FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-19

A nettó fakitermelés elmúlt 20 évi alakulása

Érdekesen változott az elmúlt 20 évben a nettó fakitermelés, abban az iparifa, a tűzifa és ezek egyes választékainak termelése. Az NFK által nemrég közzétett 2019. évieket a korábbiakhoz téve immár 20 év adatsorát tekinthetjük át.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

Erdővagyon és erdőgazdálkodás 2019. címmel pár napja szerepelt a FATÁJ-ban, hogy elérhetőek a 2019. évi adatok. Nos a leporelló után nézzük az idősorokat is.

 

Az NFK Erdészeti Főosztálya fontos és hasznos statisztikákat készít, melyek honlapjukon érhetőek el, így a Magyarország erdeivel kapcsolatos adatok is. Itt lehet megtalálni a bruttó fakitermelés adatsorát is: Fahasználat.

Ugyanakkor erdészeti adatok az Agrárminisztérium honlapján is találhatóak, s természetesen ezeket is az NFK Erdészeti Főosztályának munkatársai készítik. Itt fakitermelésre többféle táblázat is elérhető, de most nézzük ezt: Nettó fakitermelés_idősor_2000_2019.

 

Az országos nettó fakitermelési esetén az állami erdőgazdaságok teljes adatszolgáltatást adnak, a többi területen szűkebb körtől van adatgyűjtés, amiből kiindulva becsléssel készül az országos összesen. Akit érdekel, megtalálja a fenti helyeken a részletes módszertani útmutatót.

 

A nettó fakitermelés hosszú idősora fafajonként, választékonként és szektoronként is bontható, amiből nagyon sokféle grafikon készíthető. Most nézzük a mindösszesen választékonkénti alakulását.

 

 

Az összes nettó fakitermelés 2010-ig 6 millió m3 alatt volt, majd viszonylag hirtelen 7 M m3-re ugrott, s onnét 2019-re 6,17 M m3-re csökkent. Ezen belül jól láthatóan nőtt a tűzifa részaránya.

 

 

Ha külön-külön nézzük a két választékcsoportot, jól látható: míg az időszak elején a tűzifa volt a kevesebb, ez a viszony hamar megfordult. A 2011. évi csúcs után azonban a tűzifa termelés csökkenésbe fordult. Az iparifa a mélypont után a 2010-es évek elején kicsit nőtt, majd tartja a szintjét. A 2000-es évek első 10 évében mintegy 1 millió m3-es piacváltás zajlott le a tűzifa és az iparifa között. Ennek természetesen a felvevő piaci kapacitások terén is következményei voltak. Tehát amíg a feljövőben lévőé kiépült, addig a másik területé nyilván inkább csökkent, az iparifa feldolgozók óvatosabbak lettek fejlesztéseik terén.

Ami átmérőben és minőségben ide-oda vándorolhat az iparifa és a tűzifa között, s könnyen lett belőle tűzifa az első 10 évben, az nagyon nehezen vagy csak részlegesen tud visszamenni iparifába a második 10 évben, amikor pedig úgy tűnik, hogy a tűzifa piaca visszafogottabbá válik. Ráadásul ezek a munkaigényesebb, kisebb nyereségtartalmú feldolgozást ígérő választékok és időközben nőtt a munkaerő ára és csökkent a rendelkezésre állása.

A tűzifa ára szépen fejlődött e 20 év alatt, ugyanakkor az utolsó 10 év rezsivel kapcsolatos intézkedései féken tartották a gáz és villany árakat, így a fával fűtés pénzügyileg már nem jelent akkora előnyt, mint régebben, sőt, talán ki is egyenlítődött a dolog, amire még rátesz a kényelem, illetve a sok munka az egyik és másik serpenyőben. Már 2018/2019. telén is voltak előjelek, de mostanra egyre gondosabban összeállítottak a tűzifát értékesítő erdőgazdasági honlapok és honlap oldalak, amit régen nem kellett, azt most a szokásos módszerekkel alaposan reklámozni kell.

Nagy kérdés, hogy a 2011. óta lényegében változatlan iparifa kibocsátási szint a következő évtizedben nőhet-e, azaz nőhet-e az erdőgazdálkodók ezen piaci szegmense. Ahhoz ugyanis a felvevő faipari oldalon sok kicsi, esetleg egy-két nagyobb fejlesztésre lenne szükség.

Magasabb szintű ágazati döntéshozó körök számára ez lehet a lényeges gondolat. A hazai erdőgazdálkodók piacának fejlesztése, bővítése érdekében esetleg érdemes lenne a hazai faipar kapacitásainak bővítését ösztönözni valamely módszerrel.

 

 

A tűzifán belül a vékony mennyisége szinte állandó. 2006-2007-től jelent meg az energetikai célú erdei apríték a statisztikában. A vastag tűzifa adja e választékcsoport egésze mozgásának a lényegét.

 

 

Az iparifánál a 2009. évi beszakadás már a halmozott grafikonon is jól láthatóan elsősorban a fűrészrönknél és az egyéb fűrészipari alapanyagnál következett be.

 

 

Ha az iparifa választékokat önmagukban (nem halmozva) nézzük:

- A lemezrönköt a tűzifával vívott csata nyilvánvalóan nem érintette, 2009-ben sem látszik ennek semmi jele. Ugyanakkor örömteli, hogy a legutóbbi évtizedben nőt e választék termelése.

- A tűzifával küzdelmet a fűrészrönk szenvedte meg legjobban az első évtizedben, ahonnét kezd lassan visszatérni.

- A Egyéb fűrészipari alapanyag terén figyelemre méltó a közeli évtized folyamatos csökkenése.

- A papírfa-rostfa is csökkenést mutatott az első 10 évben, majd a következőben növekedésnek indultak és úgy tűnik, részben szerepet cseréltek. Mindezek mellett az utóbbi évtizedben szépen nőtt az egyéb iparifa mennyisége.

- A bányászati faanyag az egész időszakban már csak nyomokban van jelen.

 

 

A lemez és fűrészipari rönk + egyéb fűrészipari alapanyag együtt e 20 év legelején 3 jó év után mintegy 200 e m3-rel esett vissza, s 2009. évi beszakadástól eltekintve utána - így együtt - végig évi 1,6 M m3 körül ingadozott, nagyjából tartva ezt a szintet.

 

 

Ez a rajz a sarangolt iparifa választékok 20 év alatti termelési hullámzását mutatja halmozott grafikonnal. (Az aprítékot is beleértve.)

 

 

Lehet hogy nem szakszerű a papírfa-rostfa mellé az egyéb iparifát is oda halmozni, de kíváncsiságból megtettem.

 

 

Ez a rajz kicsit a fentiek ismétlése kiemelve a nem rönk iparifa választékokat. (Itt a "rönk" = lemezrönk + fűrészrönk + egyéb fűrészipari alapanyag.) Így kevesebb a vonal, jobban láthatóak e választékok fentiekben már bemutatott mozgásai.

Forrás: Az adatok az NFK és AM említett oldalairól.
Feldolgozta és elemezte (ebben a tévedés
kockázatával): Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.