FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-02-15

Új beruházás Európa legnagyobb fűrészüzemében

A Stora Enso folytatja a növekedést az építési megoldások terén az ausztriai Ybbs Fűrészüzemben létesített rétegragasztott fűrészáru-gyártó egység építésébe fektetett 23 millió euróval (kb. 6,5 Mrd Ft).


A Stora Enso Wood Products tovább fejleszti az építési megoldásokkal kapcsolatos stratégiáját egy rétegragasztott fűrészáru (CLT - cross laminated timber) termelő egység létesítésével az ausztriai Ybbs Fűrészüzemben. A 23 millió eurós projekt (kb. 6,5 milliárd forint) 2011. első negyedévében kezdődik, és várhatóan 2012. harmadik negyedévében fejeződik be.

"Ez a beruházás, a már meglevő CLT gyártó egységgel az ausztriai Bad St. Leonhardban és a nemrégiben megszerzett finn Eridomic Oy építőelem-gyártóval együtt erős alapot biztosít majd a Building Solutions (építési megoldások) részleg további növekedéséhez. Mint a harmadik befektetésünk az elmúlt néhány hónapban, ez egy fontos mérföldkő a Wood Products portfóliójában szereplő, magasabb hozzáadott értéket képviselő vállalkozások arányának növelésében" - nyilatkozta Hannu Kasurinen, a Wood Products ügyvezető alelnöke.

"Az európai CLT-piac az elmúlt évtizedben évente mintegy 20 %-kal gyarapodott, és arra számítunk, hogy a CLT-alapú megoldások iránti kereslet gyors növekedése folytatódni fog. A vásárlóink igényeinek megfelelően szeretnénk erősödni a már meglevő piacokon, a közép- és nyugat-európai családi házas építkezéseknél. A CLT-alapú többszintes épületeknek is jó kilátásaik vannak, ahol a fa piaci részesedése hagyományosan csekély. Erre egy jó példa a jelenleg is futó nyolcemeletes épület projekt Londonban" - jegyezte meg Kasurinen.

A Stora Enso jelenleg egy CLT alapú építési rendszer kifejlesztésén dolgozik, elsősorban a városi többszintes építkezés számára. A finn piacvezető Eridomic felvásárlása, amely erős pozícióval rendelkezik a speciális tetőelemek és nagy falelemek terén, a Stora Enso-nak kivételes műszaki kompetenciákat és értékes ügyfélkört biztosít.

 

"Terveink szerint fejlesztjük az Eridomic már meglevő vállalkozását, és új üzleti tevékenységként bevezetjük a mi CLT-alapú építési rendszerünket" - mondta Hannu Kasurinen.

 

Az Ybbs Fűrészüzem elhelyezkedése ideális az új CLT egységhez, mivel hatékony és optimalizált nyersanyag-áramlást és a piacokkal való kiváló logisztikai kapcsolatokat kínál. Az új termelési egység, amelynek éves kapacitása 63 500 m3 rétegragasztott fűrészáru, 59 embert fog foglalkoztatni, amikor teljesen működőképes lesz.

 

FATÁJ kiegészítés: az Ybbs fűrészüzemről megjelent korábbi FATÁJ cikk.

 

A Stora Enso egy globális papíripari, csomagolási és fatermékekkel foglalkozó cég, amely újságnyomó- és könyvpapírt, folyóiratpapírt, finom papírt, csomagolóanyagokat, ipari csomagolásokat és különböző fából készült termékeket gyárt. A csoport világelső a faipari fenntarthatóságban. Vásárlóinknak megújuló nyersanyagokon alapuló megoldásokat kínálunk. Termékeink környezetbarát alternatívát jelentenek sok nem-megújuló anyag helyett, valamint kisebb a szénlábnyomuk. A Stora Enso szerepel a DOW Jones Fenntarthatósági Indexben és az FTSE4Good Indexben. A Stora Enso világszerte 27 000 embert foglalkoztat, és a forgalmunk 2009-ben elérte a 8,9 milliárd eurót. A Stora Enso részvényeit jegyzik a NASDAQ OMX Helsinki tőzsdén (STEAV, STERV) és Stockholmban (STE A, STE R). Ezen felül a részvényeket rendszeresen vásárolják az USA-ban ADR-ként (SEOAY) a Nemzetközi OTCQK tőzsdén kívüli piacon.

A rétegragasztott fűrészáru (CLT) elemek többszörösen keresztlaminált fa rétegekből állnak. A CLT környezetbarát, valamint könnyebben és gyorsabban szerelhető össze az egyéb anyagoknál. Nagy szerkezeti szilárdságuknak köszönhetően az egyedileg előre gyártott CLT elemek megfelelőek irodai, ipari és kereskedelmi épületekhez, valamint egyéb, igényesebb típusú építkezésekhez is. A CLT bármilyen más építőanyaggal kombinálható, így nagy rugalmasságot tesz lehetővé a kivitelezés, stílus és építészet terén.


Forrás:
StoraEnso
Szakfordítás:
Szigeti Krisztián - marketing manager, Csiba Kft

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.