FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2020-11-17

Erdővagyon és erdőgazdálkodás 2019.

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya megjelentette a magyar erdők jellemző adatait bemutató Erdővagyon és erdőgazdálkodás Magyarországon 2019 c. kiadványát, kiegészítve a legfontosabb statisztikák számokban kifejezett értékeit táblázatos formában tartalmazó brosúrával.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A kiadvány fő témáját idén az Európai Erdők által kidolgozott, az erdők állapotát, ill. az erdőgazdálkodást jellemző indikátor értékek képezik.

A korábbi évekhez képest újdonság, hogy a megszokott, főként grafikonokat tartalmazó leporelló kiegészült a legfontosabb statisztikák számokban kifejezett értékeit táblázatos formában tartalmazó brosúrával is.

Míg azonban az előbbi témája - mindig kicsit más szemszögből jellemezve hazánk erdeinek állapotát - évről-évre változik, az idén első alkalommal megjelenő, Magyarország erdeinek összefoglaló adatai tartalma állandó lesz. A két leporelló így egymást kiegészítve nyújt teljesebb képet elsősorban a szakmai érdeklődök számára.

 

Az Országos Erdőállomány Adattár naprakész információkat tartalmaz a magyarországi erdőkről, erdőgazdálkodásról. Az adatok különféle szakmai kiadványokban, statisztika gyűjteményekben érhetők el.

 

A 2019-re vonatkozó összeállítás elektronikus változata az NFK Erdészeti Főosztálya Magyarország erdeivel kapcsolatos adatok című oldalán található. Ugyanitt érhetőek el az úgynevezett leporellók a 2007-2018. évekre is. Ezek nyomtatásban is megjelennek.

Erdővagyon, Erdő- és Fagazdálkodás Magyarországon2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019. Aki több év leporellóit is megnézi, láthatja, hogy azok nem teljesen egyformák, hanem más és más témára koncentrálnak.

 

Az erdőgazdálkodás indikátorai

 

Mind a társadalom, mind a politika részéről egyre hangsúlyosabb igény, hogy az erdők állapotát és az erdőgazdálkodást számszerűsíthető mérőszámok alapján lehessen megítélni. Az Európai Erdők (Forest Europe) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) együttműködve számos ilyen indikátort dolgozott ki, amelyek aktuális értékeiről ötévente európai és világszintű adatgyűjtés folyik. A legfrissebb, a tavalyi év során összeállított statisztikák - előre modellezést alkalmazva - az erdők 2020. évi állapotára vonatkoznak. Ebben a kiadványban egyes mérőszámok hazai értékeit bemutatva kívánunk az olvasó számára képet nyújtani a magyar erdők jelenlegi helyzetéről.

 

Összefoglaló adatok


A fenntartható erdőgazdálkodás egyik fő célja a társadalom faanyagszükségletének kielégítése, vagyis a fahozam hosszú távon való biztosítása. A hozam az erdők növedékéből ill. annak változásából becsülhető. Magyarországon az évi növedék az utóbbi időszakban közel állandó, 13 millió m3 körüli volt. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a fenyvesek növedéke kissé csökkent, az egyéb kemény lombos, valamint a hazai nyáras és egyéb lágy lombos állományok növedéke pedig enyhén nőtt. Míg a lassan növő tölgyesek és bükkösök növedékének koreloszlása többé-kevésbé kiegyenlített, addig az egyéb, gyorsabb növekedésű faállománytípusok esetében inkább haranggörbe alakú. Mindkét eloszlástípus a jelenlegi fahozam, a véghasználatra elérhető fatérfogat fenntarthatóságát jelzi a lombhullató erdők esetében, hiszen a növedék korszerkezetéből adódóan a vágásérettségi kort elérő fatérfogat az elkövetkező időszakban közel állandó, vagy egyre növekvő mennyiségű lesz. Fenyvesek esetében a 25 évesnél fiatalabb korosztály csekély növedéke miatt hosszú távon a véghasználható fatérfogat csökkenése várható. Ennek hátterében a természetvédelmi ill. erdővédelmi okok miatt végrehajtott fenyves-lombos állománycserék állnak.

Az Európai Erdők által kidolgozott indikátorok nem csupán magára az erdőre vonatkoznak, több mérőszám az erdőgazdálkodókkal kapcsolatos információkat összegzi. Magyarországon a teljes erdőterület 44 %-át kitevő, nem állami tulajdonban lévő erdők a gazdálkodás szempontjából térben elaprózottak, hiszen az egy erdőgazdálkodó által kezelt terület jóval kisebb az állami tulajdonú erdőkhöz képest. További problémát jelent a gazdálkodó nélküli területek magas aránya, ill. az erdőgazdálkodók kiöregedése.

Az erdőgazdálkodók átlagos életkora 60 év feletti.

 

 

Erdővagyon, Erdő- és Fagazdálkodás Magyarországon 2019

Magyarország erdeinek összefoglaló adatai 2019 - táblázatos


Forrás: NFK Erdészeti Főosztály


Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.