távlati célkitűzéseibe is illeszkednek a most indított projektek. Ezek között szerepel egy bioetanol üzem felépítése, amely számára a szükséges hő- és villamos energiát a biomassza tüzelésű kiserőmű fogja biztosítani. Ennek az együttműködésnek köszönhetően az erőművel kimagasló hatásfok érhető el, miközben a bioetanol üzem energiaigénye teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik majd. A projektek egymásra épülésükkel megfelelnek az EU bioetanollal kapcsolatos célkitűzéseinek, melyek egyértelműen a minél nagyobb mértékű szén-dioxid megtakarítást irányozzák elő. A bioetanol üzem számára szükséges alapanyagot - a kukoricát - a tervek szerint egy mintegy 60 termelőből álló közösség biztosítja majd.

A társaság által 2009-ben felépült baktérium-trágya üzem szintén a komplexum része lesz. Az erőműhöz mint hő- és villamos energiafogyasztó, a bioetanol gyárhoz, mint a kukorica előállítás káros környezeti hatásait csökkentő létesítmény fog kapcsolódni.

Hónig Péter az eseményen tartott köszöntőbeszédében kiemelte: az energetikai előnyök mellett a beruházások várhatóan a régió gazdasági és foglalkoztatási helyzetén is javítanak majd. Az ilyen beruházások kiemelten fontosak a mostanihoz hasonló, gazdaságilag nehezebb periódusokban, hiszen gyakorlati példát mutatnak arra a köztudott tényre, hogy a válságból csak előrefelé, fejlesztéssel lehet hatásosan, hosszú távon kimenekülni - tette hozzá a miniszter.

Gőgös Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: a besztereci beruházás olyan komplex kistérségi modellt jelent, amely mind az agrárium egésze, mind az itt élők számára valódi gazdasági, társadalmi és vidékfejlesztési többletértéket eredményez. A vidéki életminőség látványos és stabil javítása a földművelési tárca és a kormány kiemelt célkitűzése - mondta az államtitkár.

Forrás: OrientPress

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.