FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-13

Egzóta fa alapanyagok - avodire (Turraeanthus africana)

A Turraeanthus africana (Pellegr.) a Meliaceae családba tartozik, melybe például a mahagóni fafajok is. A fafajnak 3 további szinonimája ismert: Turraeanthus vignei (Hutch. & Dalziel; 1928) főként Ghánában terem, a Turraeanthus zenkeri (Harms; 1896) Kamerunban és Gabonban és a Turraeanthus malchairi Kamerunban (De Wild; 1911).

Helyileg wansenwa, apapaye, engan, esaw, lusamba és ndago néven ismerik. Az európai fakereskedelemben korábban nyugat-afrikai citromnak vagy afrikai selyemfának is nevezték.

 

Előfordulás

Ez a faj általánosságban egyesével terem Nyugat-Afrika esőerdeiben (Guinea, Sierra Leone, Libéria, Elefántcsontpart, Ghána Gabon) a legsűrűbb termő helyei Elefántcsontparton vannak. Erdőgazdaságilag ott egyfajta turraeanthus erdőkről lehet beszélni, melyek az ország délkeleti részén, homokos talajon tenyésznek. Keskeny, 40-50 km széles sávokat képeznek, a Bandama folyótól keletre Ghánáig keskenyedve.

A fa ( növény) jellemzői

Egy közepes nagyságú fa 35 m-t elérő magassággal, átlagos átmérője 50/70/90 cm, a hasznosítható törzshossz 12-15, esetenként 20 m. Előnyös, hogy a törzseken nincsenek gyökérfők, viszont többnyire szabálytalan, csavart növésűek, világos, hamuszínű, hosszában barázdált kéreggel, melynek gyakran vöröses ragyogása van. A gombafertőzés megelőzése végett döntés után a kéreg mielőbbi eltávolítására van szükség.

A faanyag jellemzői

A szijács és a geszt gyakorlatilag nem különül el egymástól, hanem inkább egységesek, eleinte világos, fakósárga a színük, később aranysárgától világos aranybarnára sötétednek be. Homlokmetszetben jól kivehető, szétszórt elrendeződésű, nagy-közepesen nagy pórusok láthatók egyesével vagy kisebb radiális csoportokban, hosszmetszetben pórusbarázda rajzolatuk van. A paratracheálisan rendezett hosszanti parenchyma számos kalcium-oxalát kristályzárványt tartalmaz. Zöldessárga vagy fehéres alapelemek vannak jelen. Az évgyűrűket az eltérő pórussűrűség mutatja. Az igen finom, homogén vagy enyhén heterogén bélsugarak 1-5, de többnyire 3-4 sejt szélesek. Nincs feltűnő színezéktartalmuk, tangenciális metszetben csak egy finom tükörként ismerhetők fel, mely hatással van a fa arculatára. Ritkábban egyenes, többnyire inkább hullámos, gyakran szépen csavart a rostvezetése. A nem túl feltűnő erezet rajzolattal együtt ráncos kinézete van, és "Moire"-furnérként nagyon keresett. Esetenként a fa enyhén szálkásodik. Az avodire színben némileg a nyírre és a ceyloni szaténfára (Chloroxylon swietenia) hasonlít, struktúrában inkább a világos mahagónival vagy a tömör obeche (Triplochiton Scleroxylon) fával mutat hasonlóságot. A nyerssűrűsége (u=12%) mintegy 550 kg/m2. Friss rönk importja esetén 850-900 kg/m3 súllyak kell kalkulálni. A térfogatzsugorodás kiemelkedően kedvező, 11,6% (húr=6,5%, sugár =3,8%).

Feldolgozás és felhasználás

Ez az afrikai mahagónit alkotó, Meliceae családból eredő szívós, kemény és szilárd fa összstruktúrájában az ismert khaya és sapeli mahagónikhoz hasonló. A fának jó statikai szilárdsági tulajdonságai vannak, melyek még a tölgyét is felülmúlják, a súlyhoz viszonyított dinamikus szilárdsága is jó. A fa megmunkálása nem ütközik különösebb nehézségekbe. Mindenféle szerszámmal könnyen vágható, faragható és esztergálható, enyvezni is könnyű. A repedések elkerülése végett szegelésnél előfúrás szükséges. A gyalult felületek élénken ragyognak és könnyen polírozhatóak. A fa gyorsan és könnyen szárítható, de a műszárítás első fokozatát nagyon figyelmesen kell vezérelni, mert hajlamos a repedésmeghosszabbodásokra és a vetemedésre, egyébként pedig a jegenyefa szárítási szabályait kell követni. Feldolgozva tartós a fa, és csak keveset "dolgozik". Mivel a friss avodire igen hajlamos a korhadásra és rovarfertőzésre, döntés után a leheto leggyorsabban szárítani kell, így egyidejűleg a bekék ülés is elkerülhető. A fa nagyon nehezen impregnálható. Kedvelt bútorfurnér, szívesen használják különböző belső burkolatokként, többnyire saját, világos színárnyalatában feldolgozva. A nehéz fa dekoratív parkettának is jó. Megfelelő átmérő esetén inkább késelik, mert nem kerek törzsformája miatt nehezen hámozható. Angliában szikomorfa-helyettesítőként is kedvelt, juhar és nyírhelyettesítőnek azért nem igazán jó, mert az oxidálódás folytán besötétedik. Az avodire-furnérok fényérzékenyek, ezért sötét takarást igényelnek.

 

Külkereskedelem

A rönkfát 50/60/70 cm átmérőtől és 4 m hossztól felfelé exportálják. Kelet-Európában az avodire egy ideig nagyon kedvelt volt, különösen az egykori Csehszlovákiában és Magyarországon. Az európai importőrök inkább a moarés rönköket kedvelik, az amerikai piacon az egységes törzsek keresettebbek.

 

 

Írások további exóta faanyagokról a FATÁJ felületén:

Egzóta fa alapanyagok - Afrormosia elata

Egzóta fa alapanyagok - Bubinga

Egzóta fa alapanyagok - Mahagóni (nagylevelű)

Egzóta fa alapanyagok - Merbau

Egzóta fa alapanyagok - Pockfa

Egzóta fa alapanyagok - Ramin

Zoltán György, Zol-Gém Kft.

A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2010/04. számában

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.